Krönika: Föreningsdemokratin är större än ”några få supportrar”, Reinfeldt

Krönika: Föreningsdemokratin är större än ”några få supportrar”, Reinfeldt

I en intervju med SVT ger Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt sitt besked om VAR. Samtidigt trampar han ner på hela föreningsdemokratin och allsvenska klubbars årsmötesbeslut.

Att VAR eller inte VAR i svensk fotboll varit en omdebatterad fråga i år råder det inga tvivel om. Det råder heller inga tvivel om att flera allsvenska klubbar beslutat att arbeta emot ett införande av VAR i Allsvenskan. Trots det verkar SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt vara säker: VAR är vår framtid.

På söndag han suttit på rollen i tre månader. Det har varit tre månader med avgångskrav, kraftig kritik och uppmärksammade uttalanden. Intervjun i SVT lär inte göra det hela bättre för ordföranden. Snarare tvärtom.

Självklart har han, precis som alla andra, rätt till sin åsikt och rätten att stå för den. Vad han däremot inte har rätt till är att genom sin nya position söndra föreningsdemokratin, strunta i årsmötesbeslut och trampa på landets fotbollssupportrar. Det är medlemmar i ditt förbunds föreningar som demokratiskt beslutat att arbeta emot ett införande, Reinfeldt.

Något större intresse av att prata med supportrar verkar nya ordföranden heller inte ha. SFSU, Svenska Fotbollssupporterunionen har tidigare bjudit in Reinfeldt till deras sommarträff, men fick nej som svar. Dessutom har han en stående inbjudan till att samtala med SFSU, som inte fått något svar. Och frågan är om de någonsin kommer att få ett svar från SvFF-ordföranden. ”Vill du prata med supportrar är vår dörr öppen”, skriver SFSU:s ordförande Isak Edén på Twitter.

”För mig är VAR hela fotbollens fråga. Det är inte några klubbar som har hand om det här. Det är hela det uppväxande släktet, alla de som vill något inom fotbollen. Det är hela publikens fråga, inte bara några få supportrar”, säger Reinfeldt i SVT:s ”I huvudet på Fredrik Reinfeldt”.

Det är inte bara ett uttalande som svart på vitt visar vad han tycker om VAR, utan även hur han ser på föreningsdemokratin. Den är betydligt större än ”några få supportrar”. Det borde man veta som ordförande för ett fotbollsförbund, Reinfeldt.

TV: Stockholmslagen om VAR

Sebastian Ahokas2023-06-23 14:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans