Officiellt: Joel Asoro såld till Frankrike
Det blir en flytt till nordöstra Frankrike och Metz för Joel Asoro. Djurgården har accepterat ett bud från nykomlingen i Ligue 1.

Officiellt: Joel Asoro såld till Frankrike

Djurgårdspubliken har sett det sista av Joel Asoro, i alla fall för den här gången. Publikfavoriten packar väskorna och flyttar söderut, för spel med franska nykomlingen Metz.

Det var i februari 2021 som värvningsbomben slog ned. Bosse Andersson hade löst en till synes osannolik övergång när han skrivit kontrakt med den tidigare supertalangen Joel Asoro. Då 21-årige Asoro hade i och för sig hamnat ute i kylan efter en misslyckad lånesejour i Italien, men det framstod ändå som osannolikt att han skulle välja allsvenskt spel framför en fortsättning ute i Europa. Det handlade trots allt om en spelare som ett par år tidigare spelat frekvent Championshipfotboll och till och med cappats i Premier League.

Sökte en nystart
Men Asoro hade ingenting emot en permanent övergång och en flytt till Stockholm på obestämd tid. Självförtroendet var inte på topp och det handlade om en spelare som behövde få en nystart i en trygg miljö. Bosse Andersson var också tydlig med att Asoro skulle behöva tid – och han blev heller ingen omedelbar succé redan år ett, utan fick växa in i kostymen gradvis.

Under 2022 visade han sig vara redo och charmade supportrarna med sin fart och teknik. Men fullt ut till sin rätt kom Asoro först när Blåränderna skulle ut på en större scen och försöka kvalificera sig för spel i nya Conference League. Över sex nervkittlande kvalmatcher kom den vindsnabbe anfallaren att bli lagets viktigaste pjäs med sin fem mål och en assist. I det succéartade gruppspel som skulle följa blev det ytterligare två mål och två assist. Kanske inte så konstigt att klubbar från större ligor ute i Europa åter fick upp Asoro på sin radar och redan vid årsskiftet 2022/2023 florerade en hel del rykten om utländskt intresse. Spelaren och Bosse Andersson sades dock ha en plan där man siktade in sig på en sommartransfer.

Planerade för sommartransfer
Tanken var nog att Asoro skulle flyga vidare under våren och öppna upp höjd för en lukrativ försäljning till en av de största ligorna. Av olika anledningar blev våren ingen succé vare sig för Asoro eller Djurgården i stort – men det står nu klart att den där sommartransfern ändå blir av. Joel Asoro har skrivit på för Metz, som på senare år åkt jojo mellan Ligue 1 och Ligue 2 och som i sommar åter flyttades upp i franska högstaligan.

Djurgården går som bekant inte ut med några summor, men obekräftade uppgifter gör gällande att klubben får motsvarande cirka 15 miljoner kronor för spelarens tjänster. Kanske är detta inte lika mycket som Bosse Andersson hoppades på när Asoro kändes som hetast, men ändå en fin transfersumma med allsvenska mått mätt och något som sannolikt öppnar upp möjligheter inför vinterfönstret. Det är också allmänt känt att klubben efter årets misslyckade Europakval stått med en alltför stor spelartrupp och haft ett visst bantningsbehov.

"Det är klart att det känns sorgligt"
Bosse Andersson är också nöjd med den övergång som nu är ett faktum.

– Joel har ju varit hos oss i 2,5 år efter ett antal år utomlands innan dess. Han kom hit, startade om och bidrog till stora sportsliga framgångar. Det har ju självklart inneburit att det spekulerats kring honom i vintras och nu under sommaren. Jag brukar alltid prata med spelare om var de ser sig själva i framtiden och för Joels del var Frankrike ett av de länder han drömde om att spela i. Det är klart att det även funnits andra intressen, men vi brukar säga att det ska vara bra för spelaren och bra för Djurgården. Så när den här typen av klubb dyker upp som visar seriositet är det check i alla boxar, säger sportchefen till DIF:s hemsida

Huvudpersonen själv ser också fram emot en ny utmaning i karriären.

– Det är klart att det känns sorgligt att lämna, jag har varit i Djurgården i nästan tre år. Djurgården tog hand om mig när jag nådde som sämst och det var viktigt för mig. Samtidigt är jag självklart glad över att få komma till Metz och spela i franska ligan, jag har fått en ny möjlighet nu och det är jag väldigt tacksam för.

– Allt har varit jättebra och jag har fått ett fint mottagande. Nu har jag gjort samtliga tester och det har varit en väldigt bra känsla där många verkar glada över att jag är här. Så bilden som jag fått hittills av Metz har varit väldigt positiv.

* * *

Gör klubben rätt som säljer Joel Asoro nu? Vilket är ditt bästa minne av spelaren? Kommentera gärna nedan men tänk på att hålla en god ton!

Isak Bellman2023-08-24 18:40:00
Author

Fler artiklar om Djurgården