Krönika: Gulsvart utbildning

Krönika: Gulsvart utbildning

"Ett ämne som har haft en stor påverkan "

Jag har funderat lite på pedagogik. På ordet i sig och vad det innebär.

Enligt Umeå universitets hemsida kan detta ämne definieras som följer:

”Pedagogik är en bred vetenskap som handlar om de påverkansprocesser som formar och förändrar människor, såväl barn som vuxna.”

Det är ett ämne som har haft en stor påverkan på allas vår uppväxt och är dessutom ett ämne som flera i min familj, mig själv inkluderad, har studerat. Faktum är att en skicklig pedagogs betydelse inte kan överskattas. Varje elev, oavsett ålder, som får förmånen att få hela eller delar av sin utbildning av pedagoger som kan och brinner för sitt yrke kan skatta sig lycklig. Det handlar inte bara om att lära ut utan att förstå hur eleverna fungerar. Att inte bara få eleverna att förstå utan att få dom att vilja förstå. Att vilja veta. Och vidare att få eleven att förstå hur kunskapen skall kunna användas och inte bara rapas upp till prov och sedan glömmas bort.

Varför kom jag att tänka på det här? Det kan ju tyckas vara en oväntad sak att fundera över när en krönika om en fotbollsmatch skall skrivas.
Två anledningar:
För det första såg vi en av äldsta dotterns pedagoger i publiken sjungande di gule in på planen. Och för det andra har det slagit mig hur stor grad av pedagogik som ingår i arbetet för en tränare/manager som Oscar Hiljemark.

En fotbollsmatch är inte statisk (i alla fall inte oftast) och spelarna måste få verktygen att förstå inte bara hur det är tänkt att man skall spela utan också hur man skall använda detta till att hantera hur motståndet påverkar planen. Hur styr man matchen dit man vill fastän dom andra vill något annat. För att lyckas med det här som manager så räcker det inte med att förstå fotboll och ha en vision. Du måste vara en tillräckligt skicklig pedagog för att lära ut dina kunskaper och vision till spelarna och få dom att vilja följa. Inte bara för att dom spelar för klubben du ansvarar för utan för att dom tror på din vision. För att dom vill veta och delta.
Allt detta är naturligtvis självklarheter men det är intressanta frågor att fundera över.  

Har Hiljemark då lyckats?
Det är alldeles för tidigt för att förvänta sig resultat ännu. Som jag ser det kan vi inte vänta oss att se ett av Hiljemark starkt präglat Elfsborg förrän tidigast nästa år. När Thelin tog över fick vi genomlida två år av byggnationer innan någon verklig framgång kom och sett till det måste jag säga att gårdagens match var en glad överraskning.

Hiljemark har faktiskt haft en tydlig påverkan redan. Inte bara för att han är den nya managern och att det nästan oundvikligen leder till en våg av energi, vilket också blir extra tydligt när spelet under den gamle mot slutet inte innehöll särskilt mycket av den varan. Uppställningen och sålunda balansen av spelet var annorlunda och slutligen fanns det en antydan av att vilja hålla i bollen och spela sig ut ur situationer tillsammans med kontringsspelet som blivit synonymt med Elfsborg under Thelin.

Sannolikt var det en lycka för oss att få första riktiga matchen mot BP. Inte för att det är en lätt match, det finns inga sådana i Allsvenskan, utan för att det var mot ett lag i närheten av oss i tabellen. En match som saknar en del av prestigen som stormatcher för med sig och en som gav oss möjligheten att endast fokusera på jobbet som skulle göras.
Hur gick det?
Ja, kortfattat gick det över väldigt bra.
Pettersson i målet spelade med ett självförtroende jag saknat under hela hans sejour i Elfsborg och han var en klippa mellan stolparna.
Trebackslinjen fick en fin möjlighet att visa upp sig. Idel massiva pjäser som gjorde detv väldigt svårt för gästerna att lyckas med särskilt mycket. Yegbe speciellt visade upp varför han är värdig sin plats. Det var olyckligt att Holmén skadade sig men Söderberg visade sig vara en oväntat bra ersättare. Visst, han saknar Holméns självklara pondus och säkra långpassningsfot men han är en skicklig spelare och med en energi och ettrighet som ingen motståndare gillar att möta.
Faktum är att förutom vissa misstag fanns det ingen som skall skämmas för sin insats. Ingen. Det förekom en hel del slarv och felpass över hela planen. En del svårigheter att hitta varandra och ja, vi var lite övertända. Men vi var bra. Vi hanterade våra misstag och det var närmare en större seger för oss än reducering för BP.

Det återstår en lång väg att vandra ännu, självklart gör det det, men det känns som att en spännande tid för Elfsborg väntar. Nästa allsvenska prov blir bortamatch mot BK Häcken och jag ser verkligen fram mot det.

Lars Mild2024-07-07 15:57:00
Author

Fler artiklar om Elfsborg