Krönika: Därför intervjuar vi Berkling mot hans vilja
Richard Berkling, valberedningens förslag till styrelseordförande för IFK Göteborg 2024, har vägrat dyka upp till en utlovad intervju inför årsmötet.

Krönika: Därför intervjuar vi Berkling mot hans vilja

Alltid Blåvitt förklarar vår tom-stolsintervju med Richard Berkling, som vägrat dyka upp för intervju inför IFK Göteborgs årsmöte.

En och annan – inte minst på Kamratgården – satte kanske eftermiddagskaffet i halsen när de läste vår tom-stolsintervju med IFK Göteborgs styrelseordförande Richard Berkling, som ställer upp till omval på årsmötet kl 18.00 på Elite Park Avenue Hotel på måndag 13 mars.

Vår intervju, som består av enbart frågor utan svar, kommer efter att vi den 11 januari utlovats en intervju inför årsmötet av Richard Berkling som dock efter flera påstötningar och löften om att återkomma lagt ner kontakten med Alltid Blåvitt.

Årsmötet är IFK Göteborgs högsta beslutande organ, med vidsträckt makt att fatta beslut över hur föreningen styrs och i vilken riktning den ska gå. Det är utifrån den makten man anförtror en styrelseordförande uppdraget att leda IFK Göteborg, och det är där föreningens medlemmar demokratiskt bestämmer vem det ska bli.

Sunda demokratiska beslut kan dock bara tas utifrån god kännedom om hur föreningen fungerar och utifrån att presumtiva ledare får stå till svars för hur man vill leda föreningen, och hur det gjorts såhär långt. När en ledare föreslås till omval är det viktigt att vederbörande möter föreningens medlemmar för att försvara eller förklara sina beslut. Det är ur den vinkeln Alltid Blåvitt som supportermedia historiskt tagit rollen att inför årsmötena intervjua olika ledare för föreningen och låta röster från medlemmar och andra intresserade komma till tals.

Alltid Blåvitt har aldrig tidigare varit med om att en blåvit ledare duckar för ansvarsutkrävande frågor från supportermedia. Inte från tränare efter match, inte från klubbledare när det blåst som mest, och inte från styrelsekandidater inför det årsmöte där de hoppas bli valda. Det är utifrån den bakgrunden som vi valt att genomföra en så kallad tom-stolsintervju.

Tom-stolsintervjuer är inte särskilt vanliga i Sverige, men har i internationell journalistik blivit ett allt vanligare grepp för att hantera makthavare som försöker glida undan dålig press genom att helt enkelt inte dyka upp till intervjun. I kommunikationshandledningar finns begreppet med som en naturlig risk om man avstår intervjuer i känsliga lägen. Tom-stolsintervjuer, s.k. empty-chair interviews, har i modern tid nyttjats av bland annat Sky News och BBC, där tvål-hale Boris Johnson vägrade dyka upp till deras traditionsenliga utfrågning.

Inför beslutet att publicera texten – där Richard Berkling står svarslös inför frågor om föreningens ekonomi, styrning, sportsliga resultat och vad han själv ser som minimikrav för att få sitta kvar på posten – har en intern dialog förts inom redaktionen om huruvida det är rätt sätt att markera mot Berklings beslut att ducka vår intervju.

Är vi för hårda mot IFK Göteborgs styrelseordförande? Det är möjligt – men det är han som söker medlemmarnas förtroende, inte tvärtom.

Är våra formuleringar för skarpa och tillspetsade? Kanske – men vi har erbjudit oss att skicka frågorna i förväg, och att mejla texten efteråt för att korrigera eventuella missförstånd. Vi har gett generösa villkor som har blivit förkastade.

Riskerar vi vår relation till IFK Göteborg och möjligheten att få intervjuer i framtiden, efter matcher och vid särskilda event? Den här frågan är en av de tyngsta vi diskuterat. Det kan inte uteslutas att den typen av repressalier drabbar oss och att vår supporterjournalistik blir sämre av det. Men om vi inte kan få en intervju med föreningens högste ledare inför ett årsmöte där denne väntas ges makten över föreningen för ännu ett år, är det då lika viktigt att få fem minuter med en tränare efter en förlust, två minuter med en målskytt vid en seger?

I det läge där Blåvitt befinner sig – 9,2 miljoner back och med ett allsvenskt kontrakt räddat av ett Carlénskt volleyskott – är riktningen som årsmötet sätter ut viktigare än någonsin. Om vår text kunnat göra den saken lite tydligare för våra läsare, som till största delen består av medlemmar med rösträtt, så har den varit värd det.

På måndag väljer IFK Göteborg spår för 2024.


 

ALLTID BLÅVITT2024-03-08 18:07:00
Author

Fler artiklar om IFK Göteborg

Intervju med GAIS-tränaren Fredrik Holmberg