Krönika: Pinsamheter i Svenska cupen

Krönika: Pinsamheter i Svenska cupen

"Hitta det och jag skall sluta klaga"

Jag kan inte påstå att jag är nöjd med matchen mot Örgryte. Det vore i ärlighetens namn en underdrift att bara kalla mig missnöjd.
Jag vet att det fortfarande är försäsong och att det inte är dags för oss att närma oss någon form av formtopp. Och jag vet också att lag i lägre divisioner, till och med dom i Superettan, åtnjuter en större möjlighet att inte behöva spela ihop nya konstellationer och sålunda redan från början av året ofta är mer samspelta än lagen från högsta divisionen som sålt och fått köpa in spelare. Jag vet allt detta.
Men det tar ändå inte ifrån att det var ett pinsamt misslyckande att förlora mot Örgryte. På en dålig dag borde vi åtminstone lyckats få till ett oavgjort resultat.

Ja, Pettersson är bättre än vad det varnades om i rapporter från Portugal men han och backlinjen har inte lärt sig att samarbeta ännu och inte att kommunicera framgångsrikt. Man får känslan av att man inte riktigt litar på varandra och därmed försöker man täcka upp överallt och dom resultat lämnas lika många luckor och vi släpper in det ena målet efter det andra. Det är fortfarande ingen kris i cupen men vi har satt oss i läget att matchen mot Degerfors är en som vi helt enkelt måste vinna. Mer än det finns det en bristande kommunikation eller ännu värre en bristande tillit i laget och det måste åtgärdas innan Allsvenskan drar igång om vi skall ha något hopp om att nå framgångar där.

Detta är dock inte det enda pinsamma med tillställningen i Göteborg. För mig var det väggen av röda bengaler och rök som täckte vår klack. Att vi ännu en gång tvingas utstå det olagliga och irriterande eldandet av bengaler i den gulsvarta klacken gör mig ledsen och besviken. Enda positiva var väl då att det åtminstone skedde innan matchen och inte mitt under en halvlek med ett längre avbrott som resultat. 
Det är förbryllande att det bara får fortgå och det utan att det tycks få några som helst konsekvenser. Och att inte heller det gemensamma utskicket från ultrasgrupper i Sverige fått något tydligt svar är en skam för både klubbar och ledningen av svensk fotboll.

Som säkert är bekant skickades det för någon vecka sedan ut ett dokument där ultrasgrupper skrev att man vill stoppa sammandrabbningar mellan grupperna och framförallt stoppa att pyroteknik kastas, allt för att man vill undvika att oskyldiga supportrar drabbas och för att vill undvika ”… ett klimat där det blir svårt för oss ultras att utöva vårt läktarstöd”. Vidare skrivs att man beslutat ” …att ta ansvar - på våra villkor - för hur pyrotekniken används på arenorna.”

Strålande att man vill stoppa pyroteknik från att kastas naturligtvis men är inte det en extremt låg ribba att sätta. Det borde väl vara fullständigt självklart att det aldrig någonsin borde skett från början och att det aldrig skall hända igen? Men man måste väl börja någonstans.
Det mer oroande för mig är formuleringen ”på våra villkor”. Att följa lagen som den nu är skriven är knappast något som man bara skall kunna välja? Lagen är väl ändå det enda villkoret gäller?

Det är i sig inte förvånande att ultrasgrupperna tror sig äga svensk fotboll och läktarna till den graden att dom har mage att släppa det här uttalandet. Det förvånade, till och med skrämmande, är att svensk fotboll inte tycks ha något problem med det. Var är svaren från klubbarna? Från Svff? Bristen på respons är att ge dessa grupper rätt och rätten att ta lagen i egna händer och fastän man då säger sig vilja undvika att oskyldiga supportrar drabbas så glömmer man att dessa oskyldiga drabbas ögonblickligen olaglig pyroteknik tänds och ögonblicket en maskering dras på. Det finns en inneboende aggression i handlingen som drabbar alla och det är så oerhört frustrerande att dessa grupper vägrar att inse det.

Men det skall heller inte ligga på övrig publik att behöva lösa detta utan det ligger på klubbarna och på ledningen för svensk fotboll. Att man därifrån är så oerhört svaga och fega är så fruktansvärt dåligt och fegt att jag har svårt att finna ord för det. Menar Elfsborg verkligen att man tycker att det är helt okej att ståplatsläktaren helt skall överlämnas åt dom som väljer att ta lagen i egna händer?   

Missförstå nu inte det här som jag inte vill ha engagerade personer, vare sig dom kallar sig för ultras eller inte, som hejar på Elfsborg. Jag vill ha en publik som sjunger, och skriker och applåderar. Jag vill se fulla läktare som skapar tryck och stöd för laget.
Det jag inte vill ha är pyroteknik. Åtminstone inte som den används nu. Hitta en laglig lösning. En som inte kräver maskeringar och som inte drabbar övrig publik och spelare med stank, rök, eld och avbrott. Hitta det och jag skall sluta klaga.

Lars Mild2024-02-26 14:17:36
Author

Fler artiklar om Elfsborg