Kim Bergstrand inför premiären: “Vi är så förberedda vi kan vara”

Kim Bergstrand inför premiären: “Vi är så förberedda vi kan vara”

Efter mycket om och men är det snart dags för allsvensk fotboll igen. Regerande mästarna Djurgården går in i säsongen som anses vara den märkligaste på länge. Kim Bergstrand är laddad inför premiären mot Sirius. – För att bli bättre behöver vi tävla på riktigt, det är svårt att träna mer än vad vi gjort, säger Kim Bergstrand till Forum 1891.

Under tisdagen genomförde Djurgården ett träningspass som var öppet för media. Solen gassade på medan Blåränderna tränade inför den allsvenska premiären på söndag. Kim Bergstrand menar att laget är redo.
– Vi kan inte träna mer i alla fall, vi behöver spela fotbollsmatcher. Utifrån de förutsättningar som varit är vi så förberedda vi kan vara. Sen om det är “enough” vet vi faktiskt inte, säger Bergstrand efter träningen. 

Samtliga A-lagsspelare, plus Marcus Danielson, var med när träningen startade. Däremot ägnade Erik Berg och Elliot Käck större delen av tiden i gymmet istället för på planen. Den förstnämnda gav dock lugnande besked gällande eventuellt spel i helgen.
– Jag ser fram emot att spela match på söndag. Om dom vill ta ut mig som startspelare är jag redo för det, säger Erik Berg.

Vid det här laget skulle egentligen Allsvenskan vara mitt inne i ett uppehåll och lite drygt halva serien skulle vara spelad. Men efter coronapandemins utbrott ser verkligheten helt annorlunda ut. När Djurgården åker till Uppsala på söndag för att spela premiär blir det den första matchen sedan uttåget mot Mjällby i cupen den 7 mars. Kim Bergstrand anser dock inte att bristen av träningsmatcher varit ett större problem.
– Träningsmatcher är inte heller tävlingsmatcher. Visst, det kanske är lite tuffare än vad som tillåts på träning, men det är svårt att komma upp i den intensiteten som är i tävlingsmatcher. Vi har tränat bra, men hur bra? Det får vi se på söndag, berättar Bergstrand.
Vad tycker du om införandet av fem byten?
– Jag tycker det är ett bra initiativ med tanke på den enorma belastning som kommer bli på spelarna. Sedan gäller det att lista ut hur vi ska utnyttja det på bästa sätt, både på lång och kort sikt. För det handlar fortfarande om att vinna matcher, men också att spelarna håller sig hyfsat hela. 

Ett av framgångsrecepten under guldåret var Djurgårdens förmåga att bryta ner motståndarna med ett tålmodigt anfallsspel. Det var inte sällan som Blåränderna hade ett stort bollinnehav och det var flera matcher som avgjordes i slutminuterna. Nu finns dock inte skytteligavinnaren Buya Turay kvar i laget och förstavalet i anfallet har istället blivit Emir Kujovic.
– Vi hoppas att vi kanske kan göra mål på andra sätt och att Emir bidrar med andra saker, säger Bergstrand.
Vad blir största skillnaden med Kujovic på topp istället för Turay?
– Det är framför allt djupledsspelet såklart och storleken på dom. Emir är mer en target-och boxspelare, Buya dök upp lite här och där och var fantastisk med sin löpförmåga. Dom är väldigt olika som spelare. Men båda gör mycket mål och det är ju grunden för en forward.
Tror du det kommer vara någon skillnad på hur ni som lag ser ut i år jämfört med ifjol?
– Jag hoppas inte det. Jag hoppas att när man tittar på oss att man fortfarande kan se att det är Djurgår’n som spelar. Att vi är laget som är mest “lag” av alla. Det var våran konkurrensfördel förra året och jag hoppas det syns även i år, säger Bergstrand. 

Bristen av fotbollsmatcher under våren har gjort tillvaron annorlunda för många, men den märkligaste konsekvensen har de allsvenska lagen ännu inte tagit del av – att matcherna ska spelas med tomma läktare. Under stora delar av 2000-talet har serien marknadsförts som högklassig med europeiska mått mätt rent publikt. Men när Sirius tar emot Djurgården på söndag kommer det varken vara någon hemmapublik eller ett stort bortafölje på plats.
– Det kommer vara väldigt märkligt såklart. Men vi har ju tränat utan publik i några månader nu i alla fall, säger Bergstrand med ett skratt innan han fortsätter.
– Det kommer påverka alla på olika sätt, men alla som gillar fotboll vet att publiken är en stor del av det. Och det vi upplevde i höstas vill man ju vara med om hela tiden, med nästan fullsatt Tele2 och tryck hela tiden. Vi kände oss inte underlägsna på bortaplan rent publik förra året heller, det var högljudda och passionerade följen.
Vad tycker du om alternativet andra länder kört med pappfigurer och läktarljud ur högtalarna?
– Jag har inte sett så mycket. Det gör ju varken från eller till. Det är ju passionen och ljudet som påverkar oss allihopa, oavsett om man är i publiken, framför tvn eller på bänken. Det där bruset är ju jätteskönt.
Får du tänka lite extra på vad du säger nu då när det inte är någon publik?
– Nja, det måste vi alltid göra. Det går mer eller mindre bra, haha. Någonstans har vi mognat till lite grann så det hörs inte så mycket skit från oss, säger Bergstrand.

Förra året blev en succé för Djurgårdens nya tränare Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf. Trots att det slutade med ett SM-guld menar Bergstrand att deras målsättning inte har ändrats efter förra säsongen.
– Djurgården har ju en målsättning som vi fick när vi kom hit och den står vi kvar vid. Och det är att vi ska vara med och hota om europaplatserna. Är man det över tid så vinner man ibland som vi gjorde förra året. Det är en bra målsättning för en klubb som Djurgården. Sen vill vi gärna spela jävligt bra fotboll och att folk ska tycka det är kul att titta på oss också, avslutar han.

Nils Rahm@theBrillz2020-06-09 19:45:00
Author

Fler artiklar om Djurgården