Jörgen Petersson: “Vi ville ha kvar Henrik Rydström”

Jörgen Petersson: “Vi ville ha kvar Henrik Rydström”

Kalmar FF meddelade under torsdagens presskonferens att Henrik Rydström valt att bryta avtalet med föreningen. Men Röda Bröder fick redan innan presskonferensen en exklusiv intervju med KFF:s sportchef Jörgen Petersson.

När togs första kontakten från Malmös sida?
Malmö tog kontakt med oss för att förhandla i måndags. Sedan började vi på riktigt prata med dem i tisdags.  

Kommer någon ny tränare presenteras på presskonferensen?
Nej vi har ingen tränare klar men vi vet vilken riktning vi ska ta. Presskonferensen handlar om att kommunicera ut att Henrik har valt att avsluta sitt avtal.

I en intervju med Discovery sa Henrik Rydström att hans framtid ligger i Kalmar FF:s händer. Bestämde ni att Rydström skulle gå?
Nej absolut inte. Vi hade ett avtal med Henrik och han har valt att bryta det. Men Malmö kommer såklart betala ersättning.

Rydström var med i podcasten Tutto Balutto och uttalade sig enligt vissa supportrar raljant och smått nedvärderande mot Kalmar FF. Vad tycker du om hans uttalande?
Jag har själv inte hört intervjun. Men sådana ska inte misstolkas. Det sista Henrik skulle vilja göra är att gå i klinch med supportrarna, vilka han tycker mycket om. Sedan kan ett uttalande ibland bli fel och man kan ångra sig. Vi har haft ett otroligt bra samarbete i två år och Henrik har hjälpt oss att ta de steg som föreningen krävt av honom. Vi har varit väldigt tydliga med att vi ville att han skulle stanna avtalet ut. Tyvärr blir det inte alltid så men jag letar inte skäl till att tycka att det blev sämre bara för att det bröts nu. Alla som varit inblandade de senaste två åren har gjort det väldigt bra, Henrik inkluderad. Det tänker jag inte ta ifrån honom trots att han kan ha gjort ett uttalande som går att diskutera. Det är en enskild händelse snarare än ett genomtänkt uttalande. 

Har ni fört dialog kring vilka han får prata offentligt med? Till exempel fristående podcasts?
Såklart för man en dialog. Men ska vi som arbetsgivare censurera en anställd? Det blir sällan bra. Det finns ett väldigt stort intresse och engagemang kring Henrik. Jag förstår att det skapar irritation när det blir fel. Men jag håller fast vid det jag sa innan, jag fäster blicken mot de två år som varit och det arbete han utfört. Men jag har förståelse för den frustration som det kan ha skapat för den enskilde supportern. Jag har all respekt för det. Ibland behövs lite tid för att kunna se tillbaka på en sådan händelse som något positivt. 

Jörgen fortsätter:

Henrik har ett sätt som är tilltalande för media eftersom att man alltid får ett uttalande. Det vet man när man anställer Henrik. Det gäller att hitta en balans och förståelse för när det blir positivt och skapar ett intresse för föreningen. Såklart blir det inte rätt alla gånger, men min uppfattning är att han pratade så med media för att öka på intresset för föreningen. Hade det varit på ett annat vis hade vi pratat med honom om det.

Har det under någon intervju lutat över till det negativa?
Ja såklart. Det har vi tagit upp med honom i så fall. Vi vill vara transparenta med tränaren.

Fanns det några ekonomiska incitament i övergången? Var ni tvungna att släppa honom?
Han lämnar eftersom att han säger upp sitt avtal. Det finns såklart en ersättning att få in.

Så det är med andra ord han som väljer att lämna föreningen?
Ja det är helt och hållet hans val.

Har du några siffror på ersättningen ni får för Rydström?
Nej, jag kan inte nämna några nummer.

När fick spelarna reda på att han skulle lämna?
Spelarna meddelades idag (torsdag). 

Vet du varför Henrik valde att tacka ja till Barometerns livepodd? Det måste ha skapat en del logistiska problem för både er och Barometern.
Han tackade nog ja för några veckor sedan och då var situationen helt annorlunda. Men jag kan tyvärr inte svara för Henrik.

Kommer ni fortsätta på samma spår när en ny tränare ska rekryteras?
Jag och Jens (Nilsson) satt, innan Henrik anställdes, och bestämde att vi inte längre kan förlita oss på att motståndarna gör misstag eller att vår målvakt håller nollan. När vi till slut anställde Henrik passade han in väldigt bra för den profil vi sökte. Efter hans två år är föreningen på helt rätt väg och mycket ser bra ut. Vi kommer i stora delar ha samma spel i framtiden om allt går som det ska. Vi vill fortsatt kunna känna att vi kan slå till exempel Djurgården och Hammarby på hemmaplan. 

Hur långt har ni kommit i rekryteringsprocessen?
Vi har haft en utvärderingsperiod under en längre tid eftersom att vi varit medvetna om att tränare som gör det bra blir attraktiva för andra lag. Vi har såklart koll på andra tränare och vi följer några ganska noga. Vi vet vad vi söker.

Några namn?
Nej. Men vi har koll på tre, fyra stycken.

Är du orolig för att Rydströms avgång påverkar er dragningskraft på spelarmarknaden?
Nej. Många nya spelare vet inte hur tränaren är när de ansluter. Tränaren kommer snarare in senare i processen. Det är viktigare för en spelare att veta hur konkurrensen ser ut och hur tränaren tänkt spela spelaren. När Axel (Lindahl) och David (Olafsson) kom in frågade de inget om Henrik utan snarare hur konkurrensen såg ut. 

Jörgen fortsätter:

Sen har Henrik skapat ett intresse för Kalmar FF precis som att Kalmar FF har skapat ett intresse för Henrik. Problemet är inte vem tränaren är utan snarare att hitta rätt spelare för tränaren.
 

Marcus Karlströmroda_broder@outlook.com@smaackiiee2022-11-17 14:18:00
Author

Fler artiklar om Kalmar FF