Djurgården - Sirius
2 - 4

Kollaps i sista hemmamatchen – sänktes av hattrickhjälte
Felix Vá blev målskytt för andra gången i år, men det räckte inte för Blåränderna.

Djurgården rasade ihop totalt i början av andra halvlek. Joakim Perssons hattrick sänkte hemmalaget i en match där två guldhjältar stod i fokus.

Hösten är här och därmed den allsvenska slutspurten. För flera lag är det mycket som står på spel. Elfsborg och Malmö FF gör upp om förstaplatsen, samtidigt som Degerfors, BP, IFK Göteborg, Halmstads BK och AIK jagar viktiga poäng i de nedre regionerna av tabellen. När det gäller Djurgården har föreningen sedan en längre tid tillbaka fått sikta in sig på fjärdeplatsen – en placering som mycket väl kan resultera i Europaspel nästa säsong. De dubbla förlusterna mot IFK Värnamo och AIK i september satte grus i maskineriet när formen på riktigt började se bättre ut.

Efter det har det mesta av snacket runt laget handlat om att spela av säsongen på ett värdigt sätt med förhoppningen om att några yngre förmågor skulle få chansen. I supporterled har många ropat efter Theo Bergvall som högerback, men i stället har två andra nyförvärv tagit chansen – däribland hans yngre bror Lucas Bergvall. Hemma mot Halmstads BK hoppade 17-åringen in och avgjorde med matchens enda mål och sedan dess har han varit en självklar del av Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs startelva. Senast mot BP blev han målskytt igen, samtidigt som Oskar Fallenius gjorde både mål och assist. Dessa två visade under den gångna månaden att de blir att räkna med nästa år.

Parallellt med Djurgårdens stigande form åkte BK Häcken på pumpen mot Mjällby. Fjolårets mästare har inte kunnat följa upp den succén i år – mycket på grund av hårt matchande i Europa League. Detta öppnade upp för Blåränderna med ett fåtal omgångar kvar. Laget från Hisingen ska dessutom spela tuffa matcher mot Malmö FF och BP – två lag som onekligen har en del att spela om. Det här gjorde att många djurgårdare började drömma om en tredjeplats. Första hindret på den vägen var ett formstarkt IK Sirius.

Uppsalalaget anlände till ett regnigt Stockholm och Tele2 Arena med starka resultat i ryggen. Det såg länge ut som att man skulle vara indraget i bottenstriden, men fem segrar på de föregående sex matcherna skingrade bort den oron. Inför kvällens match var det framför allt offensiven – med Tashreeq Matthews, Wessam Abou Ali och Joakim Persson i spetsen – som hade imponerat.

Ny skada för yttermittfältaren
Det väntade med andra ord en knepig uppgift för DIF under lördagen. När det gällde status i truppen hade tränarduon det gott ställt, förutom att favoriten Rasmus Schüller inte var tillgänglig då denne hade fått syna det gula kortet för nionde gången denna säsong – flest i hela serien. Även långtidsskadade Elliot Käck och André Picornell kunde inte medverka. Kim och ”Tolle”, som i de två tidigare matcherna hade formerat samma startelva, valde att göra flera förändringar denna kväll.

Inför matchen behövde de göra ett svårt val mellan Besard Sabovic och Hampus Finndell som ersättare till Schüller. Formen var betydligt bättre på Sabovic, men Finndell har under tidigare säsonger varit en nyckelspelare. När startelvan presenterades visade det sig att Finndell hade strukits ur truppen. Valet föll därför på Sabovic bredvid Lucas Bergvall och Magnus Eriksson. Att Jacob Widell Zetterström vaktade målet med den vanliga fyrbackslinjen framför sig kom inte som någon chock.

Desto mer intressant var att se vilka som skulle få chansen längst fram. Musa Gurbanli, som anlände till Sverige med högt ställda förväntningar, har inte levt upp till dem, men fick chansen igen mot Sirius. Anfallaren flankerades av Oskar Fallenius och Gustav Wikheim – norrmannens första start sedan i slutet av september.

Inledningsvis klev Sirius upp högt och stressade fram misstag i hemmalaget. Både Sabovic och Dahl tappade bollen i farliga lägen, vilket gav bortalaget ett par skottlägen redan efter några minuter. Djurgården fick inte tag på bollen och hade stora problem med Sirius rörliga anfallsspel. Det skulle dröja till den tionde minuten innan hemmapubliken skulle få se sitt lag i ett första anfall. Wikheim vandrade in från kanten och spelade fram Gurbanli i straffområdet som inte träffade målet med sitt avslut. Den aktionen blev Wikheims sista, då han tvingades att kliva av med en känning i låret. I hans ställe hoppade Felix Vá in.

Jämn första halvlek
Angolanen blev direkt en injektion för firma Bergstrand-Lagerlöf. Nyförvärvet från i sommar kom in med mycket fart och energi. Efter 20 minuter ordnade 25-åringen fram matchens första hörna. Fram klev Magnus Eriksson, som lite oväntat prickade den 166 centimeter långe Vá perfekt. Yttern fick förvisso en hel del hjälp på vägen av David Mitov Nilsson i Siriusmålet som tappade in bollen i nät. Ett viktigt ledningsmål för DIF efter en mindre bra start på matchen.

Lite mindre än tio minuter senare var det dags för en ny hörna från Erikssons fötter. Även denna gång blev det farligt. Bollen landade efter en tilltrasslad situation hos Gurbanli. Azeriern satte fram foten, men en bortaspelare stod i vägen på mållinjen. I det efterföljande anfallet var Matthews nära att kvittera för gästerna. Widell Zetterström fick sträcka ut rejält när Sydafrikanen testade målvakten.

Trots ledning kom Djurgården fortsatt inte riktigt in i matchen som man annars brukar på hemmaplan. Lucas Bergvall och Oskar Fallenius, som hade imponerat stort de senaste veckorna, var i stort sett helt osynliga under den första halvleken. I stället fick Sirius matchen precis dit man ville. Med fem minuter kvar av halvleken kom dessutom utdelningen för de vitklädda. Vänsterkanten i Djurgården – i form av Vá och Dahl – lät Jakob Voelkerling Persson ostört måtta ett perfekt inlägg till en framrusande Joakim Persson. Försvarsspelet från Piotr Johansson och Jacob Une Larsson lämnade en del att önska, vilket gjorde att Persson enkelt kunde nicka in 1–1.

Kalldusch gånger två
När lagen lämnade planen för halvtid var det ett betydligt mer nöjt bortalag som gick ut i omklädningsrummet. Djurgården spelade förvisso upp sig ju längre matchen led, men det krävdes förbättring i andra halvlek. Tränarduon agerade i paus genom att byta ut Besard Sabovic och i stället byta in Pierre Neurath Bengtsson. Som en följd av bytet klev Samuel Dahl upp som mittfältare och Lucas Bergvall tog ett kliv ned som defensivt ankare centralt.

Bytet fick inte den effekten man hade hoppats på – snarare tvärtom. Djurgården fortsatte att tappa boll, samtidigt som Sirius tog tillvara på misstagen. Inom loppet av fyra minuter hade gästerna sprungit in med både 1–2 och 1–3. I händelsernas centrum stod Joakim Persson som adderade till sitt mål från den första halvleken med att göra sitt andra och även spela fram till Wessam Abou Alis 1–3-mål. Publiken hade knappt hunnit in på arenan innan Sirius gick upp en tvåmålsledning – en riktig kalldusch för Blåränderna.

När timmen var spelad tog sig Fallenius loss från sin försvarare med en snabb tempoväxling. Henrik Castegren försökte stoppa 22-åringen och hade inget annat väl än att fälla honom. Hemmasupportrarna skrek högt på straff och Fredrik Klitte, som hade en jobbig kväll på Gamla Ullevi i måndags, pekade snabbt på straffpunkten. Efter en tid av psykningar fick Marcus Danielson lägga bollen på straffpunkten och som alltid var han säkerheten själv. Med det målet fick Djurgården rejäl vittring, samtidigt som ljudkulissen steg inne på Tele2 Arena.

Ett sista inhopp i blårandigt
Men glädjen varade inte länge. Fem minuter senare fullbordade Persson sitt hattrick efter en ny kontring. Där och då dog Djurgårdens forcering ut totalt. Energin försvann och få – om ens någon – visade någon vilja att ta tag i matchen igen. I stället var det Djurgårdspubliken som höll högsta kvalitet – ännu en gång. Sofialäktaren sjöng ”Tommi Vaihos järnkaminer” innan övriga arenan svarade med ”Elliot Käcks järnkaminer” i en hyllning till guldhjältarna från 2019 som efter matchen skulle tackas av för lång och trogen tjänst i blårandigt. I över 30 minuter kokade arenan med deras sång.

På planen spelade lagen bara av matchen. Efter 2–4-målet hände inget av värde. Kvällens högsta jubel kom när Bergstrand och Lagerlöf bytte in Vaiho en sista gång. I och med förlusten är chansen på en tredjeplats över. IFK Värnamo tappade poäng tidigare idag, vilket gör att Djurgården kommer att sluta fyra denna säsong. Efter slutsignalen fortsatte hyllningarna av Vaiho och Käck. Det är glädjande att se att trotjänare fortfarande är en del av dagens fotboll, som annars präglas av att spelare alltid vill flytta vidare i jakt på mer pengar och nya utmaningar.