Krönika: Tack för denna gång, Isak Hien!
Isak Hien är Bosse Anderssons senaste namn på listan över lyckosamma försäljningar genom åren.

Krönika: Tack för denna gång, Isak Hien!

Guldklimpen som växte ut till en diamant. Här är en hyllningskrönika tillägnad Djurgårdens senaste storförsäljning, Isak Hien.

När corona-säsongen 2020 precis hade spelats färdigt var det med blandade känslor och en viss smak av besvikelse som säsongen gick i hamn. Djurgården slutade på en fjärdeplats i Allsvenskan. Placeringen var förvisso klart bättre än lokalkonkurrenterna Hammarby och AIK som slutade på en åttonde- respektive niondeplats, men man slutade också hela tolv poäng efter mästarna Malmö FF och känslan var att guldet egentligen aldrig var inom räckhåll. Guldstriden hade redan varit död ett bra tag. Men det fanns så mycket mer som var dött. Hela säsongen kan i efterhand kännas som ett enda stort vakuum. Noll personer på läktarna, singelmatcher i Europaspelet och inte minst en pandemi som inte bara satte sin prägel på Sverige, utan lamslog hela världen. Det visade sig att det finns saker som betyder så otroligt mycket mer än fotboll. 

Men någonstans i det där mörkret letade sig en lykta fram. För inför säsongen 2021 började det kännas på allvar igen. Efter månader av pandemi och tomma läktare var det en framtidstro som började infinna sig. Ljudet av publik på läktaren och ett klart öppnare samhälle kändes inte allt för långt borta. Det nya normala skulle komma, snart. Sportchef Bosse Andersson kunde tillsammans med VD Henrik Berggren börja bygga för framtiden och en ganska stor spelaromsättning skulle ske. Förutom att gammalt spelarmaterial skulle ut så skulle det även tillkomma ett flertal nya namn. Djurgårdssupportrarna fick mitt i julhandeln flera tidiga julklappar signerade “Super-Bosse” Andersson. Julklappar som Elias Andersson och Rasmus Schüller presenterades. 

Ett paket som nog få förstod betydelsen av var Isak Hien, som presenterade som ny spelare i DIF den 16 december. En ung mittbackstalang från Ettan Norra-laget Vasalunds IF. Där och då var han för många ett helt okänt namn. Supportrar fick googla sig till information om honom men även då var det svårt att bilda sig en bra uppfattning. Att han ansågs som en lovande spelare med spännande egenskaper, ja det stod klart. Men så mycket mer än så var svårt att tyda. I intervjun på DIF:s hemsida i samband med att han presenterades, fick man höra den då 21-årige spelaren berätta om sin tidigare karriär. Då var det en sak som stack ut tydligt. Ett positionsbyte.

Isak Hien inledde sin karriär som anfallare, en position han spelade på under sina ungdomsår i Kista, Vasalund och AIK samt i inledningen av sin seniorkarriär i Vasalund. Men under säsongen 2019 skolades han om. Forwardssidan i Vasalund var bred och han lyckades inte ta platsen i startelvan på den positionen. Istället såg Vasalunds tränarstab, med Nebojša Novakovic och George Moussaly i spetsen, chansen att låta honom kliva ner ett par steg i banan. Det blev spel som vänsterback, högerback och mittback. Den sistnämnda blev dock den som skulle komma att bli hans bästa roll. 

Inledde piggt
Första månaden i blårandigt inleddes piggt. Träningsrapporterna gjorde gällande att Isak Hien inlett sin Djurgårdssejour bra. Han imponerade tillräckligt mycket på tränarparet Kim och "Tolle" att han i säsongens första match, en kall vinterdag sent i januari på Grimsta mot Akropolis, fick chansen från start. Han startade matchen friskt och många fick snabbt upp ögonen för honom där känslan var, “shit, det här kan bli något bra!”. Men redan i den 32:a minuten var olyckan framme. I en löpning small det till i baksida lår. Han blev borta i några veckor och det skulle komma ytterligare ett bakslag när han lagom till den allsvenska premiären skadade sig på nytt och tvingades till ännu mer rehab. 

Vårsäsongen fortsatte med minimal speltid i en benhård konkurrens med ett flertal duktiga namn. Rutinerade Jacob Une Larsson hade en säker plats i startelvan och kollegan Hjalmar Ekdal kändes tokgiven efter sin enorma säsongsinledning. Före på listan fanns även Jesper Löfgren som hade varit en av de bättre mittbackarna i serien året innan. Som en följd av den hårda konkurrensen blev det därför en låneflytt tillbaka till Vasalund, som nu spelade i Superettan. Lånesejouren för Isak Hien blev misslyckad rent sportsligt då klubben åkte ur Superettan. Men på ett personligt plan gick det bra. Han fick välbehövliga matcher i benen och blev på det något oväntat, efter en match mot IFK Värnamo, jämförd med den förre världsklassbacken Fabio Cannavaro av IFK Värnamos tränare, tillika den gamle svenska trotjänaren, Jonas Thern. 

Där och då var det många djurgårdare som hajade till över jämförelsen. Fabio Cannavaro? Han som blev utnämnd till världens bästa fotbollspelare en gång i tiden och som vunnit både Serie A och VM? Jämförelsen kändes överdriven, på gränsen till dumdristig. Men nu, drygt tio månader senare, kan man förstå lite av det Jonas Thern var inne på. För när Isak Hien nu skrivit på för den italienska Serie A-klubben Hellas Verona, i en av Djurgårdens största försäljningar genom tiderna, så har han hunnit ta allsvenskan med storm. 



Inför att den här säsongen hade Djurgården fyllt på truppen med ytterligare ett gäng spelare. Bland annat hade Victor Edvardsen plockats in från Degerfors, Piotr Johansson från Kalmar och Pierre Bengtsson från Köpenhamn. Ytteralternativen var många, det fanns täckning på båda ytterbackarna och mittfältet var tjockare än någonsin. Bredden och inte minst spetsen var enorm. På alla positioner förutom en, mittbacken. När Djurgården inför den allsvenska premiären bara hade Hjalmar Ekdal, Jesper Löfgren och Isak Hien att tillgå, så var det många Djurgårdssupportrar som var oroliga. Hade Bosse inte lagt hela pusslet än? Var det en sista pusselbit som faktiskt saknades? 

Hjalmar Ekdal var självskriven efter sin imponerande fjolårssäsong. Men bredvid honom var det inte lika självklart. Jesper Löfgren hade aldrig kommit upp i den där höga nivån många hoppats på och Isak Hien hade under de matcher han fått under försäsongen och i Svenska Cupen blandat och gett. Ibland såg man verkligen potentialen i honom. Men ibland hade han de där djupa dalarna som många “osäkra kort” kan ha. Han slarvade med passningar, var för aggressiv och stötte för mycket samt låg fel i positionsspelet lite för ofta. De ojämna prestationerna fick många supportrar att vara snabba på knappen i sociala medier och ropa efter en ytterligare utlåning. Men det var väl tur att Bosse Andersson inte höll med.

Växt ut till ett monster
För under våren har Isak Hien tagit kliv efter kliv. Även om han inledde premiären och matcherna efter det något svajigt med in och ut ur startelvan och bänken så växlade han med tiden upp. Och från matchen mot Sirius i omgång sex har han varit självskriven i startelvan. Han har accelererat omgång för omgång och från och med sommaren har han varit ett monster ute på planen. Vunnit alla dueller, glidtacklat bort alla bollar och slagit alla passningar rätt. Han har växt ut till seriens bästa mittback. 

Med de bra prestationerna har intresset för honom ökat för varje dag som gått. Först snackades det om Slavia Prag och att bud kommit på knappa 13 miljoner till Bosses bord. Men Bosse sa strongt nej till den prislappen och sades kräva en betydligt högre summa än de 13-15 miljonerna klubbar då sades vara villiga att betala för Hiens tjänster. Ju längre tiden har gått, ju längre dagarna och månaderna gått har allt större klubbar blandat sig in i leken. Galatasaray, Besiktas, Ajax, Torino och Hellas Verona har alla sagts vara intresserade av mittbacken. Valet föll till slut på Hellas Verona. Nu väntar en flytt till Serie A och en klubb som slutade på en niondeplats i den italienska högstaligan föregående säsong. Prislappen sägs ha landat på knappa 34 miljoner kronor, som med bonusar kan stiga ytterligare 15 miljoner kronor. 



Affären är en av de bästa Djurgården gjort någonsin och den berömda hatten får än en gång lyftas för sportchef Bosse Andersson och hans eminenta arbete. Men den största credden ska ändå spelaren ha! Den utvecklingen Isak Hien har stått för under det senaste året är enorm och saknar förmodligen motstycke i Allsvenskan. När spelaren nu lämnar Sverige gör han det som en mittback av internationellt snitt som med all logik knackar på dörren till Janne Anderssons landslag. Att lyckas ställa om till den italienska fotbollen blir en utmaning i sig, men klubben är lagom stor för att det inte ska behöva bli allt för tufft. 

Tack för allt Isak Hien - nu är det dags att inte bara ta Sverige utan även världen med storm!

***

Hur går dina tankar om Isak Hiens tid i Djurgården? Kommentera gärna nedan, men tänk på att hålla en god ton, 

Elias Mörkeliasmork8@gmail.comTwitter: @eliasmork12022-08-28 11:00:00
Author

Fler artiklar om Djurgården