Krönika efter Guldskölden: Men var är kvinnorna?
Ett folkets pris, helt utan kvinnliga vinnare. När vi summerar Guldskölden 2021 lyser kvinnorna med sin frånvaro. Varför är det så?
Vinnarna av SvenskaFans pris Guldskölden, även kallat sportjournalistikens Jerringpris, har precis krönts för året som gått. Det är ett överväldigande engagemang som vår publik av läsare, tittare och lyssnare visar upp – Guldskölden är sannerligen ett folkets pris. Engagemanget visar också att det har hänt och fortsätter hända mycket med sportjournalistiken som har erkänts vara relevant av och för fler än oss som ”gillar sport”.
Men var är kvinnorna?
Samtliga av Guldsköldens nio kategorier vanns av män. I tre av kategorierna var en kvinna nominerad och vidare med i finalomröstningen. Tre kvinnor av 45 nominerade. Den här texten får aldrig komma att handla om att männen som vinner inte gjort ett enastående jobb som sticker ut. Det är inte syftet. De har alla arbetat hårt, förtjänat sina priser och ska inte känna ett dåligt samvete för att just de vinner. Vi ska hylla dem och deras insatser. Punkt.
Men var är kvinnorna?
Det finns många, gamla missförstånd kring fotboll och supporterkultur som fortfarande reds ut. Framförallt av andra än supportrarna själva.
För nu många år sen och i en nästan helt annan skepnad satt jag på föreläsning på Humanisten, vid Göteborgs universitet, som ligger alldeles i närheten av Liseberg och Korsvägen. Jag pluggade lingvistik (språklära, något slarvigt sammanfattat) och vår föreläsare berättade om att vi människor rör oss runt med semantiska scheman. Okej. Vad är då det? Jo, enkelt förklarat – vi rör oss med föreställningar om hur något ser ut. Säger jag ordet ”fågel”, ser en stor majoriteten av oss en liten sparv framför sig. Det är den primära konnotationen. Den är individuell, men samtidigt generell.
Vart jag är påväg? Självklart mot det stora missförståndet som fortfarande reds ut. Den som gör att du och många med dig, när någon säger supporter, fortfarande får upp en bild av en man. Kanske med vissa attribut, så som en bomberjacka, en halsduk som täcker för större delen av huvudet, med utsträckta armar, ståendes med ett ben mot ett skyddsräcke. Något sånt?
Så hur lång väg har vi att vandra innan vi kan bjuda oss själva på ett kognitivt spratt som byter ut mannen mot en kvinna så att vi slipper undra:
Men var är kvinnorna?
Jag har inte svaret på det. Men jag vet var vi kan börja leta.
Kvinnorna och deras engagemang finns att hitta i föreningar och supporterföreningsstyrelser, på fotbollsplanen, vi finns på läktarna, i supporterbussarna, bänkade framför sändningarna läsandes artiklar som den här och lyssnandes på poddar som vinner Guldsköldar. Vi finns bakom tangenterna, bakom och framför kamerorna och jag vet att vår bransch har ambitioner och växlar upp och satsar på att få in fler kvinnor i sporten. Det senaste konkreta exemplet är TV4 och C Mores satsning utbildning för kvinnliga kommentatorer.
Svensk elitfotboll beräknade att antalet besökare för Allsvenskan år 2019, innan pandemin slog ut publiken, var strax över 2 miljoner. Det finns, mig veterligen, inga exakta uppgifter på hur stor andel av fotbollssupportrar som är kvinnor. Jag vet att det har inletts forskningssatsningar därom och att klubbarna själva uppskattat sina kvinnliga supportrar utgöra cirka tio procent – i storklubbarnas fall – kanske till och med det dubbla. Alltså är minst 200 000 av Allsvenskans publik kvinnor.
Så visst finns vi där, men varför syns vi inte då bland de som folket prisar?
Det är givetvis en delvis återspegling av hur branschen ser ut, men samtidigt inte alls. Jag vet att vi alla, unisont, måste bli bättre på att både attrahera och göra plats för kvinnliga skribenter och blivande journalister. Jag vill verkligen förstå vad som gör att kvinnor som Vicki Blommé, Therese Strömberg, Maria Strandlund Tomsvik och Malena Johansson, bara för att nämna några, inte finns med ens bland de nominerade till en finalomgång. Därför har vi i ett första försök riktat oss till er som deltar i omröstningen av Guldskölden med några frågor som kan göra skillnad.
» Hjälp oss att utvärdera Guldskölden