Kämpainsats ger oss första poängen
Huddinge ovanligt skrudat i röda tröjor med svarta ränder (beklagar den dåliga skärpan).

Kämpainsats ger oss första poängen

Jag kan inte påminna mig när jag senast såg Huddinge prestera så lite konstruktivt spel i en match som i lördagens drabbning mot Sleipner. Heroiskt försvarsarbete, ofta i hotande närhet till det egna målet, ger oss till slut säsongens första poäng via 1-1 på Platinumcars Arena i Norrköping.

Jag blir konfunderad redan när jag studerar vår spelartrupp. Många spelare i tröjnummer som inte förekommit tidigare. Jag hojtar till mig huvudtränare Stefan Segerfalk som förklarar. Materialaren har missat att skicka med något matchställ. Han kanske vill slippa tvätta? Vi får låna Sleipners röd-svarta bytesställ.
Stefan berättar vidare att Joacim Corneliusson står över, han fick en smäll i förra matchen och vi vill inte riskera något.

Våra killar har svårt att komma in i matchen. Första bolltappet på egen planhalva kommer redan efter 30 sekunder, första missade bakåtpassning dröjer ytterligare 45 sekunder. Alfredo Martiatu Nordeman reparerar dock sitt misstag innan det blir riktigt farligt.
Felpassningarna är legio, våra killar har problem med både fotfäste och hur de ska beräkna studsarna. Ser inte bra ut.

I 5e blir Leo Lanneborn fasthållen i korridoren mellan vårt straffområde och sidlinjen, sliter sig loss och domaren markerar tydligt att han sett situationen och släpper fördel. Leos passning går till hemmaspelare, domaren låter spelet gå vidare – så mycket var den fördelen värd! Leo går bryskt tillväga för att återta bollen. Domaren blåser. Frispark nära straffområdet. Buster Blosse dundrar den hårt och lågt förbi vår tvåmannamur, Alexander Westberg hinner ner och knipa bollen innan den smiter in vid främre stolpen.

I 9e lyckas vi ta oss upp i planen, anfallet avslutas med att Shaun Lomas prövar skott långt utifrån, blockeras och spelas undan.

I 14e vinkar Johan Edeland till David Nyman, och de byter kant. Fryser Johan på skuggsidan, månntro?

Någon minut senare drar Nyman på sig frispark, må vara skandalöst billig, en dryg meter utanför straffområdet, till höger, sett från målvakts-Alex’ position. Blosse får en ny chans. Trycker till direkt, högt förbi muren, bollbanan blir oberäkneligt fladdrig och Alex får se hur bolluslingen svischar in vid sidan om hans uppsträckta händer. Illavarslande 1-0 i baken tidigt.

Men, under över alla under, kvitteringen kommer efter mindre än två minuter! Sebastian Hylén skickar en långboll i mitten, Johan springer sig fri från vänstersidan, stöter bollen förbi målvakten som rusat ut ur straffområdet, rullar in 1-1 i öppet mål.

Sleipner prövar ett liknande spel nästan direkt efter avspark. Leo avvärjer med en riskabel glidtackling när han ser ut att vara överspelad. Kunde gått riktigt illa. Därefter återgår matchbilden till den jag vant mig med. Sleipner rullar boll, Huddinge i försvarspositioner.

Ett trendbrott inträffar i mitten av halvleken då vi lyckas etablera spel på Sleipners planhalva. Det leder till ett skottläge för Sebbe vid straffområdeslinjen, på nytt efter en längre passning i planens längdriktning, denna gång från Alle. Bollen missar målet med bred marginal.

I 28e går ett sus över läktaren. Ett inlägg från skuggsidan, Sleipners vänsterkant, riktas mot bortre stolpen. Alex kvar på mållinjen. Våra två försvarare och Sleipners storvuxna anfallare, alla missar bollen. Bländade av solen? Bollen seglar vidare, passerar tätt utanför stolpen. Puh!

I 35e vill Alex lyfta upp spelet, flytta hemmalaget lite bakåt i planen, skickar långt mot vänsterkanten. Johan nickskarvar och Ruben Lindström rusar förbi sim markering när sidlinjen, rivs ner bakifrån. Gult kort för hemmalagets nummer 3.

Ett par minuter senare vaskar Sleipner fram ett gyllene läge, ett tungt skott som Alex tvingas lämna retur på. Oroligt i närheten av målområdet innan bollen skyfflas högt över ur hopplöst läge. Det tackar vi för.

I slutsekunderna skapar vi ett bra läge, återigen efter en snabb passning i planens längdriktning, Shaun hittar Johan som nickar ner mot bortre stolpen. Målvakten stöter undan, chansen är borta. Därefter följer kamp om bollen mitt på Sleipners planhalva, Sebbe förlorar den, slänger ut ett ovarsamt ben, fäller motståndaren. Får gult kort.

Sleipner spelförande under första halvlek, efter paus är de i det närmaste fullständigt dominanta. Vi ger bort bollen för enkelt, slår huvudlösa passningar på korta avstånd. Ute på plan vinner hemmaspelarna i princip varje andraboll. Tredjeboll också i den mån sådana förekommer. Enda ljuspunkten är vårt försvarsspel. Noah Strand sätter knappt en fot fel och Alex i målet plockar med pondus ner det ena inlägget efter det andra, det skänker trygghet och ingjuter hopp.

I 50e blir Alex lite för konstruktiv, sällar sig till gänget som skickar vansinnespassningar omkring sig. Han reparerar med en reflexräddning när Blosse klappar till. Vi får en möjlighet till snabb omställning och ”hela laget” rusar blint framåt. Men inspelet från högersidan är lika felriktat som det mesta just nu och Sleipner kontraslår med tre mot tre. Bollföraren dröjer för länge, när han väljer passningsmottagare så har denne hunnit hamna offside. Det tackar vi för.

Leo drar på sig ett gult kort när han går in för tufft mitt på vår planhalva. Johan drar på sig frustrationsfrispark nästan på samma ställe. Alex greppar ännu en lyrboll, lämnar till Noah som spelar sig ur en trång situation. Men Sleipner släpper inte greppet. Shaun blockerar skott och Alex fortsätter att kliva ut, riva ner höjdbollar.

I 65e får Johan faktiskt en användbar boll, drar i väg snabbt, skaffar sig läge för ett lågt inspel. Ruben öppen i mitten, får på ett bra avslut som målvakten tippar över. Om jag räknat rätt är det vår andra hörna och den blir precis lika dålig som den första. Inte en chans att någon av de våra ska nå den.

Marten Al Abdulawi in i 66e, ger sig in i bolldueller direkt, drar på sig en frispark. Han får tyvärr inte mycket matnyttigt att jobba med under återstoden av matchtiden. Till skillnad mot hans motsvarighet i hemmalagets tröja 10, Blosse snappar upp ännu en felpassning men kan inte utnyttja det friläge som uppstår.

I 75e kommer Elias Ländin in i stället för Sebbe och det ser ut som vi går över till en fembackslinje. Kanske lika bra. Vi blir utrullade gång efter annan, det känns som en tidsfråga innan försvaret ska rämna. Krampkänningar hos många, de flesta som startade matchen ser slitna ut men de krigar vidare. Johan verkar i den omgivningen oförskämt pigg, ordnar på egen hand fram en hörna i 82a. Den blir lika illa förvaltad som de två tidigare.

I 85e kliver Filip Nieminen Eriksson av med kramp. Jag har aldrig sett honom tillbringa så mycket tid i försvarspositioner som i denna match. Sällan på motståndarnas halva. Det säger en hel del om matchbilden. In kommer Maximilian Lund, cementerar intrycket av en fembackslinje.

I 88e får vi en frispark på mitten. Omar Laamrani lyfter, vi är återigen uppe med ”allt”. Inte helt fel med optimism men vad händer om Sleipner kan kontraslå och flera av våra defensivskickliga killar har reducerad kapacitet på grund av kramp?
Naturligtvis öppnar det sig en möjlighet för Sleipner att attackera mot ett glest Huddinge-försvar. Tacksamt att de agerar lite obeslutsamt. Omar blockar skott, sannerligen inte första gången denna eftermiddag.

Klockan tickar mot 90. Fler skott från hemmaspelare, Shaun haltar och blockar och tacklar. Nu kämpas det för överlevnad, bollen skickas långt om så är möjligt. Vid mittlinjen jagar Johan oförtrutet för att döda ytterligare några sekunder av tilläggstiden. Fyra minuter har domaren lagt till. När han blåser av matchen sjunker flera spelare ur båda lagen ihop på konstgräsmattan. Det var en tung uppgörelse, den plötsliga 20-gradiga värmen spelar säkert in, och vi får vara nöjda med att raka hem årets första seriepoäng. Inte var det vackert men det var välkommet.  

Matchfakta
22/4                    IK Sleipner – Huddinge IF 1-1 (1-1)                 
1-0 Buster Blosse (16), 1-1 Johan Edeland (18).
Alexander Westberg – Alfredo Martiatu Nordeman, Leo Lanneborn, Noah Strand, Filip Nieminen Eriksson (85 Maximilian Lund) – Omar Laamrani, Shaun Lomas, Sebastian Hylén (75 Elias Ländin Sjöblom) – David Nyman (66 Marten Al Abdulawi), Ruben Lindström, Johan Edeland.
Varningar HIF: Sebastian Hylén (45, ojust spel), Leo Lanneborn (56, ojust spel).
 

Robert Lindberg2023-04-22 22:49:00
Author

Fler artiklar om Huddinge IF

Jag minns … en sällsynt seger