Jörgen Lennartsson klar för IF Elfsborg

Sist intervjuades 14 tränare. Den här gången var valet givet. – Jag ser tränarjobbet i Elfsborg som ett utav det absolut mest spännande och intressanta tränarjobben som är i Skandinavien, säger Jörgen Lennartsson.

Hans namn har florerat ända sedan det blev officiellt att chefstränare Magnus Haglund lämnar IF Elfsborg. I eftermiddags presenterades Jörgen Lennartsson som ny chefstränare för IF Elfsborg. Stefan Andreasson konstaterade att de inte behövde intervjua 14 tränare den här gången utan att valet den här gången var helt givet. Hans engagemang, det stora hjärtat och den breda erfarenheten av fotboll från tipselit till Champions League var komponenterna som fällde avgörandet. Det påskrivna kontraktet löper över fyra och börjar gälla i december. IF Elfsborgs ordförande Bosse Johansson meddelade dessutom att IF Elfsborg och Peter Wettergren har kommit överens om en förlängning av hans kontrakt med fyra år.

Träna i IF Elfsborg – ett av Skandinaviens mest intressanta arbete
Det var en glad Jörgen Lennartsson som förklarade att han var otroligt motiverad och stimulerad inför arbetet som chefstränare för IF Elfsborg.
  – Magnus Haglund har gjort ett fantastiskt bra jobb här i åtta år och lyft – tillsammans med alla andra i föreningen – till den höga nivå Elfsborg är på idag. Jag är otroligt motiverad, stimulerad och glad över att få bygga vidare på det fina arbetet med att jobba med Elfsborgs utveckling. Jag ser tränarjobbet i Elfsborg som ett utav det absolut mest spännande och intressanta tränarjobben som är i Skandinavien, säger Jörgen Lennartsson.

Enligt Lennartsson finns det flera gemensamma nämnare i hans och Elfsborgs fotbollsfilosofi. Han syftar på det passningsorienterande spelet, det starka talangarbetet där kvaliteten gör att flera egna spelare återfinns i A-truppen vilket skapar en balans till de spelare som värvas utifrån och en förening som består av mycket positiva och glada människor och inte bara av ett A-lag.
  – För mig är det här med utveckling väldigt viktigt, förklarar Jörgen Lennartsson. Jag vill jobba tillsammans med människor som har stor passion och lidelse för fotboll. Jag vill ha fotbollsspelare som är utvecklingsinriktade och som har passion och lidelse för utveckling och som är beredda att lägga ned all den satsningen, all den kvaliteten i det dagliga jobbet för att bli så bra fotbollsspelare som möjligt. För att göra det hela ännu tydligare citerar han Ole-Gunnar Solskjaer, anfallare i Manchester United som blivit tränare för Molde FK: En nittio procentig arbetsinsats är ett hundraprocentigt misslyckande.

Tidigt att prata spelsystem – vill bygga vidare på den passningsorienterade fotbollen
Jörgen Lennartsson tycker att det är för tidigt att prata spelsystem. Till att börja med skall han tillsammans med Peter Wettergren och de övriga gå igenom spelartruppen imorgon. Lennartsson anser, rent generellt, att en tränares uppgift är att arbeta och spela på ett sätt som maximerar spelarnas potentiell och kunnande. Han har under sin 23 år långa karriär som fotbollstränare spelat på mängder av sätt, men tycker själv att det mest intressanta är metodiken i fotboll och där vill han bygga vidare på den passningsorienterade fotbollen. Äga mycket boll och styra matcherna. Han vet också att elitfotbollen handlar om att vinna matcherna och han vill jobba med klubbens vinnarkultur. Lennartsson vill dessutom kunna ha ett alternativt sätt att spela fotboll på eftersom förhållandena kan variera från jämnt underlag på en utsåld Borås Arena till motvind och dåligt underlag på bortaplan. Det gäller att tackla de utmaningarna på rätt sätt för att vinna matchen.

Robert Hyltskog2011-11-29 23:57:50
Author

Fler artiklar om Elfsborg