Klart: Danielson tillbaka i blårandigt
Ryktena har funnits under en längre tid, men nu slår många supportrars transferdröm in. Guldmakare Danielson drar på sig DIF-tröjan igen – och det redan 2022.

Klart: Danielson tillbaka i blårandigt

Ikoniske mittbacken och före detta lagkaptenen Marcus Danielson återvänder till klubben där han gjorde sig ett namn. Försvararens kinesiska kontrakt gällde till årsskiftet, men är nu brutet och han kan därför ansluta om fri transfer.

Marcus Danielsons karriär och utvecklingskurva har inte följt en konventionell bana. Fotbollssatsningen började i och för sig på ett liknande sätt som för så många andra. Danielson spelade först ungdomsfotboll i ett mindre lag i hemstaden Eskilstuna – och senare i mer etablerade IFK Eskilstuna. Som 18-åring flyttade Danielson till Helsingborgs IF med en förhoppning att pröva på spel i division 2, men någon speltid med A-laget blev det aldrig.

I stället hamnade Danielson sommaren 2009 i Västerås och under 2010 fick han vara med och spela upp klubben i Superettan, bland annat ihop med den några år yngre Victor Nilsson Lindelöf. I Superettan var Danielson i och för sig ordinarie, men säsongen blev ändå en missräkning med omedelbar nedflyttning som facit. Vid det laget hade dock GIF Sundsvall – som var på väg att flyttas upp från Superettan – fått upp ögonen för Danielson och inför säsongen 2012 blev det en flytt till Norrland för den då 22-årige mittbacken.

Slog igenom efter Norrlandsflytt
Hos ”Giffarna” kunde Danielson etablera sig som seniorspelare, men laget hade en ganska tuff tillvaro. 2012 hade man en viss Emil Forsberg i truppen, men trillade ändå ur Allsvenskan – och även om Danielson spelade i princip varenda match blev det alltså en tur tillbaka till Superettan utan att passera gå.

Efter två säsonger i Superettan var dock Sundsvall till säsongen 2015 på nytt tillbaka i Allsvenskan. Det blev nu mer begränsat med speltid för Danielson, men 2016 och 2017 var han en central faktor i att Giffarna, under ledning av Joel Cedergren, säkrade fortsatt spel i högstadivisionen.

Det var därför kanske inte så konstigt att mittbacken hamnade på Bosse Anderssons short list över tänkbara nyförvärv – och inför 2018 valde Danielson att acceptera ett kontraktserbjudande från Djurgården i stället för att skriva nytt med Sundsvall, efter sex år i staden. Det handlade dock vid det laget om en 28-årig försvarare som lyckats etablera sig som allsvensk spelare – men inte så mycket mer. Normalt har också tåget mot en utandskarriär gått vid det här laget – och spelare som närmar sig 30-strecket brukar sällan ha någon större utvecklingspotential kvar att realisera.

Spåddes bli blårandig utfyllnad
I och med flytten till DIF bytte Danielson överlevnadskamp i Allsvenskans nedre regioner mot förväntningar om toppstrid och titelchanser. Men med namn som Jonas Olsson och Jacob Une Larsson i truppen var det nog inte så många DIF-supportrar som trodde att den reslige Eskilstunasonen var tänkt som mer än en komplementspelare. Han hade i och för sig skaffat sig värdefull rutin av allsvenskt spel, men var heller ingen duvunge längre utan i en ålder där man förväntas vara "färdig" som fotbollsspelare.

Det stod dock snart klart att Bosse Andersson i Danielson hade hittat någonting exceptionellt, åtminstone spelmässigt. 25 allsvenska matcher blev det första säsongen i blårandigt och Danielson blev snabbt "Mackan" med alla supportrar. Han prisades för sitt balanserade spel, även om DIF ”bara” blev sjua. Han uppmärksammades också för sin lågmälda men trygga personlighet och sin proffsighet – och visade sig passa perfekt in i spelarkollektivet.

Det var dock 2019 som det totala genombrottet skulle komma. Jonas Olsson hade lämnat klubben och tränarna visade tydligt sin tro på Danielson genom att göra honom till ny lagkapten. Mittbacken tackade för förtroendet genom att knappt sätta en enda fot fel under en hel säsong och ledde DIF till SM-guld med matchavgörande insatser såväl defensivt som offensivt (fyra mål). Kort före att Lennart Johanssons pokal bärgades belönades den då 30-åriga mittbacken med att kallas upp till Janne Anderssons landslag – och redan i debuten visade han sin offensiva spets med ett nickmål.

Osannolika pengar för en 30-åring
Den kanske tyngsta belöningen – och kvittot på att Bosse Andersson också gjort ett ekonomiskt fynd – skulle dock komma några månader senare. Kinesiska Dalian Pro var beredda att öppna plånboken på allvar och kom med ett bud som varken klubb eller spelare kunde ignorera. För DIF fotboll innebar det i runda slängar 50 miljoner kronor in på kontot – och för Danielson ett treårskontrakt som med råge säkrade upp pensionen. Det handlade om osannolika pengar för en mittback – och dessutom en mittback som passerat 30-strecket. Det var heller inga sura miner i supporterleden över att släppa sin guldmakare – budet var helt enkelt för bra för att tacka nej till. Men i princip omgående började det spekuleras kring en tänkbar återkomst, med hänvisning till de ibland tvära kast som förekommer inom den kinesiska fotbollen – där vissa klubbar kämpar ekonomiskt medan andra river kontrakt för att göra plats för nyförvärv.

I Kina har Danielson fortsatt att vara en ledande spelare för sitt klubblag – och samtidigt hunnit stå för flera bärande insatser i landslaget, trots de utmaningar som avstånd och tidsskillnad ofta inneburit. När pandemin slog ned som en bomb blev situationen inte lättare. Under EM 2020 (som ju spelades sommaren 2021) såg Danielson inledningsvis majestätisk ut, men så kom den olycksbådande förlängningen mot Ukraina, där mittbacken fick syna ett ovant rött kort efter en våldsam satsning. Några fler mästerskap med landslaget skulle det heller inte bli, för i mars i år stod det klart att Sverige missar VM i Qatar – och någon månad senare kom beskedet att 33-åringen nu tackar nej till landslaget.

Karriären i Kina har samtidigt inte gått spikrakt. Pandemin har slagit hårt mot de kinesiska klubbarna och Danielson är en av de spelare som drabbats av sena eller uteblivna löneutbetalningar. När Dalian Pro dessutom trillade ur kinesiska högstaligan tog spekulationerna om att kontraktet skulle avslutas i förtid fart på allvar.

Brutet kontrakt öppnade vägen
Dalian lyckades som genom ett trollslag rädda sig kvar i högstaligan, men nu står det alltså ändå klart att det blir ett kärt återseende i blårandigt för den meriterade mittbacken redan nu i sommar. Det har länge ryktats om att en lösning kunde vara på gång, men med kontrakt i Kina året ut har frågan inte legat i spelarens händer. Dalian och Danielson har under en tid varit i förhandlingar och nu bryter parterna kontraktet i samförstånd, sex månader i förtid. När väl denna pusselbit fallit på plats var det ingen svår ekvation att få till ett kontrakt med DIF. Spelare och klubb är överens om ett kontrakt som gäller till och med årsskiftet 2025/2026.

Danielson kommenterar själv återkomsten så här för dif.se:

– Det känns jättebra. Det har alltid varit min tanke och min ambition att komma tillbaka till Djurgården och nu har alla bitar fallit på plats. Det känns fantastiskt att vara tillbaka!

När det gäller mittbackens fysiska status så finns det en tydlig plan framöver:

– Den är relativt bra tycker jag. Jag börjar träna med laget i morgon, tisdag, och vi kommer lägga upp en plan för mig. Jag har haft kontakt med fysteamet senaste tio dagarna ungefär och fått ett träningsschema från dom under den tiden för att jag ska komma så bra förberedd som möjligt. Sen ska vi stegra min träning och så får vi se hur snabbt jag kan komma in i matchspel. 

Det är också en tydligt nöjd sportchef som fått se en av sina önsketransfers gå i lås:

– Vi är otroligt stolta och glada över att vi har nått en långsiktig lösning med Marcus. Vi har hållit kontakten sedan han lämnade Djurgården för Dalian och det har varit en tuff period för Marcus senaste månaderna. Det mest naturliga hade varit att han skulle återkomma till oss efter att kontraktet gått ut men nu kommer han lite tidigare än planerat vilket vi är glada över. Han var ju allsvenskans bästa försvarare senast han var här så det är klart det är fint att ha honom i Djurgården igen. Han har hållit hög klass när han har tränat med oss i perioder och i bästa fall kan han vara spelklar till matchen mot Häcken på söndag, men det återstår att se.

* * *

Vad tror du att värvningen kommer att betyda för den fortsatta säsongen? Diskutera gärna i kommentarsfältet nedan, men tänk på att hålla en god ton.
 

Isak Bellman2022-07-18 19:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården