Lagbanner
Uppehållsintervju med Jens Karlsson. "Vi har ett jobb att göra i sommar och höst"

Uppehållsintervju med Jens Karlsson. "Vi har ett jobb att göra i sommar och höst"

Under EM-uppehållet lyser den Allsvenska fotbollen med sin frånvaro. Vi på Röda Bröder tog oss ett snack med Kalmar FFs assisterande tränare Jens Karlsson om hur har sammanfattar vårsäsongen, vad som behöver göras under uppehållet och vilket spelare han tycker har tagit kliv under våren. Trevlig läsning!

-Hur vill du sammanfatta vårsäsongen utifrån din roll?
Vårsäsongen har så klart varit en besvikelse totalt sett. Vi har varit alldeles för svajiga i våra prestationer och inte hittat en riktig stabilitet. Där har vi ett jobb att göra i sommar och höst. 

-Vilka positiva delar tar ni med er?
Det är två saker framförallt som jag tycker är positiva och som vi kan ta med oss från våren. Det första är vårt anfallsspel. Där tycker jag att vi har lyft oss en del och skapat fler farliga lägen. Relationerna mellan spelarna och metoderna vi önskar använda blir bättre och bättre för varje dag. Men jag tycker fortfarande att vi har ännu fler växlar att lägga i kring denna biten. Den andra positiva delen är stödet vi har fått från våra supportrar. Det är inget man ska ta för givet och våra prestationer har tyvärr inte gett dem mycket att glädjas åt, men sättet som de har backat upp oss och verkligen gett oss energi sätter vi stort värde på och det betyder väldigt mycket. 

-Är det någon spelare du tycker har tagit kliv under våren?
Det tycker jag absolut att det finns. Trenskow är väl den som tydligast har lyft sitt spel ett par nivåer. Han har visat att han är en spelare som kan bryta mönster och skapa obalans hos motståndarna. Sen är jag helt övertygad om att det finns fler nivåer till i honom. Sen så tycker jag även de lite yngre grabbarna som Arash, Rony och Kevin har haft en utveckling som går framåt. 

-Man har pratat om de sämre träningsförutsättningarna som funnits under vårsäsongen. Hur mycket tror du det spelar in i vårens resultat?
Nu vill jag på inget sätt få det att låta som bortförklaringar till våra svajiga prestationer, men självklart så tror jag att de har påverkat oss. Dels att det tagit mycket energi i det dagliga med logistiken runt var vi ska träna. Framförallt runt vilka ytor vi har tillgängligt, hur hårt/mjukt är underlaget, transporter osv. Den energin skulle vi så klart hellre lagt på andra saker. Men nu har vi ju fått en bra konstgräsyta på Gasten och träningsplanen var väldigt bra innan vårt uppehåll och GFA har de ju också jobbat med, så förhoppningsvis så är underlag och förutsättningar något som vi lägger bakom oss nu. 

-Tabellen ljuger aldrig brukar man säga och det finns alltid fler än en anledning till att det sett ut som det gjort. Går det att peka på några konkreta grejer som gjort att vårsäsongen gått tungt?
Tydligast är ju att vi behöver förbättra vårt försvarsspel. Vi har släppt till alldeles för mycket mål och det behöver vi så klart förbättra. Det gäller både vårt försvarsspel när vi har alla spelare på rätt sida och ska sätta press, men också hur vi agerar i eget straffområde vid inlägg/inspel. Där måste vi ta steg i båda de faserna. Sen är ju en annan del att bli ännu bättre i vår speluppbyggnad och då framförallt övergången av bollinnehavet in på motståndarens planhalva. Där vi haft för många bolltapp som gett motståndarna farliga kontringar på oss. Så det är också ett område vi ska lägga kraft på framöver. 

-Hur ser upplägget kring uppehållet ut för ledare och spelare?
För oss ledare så har ju mycket tid gått till att analysera våren lite djupare och sedan landa i ett par nyckelområden som vi behöver fokusera extra på här efter uppehållet. För spelarna så har de fått ett träningsprogram från Ludde som de ska genomföra under ledigheten. För både ledare och spelare så har det varit viktigt med lite ledigt också och att hämta ny energi inför sommaren och hösten. För vi måste verkligen rivstarta när vi drar igång och använda varenda minut vi har tillsammans på bästa möjliga sätt och då måste vi alla komma maximalt förberedda och med en jäkla energi. 

-Vad vill ni se annorlunda i de kommande matcherna efter uppehållet?
Det är ju framförallt de här sakerna jag nämnde tidigare. Vårt försvarsspel och hur vi flyttar in vårt bollinnehav in på motståndarens planhalva. Sen är det också så att vi lägger fokus på att höja den fysiska statusen i gruppen. Vi tror att kan vi förbättra de här delarna så kommer det att göra väldigt mycket för våra prestationer. Då blir vi betydligt mer stabila och kommer plocka fler poäng. 

 

Christoffer Karlströmkalmarcoffe2024-06-18 21:26:00
Author

Fler artiklar om Kalmar FF

Jens Karlsson inför Mjällby AIF "Vi har inte haft problem med att fylla tiden."