Klart: Djurgården värvar Piotr Johansson
Piotr Johansson blir Djurgårdens första värvning inför säsongen 2022.

Klart: Djurgården värvar Piotr Johansson

Blåränderna har gjort klart med vinterfönstrets första värvning. Högerbacken presenterades under onsdagen och ansluter som Bosman. – Jag har haft bra samtal med tränarna och det passar perfekt för mig med positionen som högerback och det sätt som de vill spela fotboll på, säger 26-åringen till Djurgårdens hemsida.

Djurgården har inte lyckats ersätta Aslak Witry sedan han lämnade under sommaren. Sportchef Bosse Andersson ansåg att man hade ersättarna redo inom klubben och en ny högerback hämtades därför aldrig in under säsongen. Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf provade många spelare på positionen utan att riktigt hitta rätt. Därför blev det tidigt klart inför 2022 att en högerback stod högt upp på önskelistan. Men nu har Djurgården kanske hittat en efterlängtad ersättare och man behövde inte vända sig allt för långt bort.  

Kalmar FF har en succésäsong bakom sig med en sjätteplats och ett spelsätt som har charmat fotbollssverige. Detta har gjort att många konkurrerande klubbar tittat efter fynd att värva. Ett av dessa namn är just Piotr Johansson, som har imponerat under sin tid i Kalmar. Johansson har ett utgående kontrakt med Kalmar och ansluter därmed till Djurgården gratis, en lösning som Bosse Andersson är nöjd med:
  
– Piotr är en löpvillig, offensivt skicklig ytterback som har gjort väldigt bra ifrån sig i Kalmar där han var bidragande till deras fina säsong 2021. Han är i ett bra läge åldersmässigt och har samlat på sig mycket erfarenhet efter många år inom elitfotbollen med spel i Malmö FF, Gefle, Östersund och Ängelholm innan han var i Kalmar. Förutom att han är en spelskicklig ytterback, som är bra en-mot-en i både defensiven samt offensiven, kan Piotr även spela mittback, vilket vi kan komma att ha nytta av. Så det ska bli väldigt spännande att följa honom framöver.

Huvudpersonen, som har skrivit på ett fyraårskontrakt, ser också fram emot sitt nya äventyr i den blårandiga tröjan: 

– Det låg rätt i tiden. Jag har haft tre bra år i Kalmar och samlat på mig en massa erfarenhet. Nu kände jag att det var dags att ta steget till en stor förening som Djurgården. Jag har haft bra samtal med tränarna och det passar perfekt för mig med positionen som högerback och det sätt som de vill spela fotboll på. Så det här kommer att bli bra.

– Det behövde inte säljas in direkt. En storklubb som kommer att vara med och fightas om Europaplatserna och kanske guldet? Man behöver inte säga mycket mer än så, jag tror att alla spelare skulle nappa på det. Sedan är ju supportrarna fantastiska, jag har ju spelat två allsvenska matcher för Kalmar med publik på Tele2 Arena och det har varit ett ruskigt tryck. Så det blir väldigt kul att ha det stödet i ryggen istället.

Lång väg till toppen 
Piotr Johansson började spela i Allsvenskan redan 2015 då han representerade Malmö FF. Där fick han snålt med speltid och lånades snabbt ut till Östersund i hopp om mer speltid. Högerbacken hade dock svårt att ta en startplats och var sedan aldrig en del av Malmös långsiktiga planer. 

Flyttlasset gick därför vidare till Gefle och spel i Superettan. Johanssons karriär fick nytt liv i och med mer speltid i Gefle. Sju mål och flertalet assist var tillräckligt för att Kalmar FF skulle få upp ögonen för den 185 centimeter långe högerbacken. Klubben från Småland blev så pass imponerad att man inför säsongen 2019 valde att köpa Johansson. I tre hela säsonger har han därefter varit ordinarie i ett Kalmar som har blandat och gett, men där det gångna året speciellt sticker ut. 

En potentiell straffskytt? 
Djurgården har de senaste åren förfogat över många stabila straffskyttar. Fredrik Ulvestad skördade stora framgångar under guldåret 2019 och säsongen efter det. 2020 slutade han bland annat på elva gjorda mål efter att ha skjutit in sex straffar. Under årets säsong ansvarade Witry för Djurgårdens straffar innan Magnus Eriksson tog över. Men faktum är att Eriksson har missat sina tre senaste straffar och det återstår att se om han får fortsatt förtroende kommande säsong. Han kommer med största sannolikhet få konkurrens av Piotr Johansson som har slagit en del straffar och aldrig missat. 

Piotr Johansson blir Djurgårdens första nya pusselbit inför nästa år. Han har, förutom Malmö, Östersund, Gefle och Kalmar, också spelat i Ängelholm och Sveriges U17-landslag. 

Adam Lanneboadam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2021-12-29 18:01:00
Author

Fler artiklar om Djurgården