Guldfågeln Arena, Kalmar, 2022-04-03 17:30

Kalmar FF - Malmö FF 0-1 - Hafsigt, slafsigt och alldeles... underbart!
Comeback-Ola och Målmaskinen Isaac jublar.

Malmö FF tog en skön trepoängare i premiären efter en medioker insats.

Det är inte ofta man får se en riktigt välspelad premiärmatch och det fick vi inte heller göra idag.
MFF och Kalmar bjöd på en orgie i felpassar och individuella misstag men till slut avgjorde MFF:s spetskompetens.

Matchen kunde börjat på sämsta möjliga sätt för Di Blåe, då Kalmar redan under de första tio sekunderna lyckades kombinera sig igenom ett yrvaket MFF men de röda bröderna kom aldrig till avslut och vi slapp en tidig kalldusch.

Kalmar var skenbart det bästa laget i början då de hade mer boll och bättre struktur i sitt spel, men jag skriver skenbart just därför att man inte lyckades skapa några målchanser. Det gjorde däremot MFF, initialt främst genom duo Nalic/Birmancevic.

Två gånger hittade Nalic in med fina passningar bakom Kalmars högerback och första gången rundade Veljko KFF-målvakten men den unge serben tvekade i avslutsögonblicket och KFF-backar kunde avvärja. Den andra gången kom Veljko till avslut men skottet gick högt över.

Kalmar fortsatte att ha mycket boll medan MFF var utdragna och osynkade som lag och hafsiga och slarviga individuellt. Vi tappade oerhört mycket boll, men samtidigt skapade vi med jämna mellanrum riktigt bra chanser.

Till exempel när Erdal Rakip hittade Jo Inge Berget i djupet och norrmannen som nog borde spelat direkt till Isaac Kiese Thelin framför mål i stället väntade in Anders Christiansen och spelade snett inåt bakåt till AC som även han sköt alldeles för högt och snett.

Några minuter innan pausvilan var det dock oerhört nära. Adi Nalic kom runt på högerkanten och slog ett fullständigt magnifikt inlägg till Berget som mötte bollen från ett par meter med en stenhård nick, men Kalmars brasilianske målvakt Ricardo gjorde en väldigt fin räddning och 0-0 stod sig.

Precis innan domaren blåste av halvleken fick Kalmar bollen i nät, men Oliver Berg i KFF blåstes av för en ganska tveksam offside och i den sekvensen hade nog MFF lite flyt och man kunde gå av planen med nollan intakt.

Andra halvlek påminde ganska mycket om den första. Hyggligt men uddlöst bollinnehav för kalmariterna och ett slarvigt MFF som ändå kändes farliga i sina få attacker.

Milos Milojevic bytte in Sebastian Nanasi och tog ut JIB efter 59 minuter och precis som avsett blev unge Nanasi en liten injektion av både energi och kreativitet. Nanasi borde nog fått med sig en straff då han kort efter inhoppet sköt ett skott som såg ut att stoppas med armen av en KFF-försvarare, men domare Glenn Nyberg friade.

MFF fick emellertid lite längre anfall och även om vi inte spelade bra hamnade bollen allt oftare kring Kalmars straffområde. Kalmar var fortfarande lite mer spelförande, men det blir alltmer uppenbart att det i övrigt välspelande laget saknar offensiv spets.

Offensiv spets saknas däremot inte i Malmö FF även om det tog sin tid att visa det idag. I 75:e minuten fick Ola Toivonen göra en efterlängtad comeback efter sin svåra knäskada och som om denna styrkedemonstration till byte inte var nog gjorde MFF mål i minuter efter.

Efter ett av de lite längre anfallen hamnade bollen framför Eric Larsson ute till höger en bit utanför straffområdet. Eric siktade noga och slog sedan ett perfekt avvägt inlägg och där, precis mitt framför mål dök han upp, vår frälsare och målskytt numero uno. Isaac Kiese Thelin nickade ner bollen otagbart i Ricardos vänstra burgavel och 0-1 var ett faktum.

Ett fint mål och Isaac visade precis som i cupsemin mot Djurgården att han är exakt den värvning vi har hoppats på.

Kort efter målet borde det blivit 0-2 då AC frispelade Veljko Birmancevic, men Veljko hade en tung kväll på Guldfågeln Arena och sköt lamt mitt på Ricardo.
I stället blev det en lite kämpig sista kvart där KFF hade mycket boll kring MFF:s straffområde, men till malmöiternas glädje fortsatte smålänningarna att vara trubbiga.

När Glenn Nyberg satte pipan till munnen efter drygt fem minuters tillägg, hade MFF vunnit rättvist om än ej vackert.
Det var en risig match på en sliten matta, men sett till målchanser borde MFF vunnit med något mål till, men 0-1 räcker mer än väl.

Allsvenskan 2022 är igång och Malmö FF fick fira en trepoängare i premiären framför en fantastisk och månghövdad tillrest klack.