Klacksparkblogg: ENABLE-projektet är det viktigaste projektet inom svensk fotboll

Klacksparkblogg: ENABLE-projektet är det viktigaste projektet inom svensk fotboll

I avsnitt #48 av Klackspark djupdyker vi i projektet ENABLE; det, enligt vårt tycke, viktigaste projektet inom svensk fotboll. Vill du ha en bakgrund till ENABLE och vad projektet innebär så rekommenderar vi att lyssna på det avsnittet samt även avsnitt #25, då vi gjorde en första intervju med en av projektledarna. I den här bloggen förtydligar vi delar av projektet och dess nysläppta rapport.

ENABLE är inte ett lätt projekt att sammanfatta, just för att frågan den behandlar är så komplex. I grund och botten handlar det om att skapa trygga fotbollsarrangemang med positiva upplevelser för alla inblandade. Tanken är att projektet ska fungera som en plattform för olika intressenter att mötas och tillsammans arbeta för att öka tryggheten.
Allt detta låter ju väldigt fint, men vad innebär det egentligen? Det är lätt att svänga sig med ord som ”intressenter” och ”evidensbaserade undersökningar” men vad betyder det mer konkret? Vi ska i bloggen försöka konkretisera ENABLE ytterligare samt ge en förklaring till några av de uttryck som som används i rapporten.

Clifford Stott är en engelsk professor och en av världens ledande experter inom ”crowd psychology” vilket enkelt uttryckt innebär att han är expert på att studera hur människor uppför sig i grupp. Han har genom åren forskat kring detta och specialiserat sig på hur polisen kan hantera stora folksamlingar kring till exempel fotbollsmatcher, och hur de kan agera för att minska risken för våldsamma upplopp och även hantera potentiellt farliga situationer.

I uppstartsfasen av ENABLE har man observerat hur de olika aktörerna agerar inför, under och efter matcher. Man har lagt störst fokus på polisens arbete i inledningen, men redan från start involverat andra intressenter (dvs organisationer och/eller personer med ett intresse i fotbollsarrangemangen) så som klubbarna, SLOs, supporterorganisationer och arenabolag.
Observationerna har genomförts genom att personer från ENABLE varit med både på möten men också ”ute i fältet” för att se hur polisen hanterar till exempel en samlingspub eller en supportermarsch. Man har fotograferat och filmat olika händelser och sedan tillsammans med polisen haft uppföljningsmöten där man gått igenom olika händelser och pratar om vad man kunnat göra annorlunda.
När man säger att ENABLE arbetar evidensbaserat så innebär det att man underbygger de teserna man driver med bevis. Man observerar olika händelser, pekar på samband och utveckling, och backar upp sina slutsatser med tydliga exempel.

En studie som denna rapport är resultatet av är i grunden kritisk, men Clifford Stott poängterar i sitt anförande under ENABLE-konferensen att det inte handlar om att skuldbelägga eller peka finger åt ett eller annat håll. Man väljer att börja med polisen just för att de har en stor och tungrodd organisation där förändring tar tid.
Polisen har ett arbetssätt som kallas för SPT (Särskild Polistaktik) vilket skapades efter kravallerna i Göteborg 2001 då det blev tydligt att den svenska polisen inte hade verktygen för att hantera ett upplopp. SPT innebär bland annat att man skapade mindre och mobilare grupper av poliser, som till vardags kallas DELTA. Dessa poliser är de som vi brukar se på matcher som är klädda i hjälmar och full kravallutrustning.

En annan del av SPT är den något ”mjukare” dialogpolisen, där fokus istället är att skapa en relation med till exempel supportrar, för att den vägen kunna utbyta information och skapa sig en uppfattning om vad som händer. När det kommer till fotboll har man valt att kalla denna polis för ”evenemangspolis”, men det är i princip samma sak.
I Stockholm finns fyra dedikerade poliser som arbetar som evenemangspoliser och de har alla ett nära samarbete med de olika stockholmsklubbarna. Den här polisen bär ingen skyddsutrustning och har fått en annan typ av utbildning där fokus är att bygga relationer och öka dialogen mellan polis och supportrar. Om man som supporter har gått i en marsch där allting har varit lugnt och det inte skett några konfrontationer, men man ändå möts av fullt kravallutrustad polis när man kommer fram till arenan så menar Clifford på att det ökar risken för stök. Supportrarna blir då oroliga för att man får känslan att någonting har hänt eller kommer att hända vilket sprider en spänning i gruppen.

Rapporten presenterar några konkreta förslag till hur polisen kan förändra sina rutiner och hur de jobbar. Man berör till exempel hur polisen kan “gradera” nivån på insatsen samt taktiken för att undvika onödig eskalering och att sända onödigt “hårda” signaler till supportrarna. Man lyfter även upp arbetet med Evenemangspolisen i Stockholm som ett lyckat arbetssätt och uppmuntrar polisen att implementera detta även i resten av Sverige.

Efter dödsfallet i Helsingborg där en Djurgårdssupporter miste livet implementerades ytterligare en typ av polisenhet, som kallas INDIA. Dessa poliser finns ännu enbart i Helsingborg och har skapats med den danska Eventpolisen som förebild. Man kan säga att dessa poliser är som en blandning av DELTA- och dialogpoliser, där de har erfarenhet av att hantera svåra situationer samtidigt som de har i uppgift att jobba mer proaktivt med dialog. Då försöket föll lyckat ut i Helsingborg tog man beslutet om att denna typ av polis, som man nu kallar EVENT-polis, ska implementeras i resten av landet. Dock är det tydligt att det saknats en ordentlig plan för implementering och utbildning. ENABLE menar på att trots att idén bakom EVENT-polisen är bra och de uppmuntrar att man utvecklar konceptet, men de menar också på att man måste ha en ordentlig struktur och plan om det ska fungera i hela landet.

ENABLE är ett unikt projekt i det att man lyckats samla alla dessa aktörer i samma rum för att föra konstruktiva diskussioner tillsammans. Projektet har därmed fått en inblick i hur polisen arbetar och de har varit väldigt transparenta i hur de fattar beslut och resonerar i olika sammanhang. Någonting som slog oss på konferensen där representater från polisen uttalade sig om projektet var hur självkritiska de ändå var. De hade inga problem med att erkänna att det finns mycket de kan göra bättre och viljan att förändras verkar finnas där. Det känns positivt för det framtida förändringsarbete som polisen står inför.

Nu går ENABLE in i nästa fas som kommer att fokusera mer på supportrar och hur vi agerar, eller reagerar, kring matcher och på polisens bemötande. Det är spännande tider inom ENABLE-projektet och vi kommer fortsätta att rapportera även framöver. Fortsätt lyssna på oss och håll koll på här på bloggen för att veta mer!

Länk till avsnitt #25

Länk till avsnitt #48

Puss och kram

/Redaktionen Klackspark

Klackspark Podcastklacksparkpod@gmail.com@klacksparkpod2016-08-24 21:47:00
Author

Fler artiklar om Klackspark