Jordan Larsson: ”Det bästa för familjen var att ta sig därifrån”
Svenska anfallaren Jordan Larsson i landslagströjan.

Jordan Larsson: ”Det bästa för familjen var att ta sig därifrån”

Jordan Larsson i exklusiv intervju med SvenskaFans. Den svenska anfallaren berättar om den turbulenta tiden i Ryssland, drömmen om landslagsspel och vad han tycker om pyroteknik på läktaren.

Blott att han bara 26 år gammal har Jordan Larsson varit en del av fotbollen i Sverige och Europa under en lång tid. Med fostran i Barcelona och Högaborg har det hittills hunnit bli åtta olika klubbadresser på seniornivå för Larsson junior. Sedan i vintras har han spelat sin fotboll den danska storklubben FC Köpenhamn dit han anslöt på lån från tyska Schalke 04. Efter succén med både liga- och cuptitel blev det i somras en permanent flytt för anfallaren, som känner att han är på en bra plats fotbollsmässigt.
– Det är fantastiskt. Jag spelar i en storklubb och har precis vunnit ligan Cupen också. Så fotbollspelaren Joran Larsson mår fantastiskt. På ett personligt plan är trevligt också, säger Jordan Larsson till SvenskaFans.

Svenskklubben
FC Köpenhamn har genom åren varit en populär destination för svenska spelare. För tillfället återfinns tre svenskar i A-laget. Förutom Jordan Larsson är Viktor Claesson lagkapten i klubben. Även den svenska supertalangen Roony Bardghji, 17 år, är en del av laget. Fram till i somras fanns där även målvakten Kalle Johansson, som lämnade när kontraktet gick ut. Den starka svenska förankringen i klubben var en viktig del av Jordans val av klubb.
– Nej, det var klart att det var viktigt i början. Skönt att ha tre svenska lagkamrater. Det var skönt att kunna prata med dem och få hjälp av dem att komma på plats. 

Även utanför planen har de blivit bra vänner.
– Vi brukar ha någon middag här och där. I början bjöd Viktor hem mig och min familj. Vi har barn i liknande ålder även om min son är lite äldre. Så det var skönt att ha dom här och möjligheten att umgås tillsammans även utanför planen.

Jordan Larsson (höger) och klubblagskamraten och landsmannen Roony Bardghi (vänster).

Tiden i Ryssland
Backar vi bandet några år, närmare bestämt till 2019, hade Jordan gjort succé i IFK Norrköping och blivit värvad till ryska storklubben Spartak Moskva. Efter ett par fina år i den ryska klubben inledde Ryssland invasionen mot Ukraina och läget i landet blev minst sagt speciellt. 
– Det var klart att det var svårt. Vid tidpunkten var vårt barn bara några månader gammal och man ville ju bara ge sig av. Samtidigt ville klubben inte bara släppa alla spelare. 

För Jordan fanns det bara i huvudet att lämna, även om det inte var så lätt som han ville att det skulle vara.
– Man ska ju ha ett jobb också. Man har ju en karriär. För mig var det väldigt viktigt att ha en lösning som var hållbar även när vi väl lämnat Ryssland. Så klart var inte det viktigare än att man skulle lämna det, men jag tror inte att folk tänker på den aspekten att vi har ett jobb också, säger Larsson om den speciella tiden. 

När invasionen påbörjades fanns det inga liknande situationer att luta sig tillbaka mot. Allt kändes lite ovisst menar Jordan
– Det var väldigt oklart i början om man fick lämna eller inte. Hur reglerna var när man försökte avbryta avtalet. När man väl fick klartecken att lämna det så var det bara jag och en brasilianare som utnyttjade den möjligheten. Så det var ingen enkel situation. Det bästa för familjen var att ta sig därifrån. Sen var det väldigt svårt när klubben gjorde allt för att vi skulle vara kvar, berättar Jordan för SvenskaFans.

Returmötet i playoffen
För en vecka sedan spelade FC Köpenhamn och polska Raków Czestochowa det första mötet av två i playoffen till Champions League. 1-0 slutade matchen som nu ska avgöras på Parken under onsdagen. Detta med supportrar på plats. FC Köpenhamn straffades med indragen bortasektion efter supportrarnas användande av pyroteknik. Den delen av supporterskap som ofta är en het potatis för spelare och ledare. Jordan Larsson är glad att supportrarna kommer få vara på plats och är även tydlig med var han står i frågan om pyroteknik. 
– Jag vet inte riktigt vad det rätta är att svara på frågan om bengaler. Jag kan tycka att det är en stämningshöjare, absolut, säger Jordan och fortsätter:
– Det är skönt att man har stödet i ryggen. När man går in i tuffare perioder av matchen är det skönt att man har dem i ryggen så är det klart att det är viktigt att dom är på plats ikväll.

Jordan Larsson i landslaget 2020.

”Mer landslagsspel framöver”
På klubblagsnivå har det blivit succe i vissa klubbar, medan speltiden uteblivit i andra. I landslaget har dock speltiden varit skral för Jordan som bara spelat en handfull landskamper. Anfallaren själv sticker inte under stolen att han gärna spelar mer i landslaget. 
– Jag och Janne har haft sporadisk kontakt från tid till tid i olika perioder av karriären. Jag har varit i Schalke där jag knappt fick spela. Då är det också svårt att ta ut mig, det fattar jag själv, säger han och fortsätter:
– Samtidigt som jag tycker väl att det fanns gånger där jag skulle vart med. Till exempel när jag var i Ryssland och var i bra form, fick spela mycket och gjorde en del mål. 

Med sin nya klubbadress och känslan av att fotbollsmässigt vara på en bra plats finns hoppet kvar att spela mer i landslaget.
– Det är klart att man vill vara med i landslaget. Men det enda jag kan göra är att fortsätta som jag har börjat i Köpenhamn. Jag har gjort en del mål och även lite assist och spelat många matcher. Det är bara att fortsätta med det. Förhoppningsvis kan det bli lite mer landslagsspel framöver.

 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2023-08-30 12:25:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans