Klacksparkblogg: Säkra arrangemang borde vara högsta prio

Klacksparkblogg: Säkra arrangemang borde vara högsta prio

Vi ägnade en stor del av vårt senaste avsnitt av Klackspark (nr 16) åt att diskutera problematiken kring bengaldiskussionen. I den här bloggen vill vi sammanfatta och ytterligare utveckla vårt resonemang. I söndags 20 september kastades ett antal (en?) pyroteknikpjäser mellan IFK Göteborgs sittplatssektion och Hammarbys bortaklack. Detta blev starten på ännu en uppblossad bengaldebatt.

Igår fredag 25 september (efter vår poddinspelning) har dessutom polisen publicerat uppgifter (via bl a SVT Sport) om hur farliga bengalerna är och hur de påverkar polisens arbetsmiljö. Uppgifterna bygger på ett test som utförts av polisen där man i en ”väl ventilerad” container tänt pyroteknikpjäser och sedan gjort mätningar av mängden partiklar i luften. Deras mätningar skall då ha uppvisat värden som överstiger rekommendationerna för en arbetsmiljö. Baserat på detta hävdar nu polisen att de som arbetar under fotbollsmatcher framöver kommer att bära skyddsmask. Polisen hotar också med att ta till ytterligare åtgärder, såsom att reducera ståplats, om vi inte kommer tillrätta med problemen.

Men vi tar det från början. Under hösten 2013 genomfördes ett omfattande test på Nationalarenan i Solna av FOI (Totalförvarets forskningsinstitut), på uppdrag av dåvarande Rikspolisstyrelsen. Det testet finns väl dokumenterat och samtliga berörda parter (räddningstjänsten, polisen, klubbarna, SLOer m fl) medverkade. Det testet visar på något helt annat än polisens ”egna test”. Det testets slutsatser är att det INTE är skadligt för personer att vistas i en miljö där pyroteknik antänts under förutsättning att vistelsen understiger fem timmar. En fotbollsmatch pågår dock i ca två timmar och det är väldigt sällan förekommande att pyroteknik pågår under en hel match. Nyligen utfördes ytterligare ett test av Helsingborgs IF på Olympia tillsammans med brandmyndigheten. Enligt Helsingborgs SLO valde polisen då att inte delta.

Vi ställer oss mycket frågande till detta egna test som polisen utfört och de slutsatser de därefter drar. Hur menar man att en ”väl ventilerad” container skall kunna likställas med en arena likt Nationalarenen som har plats för 50 000 personer och med ett luftutrymme motsvarande ett stort rymdskepp? Varför tackar polisen nej till att delta på ett test som nyligen genomfördes i Helsingborg i samarbete med räddningstjänsten? Dessutom anser vi att det är anmärkningsvärt att polisen nu valt att gå ut med uppgifter i media när de valde att säga exakt ingenting efter det första testet hösten 2013? Kan det vara så att resultatet från tidigare tester inte är i linje med deras egen agenda?

Vi uppmanar alla att läsa den undersökning som FOI m fl utförde hösten 2013 som ni hittar här.

Vi uppmanar också alla att se TV Råsundas avsnitt där man med fakta kan slå hål på många av de lögner som nu cirkulerar.

Vi skickar även en uppmaning till media om att visa upp en nyanserad, faktabaserad bild i debatten och att kritiskt granska de uppgifter som släpps, även om Polisen är avsändare. Än så länge har det varit märkligt tyst från etablerad media.
Martin Petersson på Fotbollskanalen ett undantag vilket ni kan se här: "Polisens svar på containtertestet" och här: "Polisen hotar stänga ståplats".

Idag lördag 26 september skrev även Kristoffer Bergström på Aftonbladet ett nyanserat inlägg i debatten.

Det finns all anledning för oss supportrar att rannsaka oss själva och vår hantering av pyroteknik då personer brännskadas och barnfamiljer kommer i kläm. Det är naturligtvis oacceptabelt och oförsvarbart.  Men det är också viktigt att myndigheter inte tillåts fara med osanning.

Polisens uppgifter blir sällan granskade och tenderar att uppfattas som sanningar. Det finns en demokratisk fara i att polisen går ut i media med uppgifter som i vissa fall är direkt felaktiga och som inte ens ifrågasätts. Istället tas det som sanning.

Polisen hotar nu att ta bort det allra heligaste i vår kultur, ståplatsläktaren. Någonting som är, oavsett vad man tycker om bengaler, direkt skadligt för svensk fotboll och den supporterkultur som har ett gott rykte runt om i världen.

Vi supportrar, tillsammans med våra arrangerande klubbar, vill att våra fotbollsmatcher och arrangemangen kring dessa, skall vara säkra och stämningshöjande. Det bör vara allas högsta prioritet framöver.
 
/Klacksparksredaktionen
 

Klackspark Podcastklacksparkpod@gmail.com@klacksparkpod2015-09-26 09:17:00
Author

Fler artiklar om Klackspark