Klart: Edward Chilufya lämnar Djurgården
Edward Chilufya lämnar för spel i Danmark.

Klart: Edward Chilufya lämnar Djurgården

Under söndagen blev det klart. Edward Chilufya lämnar blåränderna för spel i danska Midtjylland. Övergångssumman uppges landa på cirka 26 miljoner kronor.

Det var bara en tidsfråga innan Chilufya skulle lämna Djurgården. Under året har det fluktuerat runt olika summor och klubbar och redan i somras kunde Sportbladet avslöja att Chilufya ryktades till Midtjylland för över 50 miljoner kronor. I detta fall var “Chilis” kontraktstid betydligt kortare och Djurgården hade ett helt annat förhandlingsläge. DIF går inte ut med några summor, men enligt FotbollDirekt ger försäljningen 26 miljoner kronor plus möjlighet till bonusar. Dessutom finns det en vidareförsäljningsklausul på 15 procent.

Bosse Andersson kommenterar försäljningen:

– Det blev en transfer för Edward i det här fönstret som är öppet till 31 januari, han är ju en spelare som har väckt intresse i Djurgården under lång tid. Det har funnits konkreta intressen vid olika tidpunkter, senast gällde det transferfönstret i somras. Då stod vi emot och accepterade inte en övergång. Men sedan i vintras har vi diskuterat med tre klubbar om en framtid för Edward Chilufya, säger sportchefen till klubbens hemsida. 

Den vindsnabbe zambiern skrev på för Djurgården i januari 2018 efter att ha imponerat stort i afrikanska U-20-mästerskapen 2017 där han blev poängkung. Zambia skulle även vinna turneringen – där Chili var mycket starkt bidragande. Efter ett dussin framträdanden i ungdomssammanhang gjorde “Tigern” sin landslagsdebut på seniornivå i oktober 2020 i en vänskapsmatch mot Kenya. 

Genombrottet i Djurgården skulle dock dröja. Under debutåret 2018 spelade Chili i åtta matcher för blårandigt, nio framträdanden året efter. Skador och en familjetragedi skulle hålla Chili borta från kontinuerlig speltid under en längre tid. Det verkliga genombrottet skulle komma tre år efter flytten till huvudstaden. Under säsongen 2021 spelade Chili i 29 av lagets 30 allsvenska matcher och gjorde åtta mål.

Nu blir det rød pølse och wienerbröd för Chili som lämnar för spel i danska Superligaen, närmare bestämt i danska Midtjylland. Chili kommenterar själv flytten till Djurgårdens hemsida:

– Det känns sorgligt att lämna. Jag har varit här i fyra år och när jag kom hit var det första gången jag spelade i Europa. Jag kommer aldrig att glömma Djurgården, det är som en familj för mig. Samtidigt känner jag att det har blivit dags att ta nästa steg för min del. Så nu har jag skrivit på för Midtjylland som har visat stort förtroende och har stora planer för mig. 

– Jag har utvecklats mycket här och jag är väldigt tacksam för det. Jag har fått mycket hjälp, blivit väl omhändertagen och alla i föreningen har varit vänliga. Så den här tiden kommer jag alltid att bära med mig.

Midtjylland leder just nu huvudrundan och vann ifjol högstaserien.
 

William Remes2022-01-30 12:16:00
Author

Fler artiklar om Djurgården