Kalmar FF - Örebro SK 1-2: Det kändes onödigt

Kalmar FF föll tungt hemma mot underlägsna nästjumbon Örebro SK med 1-2. Abiola Dauda förde KFF till en halvtidsledning men ÖSK kvitterade tidigt i andra halvlek och kunde avgöra på straff sent i matchen.

Nanne Bergstrand hade åter tillgång till Paulus Arajuuri och Nenad Djordjevic, men valde att placera båda på bänken till förmån för Ludvig Öhman och Markus Thorbjörnsson. Dessutom saknades Sebastian Andersson som blivit sjuk, och startelvan såg ut som följer:

(4-4-2 ) Etrit Berisha - Emin Nouri, Ludvig Öhman, Markus Thorbjörnsson, Jörgen Skjelvik - Daniel Mendes, Henrik Rydström, Tobias Eriksson, Erik Israelsson (Archford Gutu 71) -Abiola Dauda, Jonathan McDonald (Måns Söderqvist 72)

ÖSK-tränaren P-O Ljung å sin sida hade åter tillgång till vårsuccén William Atashkadeh som varit skadad ett par månader, men även han placerades på bänken. Bortalagets startelva såg ut som följer:

(4-4-2) Jonas Sandqvist - Patrik Haginge, Ilir Berisha, Magnus Wikström, Samuel Wowoah - Karl Holmberg (Ahmed Yasin 67), Mohamed Saeid, Daniel Bamberg, Armend Alimi (Tobias Grahn 75) - Shpetim Hasani, Alhassan "Crespo" Kamara (William Atashkadeh 72)

Matchen
Redan från matchstart slogs tonen an för hur matchen skulle komma att se ut. Bollen färdades snabbt mellan backlinjerna och det var inte mycket ordnat spel på mittfältet. Den första ordentliga målchansen skapade Örebro efter en kvart och det var unge yttern Kalle Holmberg som sprang sig helt ren i mitten på ett vänsterinlägg och nickskarvade ner bollen i stolpens utsida. Strax därpå arbetade Crespo fram bollen till Shpetim Hasani som ur gyllene läge lyckades skjuta utanför, en rejäl miss från den forne KFF:aren.

Efter 26 minuter tog KFF ledningen med 1-0. Tobias Eriksson hittade Abiola Dauda med en fin stickare och KFF:s numera notoriska målskytt var hur säker som helst i sitt friläge. Minuten därpå höll det på att smälla i andra ändan av planen, men Hasani stod återigen för en praktmiss i kanonläge, återigen skyfflade han en boll utanför Berishas målbur. För KFF:s del skapades det utöver målet ett par halvchanser med farliga inspel som det inte blev något konkret av. Örebro kom till flera riktigt farliga lägen, i synnerhet då för dagen uddlösa Hasani.

Tidigt i andra halvlek löpte sig Crespo ren i straffområdet men hans nickskarv gick tätt utanför. Men han skulle få revansch. I 53:e minuten högg han när Markus Thorbjörnsson slarvade med en hemåtnick. Mittbacken såg dock ut att ha återfått lite kontroll på situationen när Kamara lyckades vika kroppen bakåt och halv-akrobatiskt slå in bollen vid bortre stolpen. Ganska snart därefter vaskade Kalmar fram en strålande målchans då Mendes blev fri men inte lyckades överlista Jonas Sandquist. På returen höll sig McDonald framme men bollen rullade just utanför. Under större delen av andra halvlek var det KFF som visade mest anfallsintentioner men man hade svårt att nå ända fram. Skjelvik slog ett livsfarlig inspel som Mendes inte nådde utan som Gutu istället fick foten på vid bortre stolpen, men han lyckades inte vinkla bollen innanför stolpen.

Men istället för hemmaledning smällde bomben ner i andra straffområdet. Inhopparen Ahmed Yasin smet igenom försvarslinjen, Emin Nouri chansade med en glidtackling men missade bollen. Straff, andra gula kortet för Nouri och utvisning. Nouris andra röda kort på Guldfågeln Arena i år. En annan ÖSK-inhoppare, nämnde Atashkadeh, förvaltade straffen på bästa sätt och 1-2 var ett faktum. Några minuter slut skapade KFF-inhopparen Måns Söderqvist den stora kvitteringschansen men hand skott träffade ribban och Örebro kunde gå i land med sin första seger på åtta matcher.

Reflektioner
Det här kändes onödigt. Jag förmår inte analysera varför det såg ut som det gjorde, men ÖSK kom till alldeles för många klara målchanser i förhållande till vad de borde ha gjort. Ett påstående jag egentligen enbart baserar på mängden poäng de tagit i år. Mitt bestående intryck är inte att KFF var dåliga. Det kan ha att göra med att jag automatiskt tenderar att se mer till det offensiva än det defensiva, och det var väl främst där bak som Kalmar hade problem. Thorbjörnssons agerande vid kvitteringen var direkt dåligt, och generellt hamnade bortaspelarna alltför ofta omarkerade centralt nära Etrit Berisha.

Henrik Rydström och Tobias Eriksson gjorde båda bra ifrån sig vad gäller det offensiva spelet, men säkerligen går just precis det att sammankoppla med att defensiven inte klickade ordentligt.

Första hemmaförlusten sedan uppehållet, och den kom mot ett lag som plockat elva poäng i år. Det kändes… onödigt.