Klart: Aslak Witry lämnar DIF
Derbyt mot AIK blev Aslak Witrys sista match i blårandigt för denna gång. Flyttlasset går nu till Holland. Foto: Nobbes Djurgårdsbilder

Klart: Aslak Witry lämnar DIF

Den 25-årige högerbacken har gjort sitt i Djurgården för denna gång. Holländska AZ Alkmaar blir ny klubbadress för publikfavoriten efter två och ett halvt år i blårandigt.

Det var i december 2018 som den då 22-årige Aslak Fonn Witry skrev på för Djurgården. Det handlade då om en i Sverige relativt okänd spelare som hämtades in från Ranheim i norska högstaligan. I Norge var Witry dock redan etablerad med fem mål på 90 matcher och Ranheim ska ha fått någonstans mellan två och tre miljoner kronor i övergången.

Charmade tidigt publiken 
Witry vann snabbt Djurgårdspublikens hjärtan med sin frejdiga och offensiva spelstil. Han tog också i princip genast en ordinarie tröja och har under sina tre säsonger i klubben varit lagets mest självskrivne starter. Witry har också utmärkt sig med sin fenomenala kondition, som både visat sig i de interna fystesterna och i otagliga löpningar på fotbollsplanen.

Med tiden har han också vuxit ut till en utpräglad poängspelare som i allsvenskan helt saknar motstycke på sin position. Bara under årets 14 allsvenska omgångar har Witry hunnit göra lika många mål som han gjorde under tre säsongen i Ranheim. Att en högerback också toppar DIF:s interna skytteliga är förstås imponerande, men kanske också en aning oroande.

När Witry nu lämnar klubben står det klart att det finns ett stort hål att fylla till höger i backlinjen, där knappt någon annan spelat under två och ett halvt års tid.

Får 15-20 miljoner
Witry ryktades redan i januari vara på väg att packa väskorna och lämna för Nederländerna, då med Utrecht som tilltänkt klubbadress. Klubben hade dock inte möjlghet att möta DIF:s blygsamma krav i tiomiljonersklassen och affären sprack. Trots sex månader mindre kvar på kontraktet tycks Witrys värde ha ökat när en affär nu blir verklighet. DIF har inte gått ut med några belopp, men enligt Bosse Andersson handlar det om "en mycket bra ekonomisk lösning". Enligt tidigare uppgifter från Expressen ska det handla om en övergångssumma i trakten runt 15-20 miljoner kronor.

Att en övergång legat i farans riktning har stått klart länge, men så sent som i förra veckan uppgav en förtegen Witry att han inte hade några anbud från utlandet och var fokuserad på sitt kontrakt med DIF som sträcker sig över säsongen 2022. Men direkt efter söndagens tunga derbyförlust avslöjade Expressen att en affär med AZ Alkmaar var nära. Witry saknades sedan under måndagens träning på Kaknäs och transferavslöjandet visar sig nu alltså stämma. Witry presenterades under måndagskvällen av Alkmaar. Han stannar därmed på 74 matcher med 13 mål och 12 assist i Djurgårdströjan.

Det är dock med blandade känslor som norrmannen lämnar Stockholm:
– Det är klart att det är jobbigt. Jag har blivit otroligt fint emottagen från första dagen och kommit överens med allihopa, så jag kommer att sakna Djurgården jättemycket. Det är bara att tacka från mig och familjen till Bosse & Henke, Kim & Tolle, hela spelargruppen och alla övriga inom Djurgårdsfamiljen för två fantastiska år i föreningen. De åren kommer jag att bära med mig i hjärtat under hela min karriär och genom livet. Jag kommer alltid att vara blårandig, säger Witry till dif.se.

Ersätts inte med nyförvärv
Bosse Andersson har tidigare i sommar sagt att Witry inte kommer att ersättas med ett nyförvärv för det fall att en utlandsflytt blir verklighet och det är något han står fast vid i en kommentar till dif.se idag. Klubben kommer alltså – åtminstone på kort sikt – att lösa högerbackspositionen med ett befintligt alternativ.

De spelare man i så fall främst tänker på är landsmannen och naturliga vänsterbacken Leo Cornic, 20, och allsidiga och beprövade veteranen Haris Radetinac. Cornic har inte fått mycket speltid i allsvenskan, men såg högintressant ut på försäsongen då han vikarierade till vänster istället för skadade Elliot Käck och bjöd på många offensiva räder. Radetinac är ingen naturlig försvarare, men har inte gjort bort sig som ytterback när han tidigare fått chansen där – även om han mest troligt hellre opererar högre upp i banan om han själv får välja.
 

Isak Bellman2021-08-09 19:56:00
Author

Fler artiklar om Djurgården