Klart: Widell Zetterström fortsätter i blårandigt
Jacob Widell Zetterström värmer upp inför träningsmatchen mot Sirius ihop med målvaktstränaren Nikos Gkoulios. Foto: Nobbes Djurgårdsbilder.

Klart: Widell Zetterström fortsätter i blårandigt

Den 22-åriga målvaktstalangen har skrivit ett nytt kontrakt med Djurgården, efter att ha återhämtat sig från en dubbel hjärnskakning.

Snart två år har gått sedan det så lovande målvaktsämnet Jacob Widell Zetterström fick den första av två hjärnskakningar på tre månaders tid. Efter den andra smällen drogs den då 20-åriga keepern med yrsel, huvudvärk och koncentrationssvårigheter – symptom som hade stor inverkan på vardagen och tvingade honom att bryta helt med elitfotbollen under en längre tid. 

“Bästa målvakten ögat kan se”
2019 hade annars varit tänkt att bli en milstolpe i karriären. DIF-fostrade Widell Zetterström hade precis återvänt till klubben han varit i som barn och iklätt sig rollen som tredjekeeper samtidigt som han tack vare ett specialkontrakt parallellt kunde fortsätta spela för IFK Lidingö i division 2 för att säkra speltid. Siktet var dock högre inställt för den 197 centimeter långe burväktaren och dåvarande Lidingötränaren Ernesto Rubio Sivodedov (numera ungdomstränare i DIF och dessutom storebror till tidigare spelaren Christian) skrädde inte på orden i samband med flytten:

– Jacob har genomgående under de åren jag haft honom, oavsett om det varit ungdomsfotboll eller seniorfotboll, varit den bästa målvakten ögat kan se. Dessutom med tanke på hans personlighet och höga prestationer är det ingen överraskning att elitfotbollen fick upp ögonen för honom. Han var förra året en av de bästa målvakterna i division 2 och en stor anledning till att vi placerade oss så högt i serien.

Nu blev det varken matcher eller träning efter våren 2019 och säsongen 2020 blev ett sabbatsår där Widell Zetterström tvingades lägga all kraft på att återhämta sig från hjärnskakningarna såväl fysiskt som psykiskt. Inför försäsongen 2020 hade det varit tydligt att Jacob inte skulle kunna vara med när arbetet med att försvara det nybakta SM-guldet skulle inledas.

– Jag är inte i skick att kunna spela fotboll på långa vägar och det gäller inte bara den här månaden utan antagligen även februari och mars, jag vet egentligen inte hur länge. Så det är både en fråga om mitt och föreningens välmående där jag inte kan spela och truppen behöver ha en hel målvaktsuppsättning, förklarade han för dif.se.

Kan sätta stopp för karriären
Hjärnskakningar kan vara svåra att komma till rätta med och rent av sätta permanent stopp för en fortsatt elitkarriär – särskilt när det handlar om upprepade trauman utan tillräcklig tid för återhämtning. 

Många i ishockeyns värld känner till problematiken alltför väl. DIF-kaptenen Jacob Josefsson beslutade helt nyligen att kasta in handduken för resten av säsongen på grund av en smäll han fick under en match i januari och stjärncentern Andreas Engqvist tvingades hösten 2019 avsluta karriären i förtid, 31 år gammal. 

– Jag har fortfarande problem i vardagen. Därför känns det omöjligt att fortsätta. Jag mår inte tillräckligt bra för att kunna spela hockey och just nu kan jag inte ens leva ett fullt normalt liv, förklarade Engqvist då i ett pressmeddelande.

Comeback efter sabbatsåret
Mot den bakgrunden var det extra glädjande när Widell Zetterström i januari 2021 inställde sig för A-lagets första träning för säsongen. Det var en 18 månader lång frånvaro som fick sitt slut när målvakten äntrade planen iförd en skyddshjälm av samma rugbymodell som den tidigare världsmålvakten Petr Cech gjort berömd efter sin skallfraktur. Jacob hade den senaste tiden haft en dialog med både Bosse Andersson och målvaktstränaren Nikos Gkoulios och parterna var överens om ett förutsättningslöst försök för att se hur kroppen svarade på en återkomst till fotbollen.

Jacob hade under hösten också varit ute på Kaknäs och nosat lite på träningarna: 
– Jag och Bosse har haft kontakt lite till och från och även jag och Nikos har hörts en del. Vi bestämde oss för att vi skulle ses och att jag testade och körde på med den här träningsnivån och intensiteten. Hittills har det känts jättebra och det är väldigt kul att vara tillbaka. Nu får jag se var gränserna ligger men jag är är inte här för att stå vid sidan utan för att köra hundra procent. Vi håller det öppet tillsvidare så får vi se hur det går, förklarade han för dif.se i början av januari. 

“Glädje under hela vintern”
Men nu står det alltså klart att testerna har fallit väl ut och att klubb och spelare är överens om en fortsättning i blårandigt. Widell Zetterström har skrivit på ett nytt kontrakt som knyter honom till klubben över säsongen 2022. Några medicinska bakslag har inte kommit utan Jacob är idag hundraprocentigt återställd. Han har kunnat träna med laget hela försäsongen – och vaktade även målet i träningsmatchen mot Sirius. Att kunna bestämma sig för att fortsätta med elitsatsningen har varit befriande.

– Det var en otrolig lättnad. Jag var ganska rädd för hur min kropp skulle reagera och när jag kände att det funkade bra så var det självklart. Det fanns så klart lite tankar om vad som skulle kunna hända, men i samma sekund jag tog beslutet släppte allt. Sedan dess har det bara varit glädje under hela vintern och början av våren, säger Jacob till dif.se.

Jacob kommer att kombinera fotbollen med studier på den erkänt krävande läkarlinjen, men det är DIF som kommer i första hand, om man ska tro honom själv.

En av de bästa målvaktstrupperna i allsvenskan
Publikfavoriten Tommi Vaiho förlängde så sent som igår sitt kontrakt med två år till och blir nu kvar i klubben till minst 2023 (även om han själv hoppades få "sju år direkt"). Samtidigt har man fått in Aleksandr Vasyutin säsongen ut med option på förlängning. Klubben har därmed på kort tid gått från att ha en seniormålvakt med utgående kontrakt till att ha tre som är säkrade över överskådlig tid och täckningen på positionen måste nu beskrivas som mycket god.

– Det är två riktigt duktiga målvakter som jag tränar med dagligen. Det är klart att man blir extra motiverad av det och vill vara bäst på träningen. Ser man sedan till mina personliga målsättningar för säsongen vill jag jobba mig uppåt och bli så bra som jag kan, och jag har två fantastiskt duktiga partners och en väldigt skicklig målvaktstränare som kan hjälpa mig med det, säger Jacob till dif.se idag.

Målvaktstränaren Nikos Gkoulios är också extremt nöjd med den besättning man nu disponerar:
– Som det ser ut just nu med Jacob, Aleksandr och Tommi har vi en jättestark målvaktstrupp. En av de absolut bästa i Allsvenskan och alla tre jobbar riktigt hårt på varje träning och motiverar och stöttar varandra hela tiden trots att det är stenhård konkurrens. De har olika styrkor, kompletterar varandra och det är en riktigt bra stämning i gruppen.

Isak Bellman2021-03-17 17:25:00
Author

Fler artiklar om Djurgården