Lagbanner
Ass. tränare Jens Karlsson inför Hammarby hemma. "Det är nästan känslan av att bollen dras in i mål.”

Ass. tränare Jens Karlsson inför Hammarby hemma. "Det är nästan känslan av att bollen dras in i mål.”

Efter fredagens träning inne på Guldfågeln Arena fick Röda Bröder en pratstund med den assisterande tränaren Jens Karlsson. Han delar med sig av sina tankar kring förlusten mot IFK Norrköping, Hammarby som motståndare och vilka spelare som är de ledande spelarna i laget. Dessutom delar han med sig av sina tankar kring söndagens hemmamatch.

Hur är din känsla efter avslutad fredagsträning?
-Den var bra tycker jag, det var en ganska intensiv träning med ganska många moment. En bra och positiv känsla. 

Det var en negativ känsla efter senaste matchen, har ni gått igenom den och tagit reda på vad ni behöver förbättra?
-Det tycker jag, det är samma process hela tiden efter alla matcher oavsett om man vinner eller förlorar där vi har en analys första dagen efter match och tittar både på bra och dåliga saker. Denna gången var det mer saker som inte fungerade än som fungerade. Så det har varit fokus på de sakerna vi vill förbättra. Vissa saker kanske vi måste korrigera från föregående match och försöka jobba med dem och sen vissa saker som man känner att vi vill jobba vidare med. Det är en viktig del i hur vi lägger in det i veckan och en viktig balansgång i vad som var en engångsföreteelse eller en dålig dag på jobbet och vilka saker var mer strukturella som vi måste in och gnugga på mer. 

Finns det något konkret som ni inte var nöjda med mot Norrköping?
-Det var ganska många grejer. Framför allt om vi pratar vårt anfallsspel använder vi kanterna alldeles för lite, vi fastnade centralt alldeles för mycket, kom inte runt på de ytorna som Norrköping gav oss. De centrerade mycket i sitt försvarsspel och det utnyttjade vi inte riktigt. Vi pratade om att vi var sämre på att fylla på i straffområdet när vi väl slog in bollen jämfört med matcherna mot Djurgården, AIK och BP. Försvarsmässigt var det en match där vi inte släpper till jättemycket i den delen och presspelet är vi ganska kompakta också. Men vi hade önskat mer intensitet i försvarsspelet generellt, att vi hade kunnat kliva på ordentligt vid några tillfällen. 

Supportrar på sociala medier har pratat om ledare i truppen och vem som ska kliva fram och visa fanan när det går lite tyngre. Vilka spelare i gruppen är de informella ledarna som behöver kliva fram?
-Det är en styrka i denna gruppen att man har olika vid olika tillfällen. Jag förstår att när man ser det utifrån ibland att vi har ingen “John Terry” som några kan relatera till kanske. Den typen har vi inte riktigt, utan vi har mer spelare som leder genom sitt sätt att vara, då är det de som är mer rutinerade som man hoppas ska leda laget. Det gör de också på ett annat sätt i att lägga till självförtroende till Vince Osuji, att hjälpa honom att ha det modet som behövs på planen. Det är många ledare fast på olika sätt. Men vi har inte den typiska engelska lagkaptenen om jag uttrycker mig så. 

Garderar ni er med att ha en ledare som Emin Nouri på bänken då till exempel?
-100%, Emin har ju det där naturligt i sig i sin personlighet. Jag och Emin är väldigt olika som personer, han är mer en person med känslorna utanpå och väldigt duktig på att sätta ord på känslorna och förmedla det till spelare. Det är såklart en superstyrka att ha honom på bänken.

Om vi släpper matchen senast och fokuserar framåt och helgens match, vad har du för känsla inför Hammarby på hemmaplan?
-Jag har en bra känsla, Hammarby är ju ett helt annat lag än Norrköping på alla sätt och vis. Det är ett offensivt lag både i anfallsspel och försvarsspel. De kommer att gå högt och försöka pressa oss, det är jag övertygad om. Det är ett lag som spelar lite man-man i sitt markeringsspel defensivt som kommer vara en häftig utmaning och något som vi är förberedda på. Men det blir viktigt för oss att lösa det och att inte fastna i det utan att utnyttja det till vår fördel, att öppna ytor genom rörelser. Det tror jag kommer passa oss bra. I deras anfallsspel, visst de håller i bollen men kan de spela framåt så spelar de framåt, det är deras grej. Det gäller att vara vaken hela tiden på bollar in bakom och så. Men det blir en kul match. 

Vi dras med två avstängningar i Lars Saetra och Robert Gojani. Hur påverkar det tankarna inför matchen?
-Det påverkar inte tankarna inför matchen mer än deras kvalitéer som kommer saknas. Vi har ingen annan Lars Saetra eller Robert Gojani utan det kommer ju in andra spelare med andra kvalitéer som kan påverka utförandet av matchplanen på olika sätt. Vi kastar ju inte om allt på ritbordet, mer än att det kommer in någon som är bättre på något annat. Det är mer vad de bidrar med och kan erbjuda. Det är två spelare som kommer in som kommer bidra på andra sätt. Men sen är det så att någon annan måste kliva fram och ta ett litet större ansvar kring vissa saker som Lars drivit eller Robert har drivit på planen. 

Kan det vara en utveckling för gruppen i ett långt perspektiv att någon annan måste kliva fram om det saknas ledande spelare?
-100% så är det, hade man inte trott på det så hade man aldrig kunnat byta ut spelare eller sälja eller tappa någon. Man måste tro att det finns något i de andra spelarna också att de också kan bidra. 

Avslutningsvis, hur mycket ser du fram emot matchen på söndag inför mycket folk på hemmaplan?
-Det är fantastiskt kul, jag tror inte man förstår hur stor skillnad det gör att spela de här matcherna. Jag tycker Guldfågeln Arena är en fantastisk arena och stämningen vi har här är otrolig på hemmamatcherna.  Men det gör ju otrolig skillnad om det är 10 000 eller 5500 upplever jag i alla fall. Det tror jag spelarna också gör, det är nästan känslan av att bollen dras in i mål. Det är en häftig känsla. 

Christoffer Karlströmkalmarcoffe2024-08-02 20:31:47
Author

Fler artiklar om Kalmar FF