Krönika: bland talanger och "late bloomers"
Gabriel Wallentin (20 år i april) får förhoppningsvis erfarenhet av seniorspel i Skövde AIK i Söderettan under 2021.

Krönika: bland talanger och "late bloomers"

Finns en ganska självklar väg att gå för HBK.

I gårdagens poddavsnitt av Studio Allsvenskan talar Degerfors Victor Edvardsen av betydelsen av att ta ett steg tillbaka för att få fart på karriären. I Karlstad BK i Norrettan hittade han målformen vilken höll i sig och stegrades till ännu fler mål och assists när han tog steget upp till Degerfors och Superettan. 

De HBK-spelare som inte får regelbunden speltid i årets allsvenska kommer i första hand att vara hänvisade till U21 Allsvenskan. Det är en serie som, vilket namnet också antyder, i första hand är avsedd för yngre spelare och där det är tillåtet att ha max fem överåriga spelare på plan vilket långt ifrån alltid utnyttjas. Så reservlagsserien är ingen serie där Halmstads truppspelare regelbundet kommer att matchas mot erfaret allsvenskt motstånd. Därtill är de 18 lagen genom den nya gruppindelningen (3 grupper) i U21 Allsvenskan bara garanterade 10 matcher på en säsong medan 4 lag sedan får göra upp i semifinal- och finalspel. I serien är det också tillåtet med sju byten under match vilket förstärker intrycket av "träningsmatch-karaktär."  

Argumentet till att inte låna ut spelare till lägre divisioner är ofta att nivån skulle vara för låg. Men de flesta säg, 18-åringar, är knappast färdiga elitspelare bara för att de tillhör en allsvensk förening. Och själva idén med en utlåning är ju framför allt att skaffa sig erfarenhet av spel på seniornivå och att få spela riktiga tävlingsmatcher. Det är väl av denna anledning som många större lag ute i Europa - och även t ex Helsingborgs IF i Sverige - låtit sina akademilag delta i vanligt seriespel på lägre nivå. Och att istället för 10 matcher per säsong få spela 26 matcher i t ex Division 1 borde vara både utvecklande och härdande inför framtiden.

Halmstads Bollklubb har återigen förärats med fem stjärnor för sin akademi vilket så klart är jättebra. Ändå har jag svårt att till hundra procent instämma i hyllningskören. Anledningen är att HBK har en allsvensk ambition så väl som tradition. Därför mäts framgång för mig främst i hur många allsvenskt dugliga spelare vi får fram genom akademin snarare än i antalet juniorlandskamper. Och där vi Bollklubbare ofta tar ordet "talang" i vår mun skulle andra kanske, sett till hur trenden ser ut i övriga Sverige, istället kunna benämna vissa av spelarna som "late bloomers". Visserligen menar Magnus Haglund att de flesta yngre spelare är just detta - men om man då skulle vilja skynda på utvecklingen och få till lite "earlier bloomers" så är min övertygelse att utlåning till lägre divisioner i större utsträckning än idag är rätt väg att gå för de spelare som är längst ifrån matchtruppen. Med större erfarenhet av seniorspel ökar också chanserna att etablera sig på den högsta nivån. 

Det bästa sättet att göra detta på borde vara under mer konkretiserade former i ett slags samarbetsavtal. Så självfallet borde Halmstads BK skaffa sig en samarbetsklubb som ett komplement till sin fina akademi. Allt för att få bättre effekt på sin talangutveckling och i förlängningen - sin ekonomi och den sportsliga ambitionen. 

Håkan Ericssonboisabagen@gmail.comBoisabagen2021-01-21 18:58:00
Author

Fler artiklar om Halmstads BK