Klart: Djurgården värvar Pierre Bengtsson
Pierre Bengtsson har skrivit på ett kontrakt över säsongen 2023 med Djurgården.

Klart: Djurgården värvar Pierre Bengtsson

Blåränderna fortsätter att vara aktiva under vinterfönstret. Under söndagen presenterades Pierre Bengtsson som klubbens sjätte nyförvärv inför säsongen. - Jag är väldigt glad att komma till Djurgården och ser fram emot tiden här, säger 33-åringen till klubbens hemsida.

Under säsongen 2020 hade Djurgården det gott ställt på vänsterbackspositionen. Då konkurrerade Elliot Käck, som hade varit starkt bidragande under guldsäsongen, med den yngre Jonathan Augustinsson. Den sistnämnda drog det längsta strået och fick starta flest matcher, något som senare öppnade för en flytt till norska Rosenborg. I fjol hade Djurgårdens endast Käck som renodlad vänsterback i truppen. Han startade alla matcher under året förutom två utan att varken imponera eller göra bort sig nämnvärt.  

Nu hoppas Djurgården att man har hittat den perfekta konkurrenten till Käck i form av Pierre Bengtsson. Han kommer närmast från danska FC Köpenhamn där han har fått sparsamt med speltid den senaste tiden. 33-åringen har skrivit på ett tvåårskontrakt och är nöjd med flytten till Stockholm:

- Jag är väldigt glad att komma till Djurgården och ser fram emot tiden här. Jag har haft blickarna mer och mer mot Sverige, säger Pierre Bengtsson till Djurgårdens hemsida.

- Vi har haft en bra dialog sedan en tid tillbaka. Bosse är väldigt karismatisk och det har varit bra samtal. Sedan har jag följt med en del i allsvenskan på sistone, mest under sista halvåret från Danmark. Djurgården har gjort väldigt bra resultat. 

Sportchef Bosse Andersson är även han tillfreds med övergången och säger följande till klubbens hemsida:

- Det är ju ingen hemlighet att det handlar ju om en position där vi har varit i kontakt med ett antal spelare. När sedan Pierre hörde av sig så började vi prata och bestämde att vi skulle ses i Stockholm. Därifrån så startade en diskussion och i och med att hans flickvän bor i Stockholm, plus att hans kontrakt går ut med FC Köpenhamn i sommar, såg han en bättre framtid hos oss än i FCK. Så vi kontaktade FC Köpenhamn för att hitta en lösning. 

- Efter det så hade vi en fortsatt dialog och Pierre var väldigt tydlig med att han ville till Stockholm och han kände att han gärna ville komma till Djurgården. Han är på det klara med sina ambitioner där han spelade tre av fyra matcher i EM-slutspelet senast och vill återta sin landslagsplats, så speltid är en vitktig faktor. Dessutom är han i bra form och har varit skadefri i nästan alla år av sin karriär, så han känner sig väldigt motiverad att vara med och bidra med sin erfarenhet i DIF. Han har ju varit utomlands i 13 år, säger Bosse Andersson.

Lång utlandskarriär
Pierre Bengtsson inledde sin karriär i Kumla innan han värvades till AIK 2004. Tre år senare flyttade vänsterbacken till danska FC Nordsjälland. Där blev det 40 ligamatcher och ett mål innan flyttlasset gick vidare till FC Köpenhamn. I FC Köpenhamn var han bidragande till att klubben kunde titulera sig som danska mästare både 2011 och 2013. 

Därefter blev det några mindre lyckade sejourer i tyska Mainz och franska Bastia innan Bengtsson återigen var tillbaka i Köpenhamn 2017. Men under de senaste åren har han haft svårt att spela till sig en ordinarie plats i den danska klubben. Den här säsongen har det endast blivit tre kortare inhopp på de inledande 17 matcherna i ligaspelet. Bengtsson vänder därför hem till Sverige för att få mer speltid i hopp om att bland annat hitta tillbaka till Janne Anderssons landslag. 

Erfarenhet från landslaget
Bengtsson debuterade i Blågult som 22-åring under januariturnén 2011 och var sedan ofta med när Erik Hamrén var förbundskapten. Mellan åren 2015 och 2019 fanns aldrig vänsterbacken med i någon landslagstrupp. 2019 fick Bengtsson nytt förtroende under Janne Andersson och han var ordinarie i startelvan i Ludwig Augustinssons skadefrånvaro. Inför EM 2021 petades Pierre Bengtsson oväntat till förmån för Martin Olsson. Malmöförsvararen skadade sig innan mästerskapet och Bengtsson kallades in, och hoppade in i förlusten mot Ukraina. 

Pierre Bengtsson blir Djurgårdens sjätte nyförvärv inför säsongen 2022. Klubben har tidigare presenterat Piotr Johansson, Victor Edvardsen, Aleksandr Vasyutin, Frank Odhiambo och Arnold Eba.

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-01-23 19:07:00
Author

Fler artiklar om Djurgården