Lagbanner

Krönika: Ett nytt kapitel

Det skrivs ett nytt kapitel. Karaktärer lämnar och nya gör entre, i den för alltid Gröna berättelsen.

En bit utanför Jönköping har snötäcket bäddat in det gröna i ett decimetertjockt täcke. Jag tänker att snön även lagt sig upp på höjderna runt staden - Odensberg och kanske Stadsparksvallen. Men ner på Söder och runt Torpaplan lyser antagligen den gröna färgen, oavsett årstid och divisionstillhörighet.

Nästan lika vitt som snö, är också det pappersark där ett nytt kapitel i Jönköpings Södras berättelse, precis har börjat skrivas.

Ett antal karaktärer lämnar och främst bland dem, huvudpersonen de senaste 4 åren - Jimmy Thelin. Oavsett tycke och smak, kommer han för lång tid att utgöra något av en referenspunkt. På något vis lyckades han på kort tid skapa en fotbollsidentet och kulur/struktur i klubben, som förändrade mycket till det bättre. Han etablerade en stabilitet och trygghet som tidigare mer eller mindre lyst med sin frånvaro. Såväl supportrar som exerter kom att höja sina ögonbryn.
2017 - detta onådens år, började dock en viss kritik vädras. Förtjänt eller oförtjänt, därom tvistar de lärde.
En annan som lämnat är André Calisir. Spelaren som år efter år, med intelligens och elegans dominerat från sin mittbacksposition, och varit en av laget bästa spelare. Tror att endast ett fåtal matcher skilde från att han skrivit in sig som "Grön hjälte." Ytterligare en viktig spelare, men som visseligen ännu inte lämnat är Robert Gojani. Chansen att han fortsätter in i detta nya kapitel känns dock tämligen liten. Jag blir förvånad om han inte likt Dzenis Kozica blir utköpt av en toppklubb. Då förhoppningsvis till ett högre pris, än vad som ryktats i fallet Kozica...

Även om han inte "kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem runt halsen..." så kom han ändå som en överraskning - Jörgen Wålemark!
Det är han som framöver ska hålla i pennan; välja karaktärer och stil. Själv känner mig ännu så länge något kluven, samtidigt både något osäker och förväntansfull. 
Det ska bli spännande att följa hur han kommer att förvalta och förändra det föregående, hur han sätter sin prägel på det som kommer. 

Vad gäller nyförvärven känns återseendet av Frank Pettersson riktigt stabilt och tryggt! Och apropå återseende är det glädjande att mittbacken Max Watson äntligen tycks passerat genom det nålsöga som skiljer A-truppen från Akademin. Axel Lindahl från Oskarshamn känns oprövad men intressant. Förhoppningsvis en ny injektion i det offensiva spelet.
Att J-Södra som det verkar, också lyckats att knyta till sig de båda lokala mittfältsförmågorna, Amir Al-Ammari och Peter Gwargis borgar för såväl att man vill leva upp till devisen "Bygdens lag", som att man vill vara med på banan när det gäller ett kommande generationsskifte.
Tillsammans med bl a Alexander Jallow, känns det som att laget kommande säsong har en god balans mellan unga hungriga och utvecklingsbara karaktärer och trygga rutinerade dito, som ex Daryl Smylie och Tommy Thelin

Att fortsätta följa de Gröna Eleganterna kommande säsong blir förhoppningsvis riktig bladvändare...
 

Daniel Falltorpdfalltorp@gmail.com2017-12-18 00:46:00
Author

Fler artiklar om Jönköpings Södra