Käraste Åge, lead the way!
Ett saknat leende!

Käraste Åge, lead the way!

Hösten och mörkret har fallit tidigt över Malmö, men kanske har man äntligen återfunnit magin i form av en gammal trollkarl?

Igår, innan jag gick och lade mig, gick jag in på Sportbladets målservice och konstaterade med viss uppgivenhet att Malmö FF nu ligger sjua i den allsvenska tabellen.
Jag har som så många andra en massa tankar om hur i hela fridens namn vi hamnade här och vem som bär ansvar, men det är inte det den här krönikan skall handla om.

Den skall handla om Åge Hareide. För från och med idag fram till säsongens slut är han vår huvudtränare och det gör mig faktiskt en smula rörd. Åge har den egenheten att han får känslor att svalla och han skänker mod i uppgivna hjärtan.

En vän skriver på whatsapp "Jag har följt presskonferensen, och jag säger bara, det här får bära eller brista, men den här mannen skulle få mig att med glädje ta mig an Omaha Beach utan att blinka!". För er som inte vet var Omaha Beach en av de stränder där de allierade under rasande tysk beskjutning landsteg den sjätte juni 1944 för att befria Europa från nazismen.

Sådan är han, vår Åge. Han må vara sextionio år, men i de djupt liggande ögonen brinner fortfarande en glöd som kan få vilken gammal halvfuktig vedtrave som helst att plötsligt ta fyr som som en eldstorm i en knastertorr californisk urskog och han vet hur man eldar under en häxkittel så att den når ett stormkok.

För mig är Åge en fotbollens Gandalf. Lika snar till vrede som till skratt. Vis av många år i fotbollens tjänst, men med en passion och vilja som kan få vilken yngling som helst att framstå som vilsen och velig. I de stora stunderna och i avgörande lägen är Åge den du vill ha som ledare. Han kan skrämma motståndaren och samtidigt få dig att skratta medan du ser faran i vitögat.

Huruvida magin kan rädda detta vingklippta lag den här gången vet jag inte, oddsen är inte goda för att nå topp tre och vi har hamnat i en tuff EL-grupp, men jag vet att Malmö FF nu i alla fall ger sig själva chansen att återfå energi, lust och kampvilja för att genomföra säsongens sista femton matcher med stolthet och högt huvud.

Oavsett om det innebär en mirakulös upphämtning i allsvenskan och ett par skalper i EL eller ej, är det viktigt för laget och föreningen som helhet att återfå tron på framtiden.
2023 blir ett avgörande år för Malmö FF. Vi kan antingen fortsätta famla i mörkret eller återuppta vår plats som svensk fotbolls ledstjärna.

Valet av Åge Hareide som brygga in i framtiden känns i alla fall för mig oerhört rätt. Ibland måste man se bakåt för att hitta rätt väg framåt.
Jag greppar Åges trygga näve och låter honom leda oss genom och ur de strapatser som väntar.

Käraste Åge, lead the way!
 

Pontus Kroon2022-09-06 18:53:23
Author

Fler artiklar om Malmö FF

Friday I'm in Love: Hur går det för MFF med att ta ”nästa steg”?