KRÖNIKA: Tack för allt, Fredrik ”Pac-Man” Ulvestad

KRÖNIKA: Tack för allt, Fredrik ”Pac-Man” Ulvestad

Under torsdagen kom beskedet att Fredrik Ulvestad lämnar Djurgården. Ett väntat, men tråkigt besked för oss som in i det sista hoppats på att norrmannen skulle mot alla odds skriva på ett nytt kontrakt. Nu blev det inte så. Låt oss istället minnas Djurgårdens bästa värvning sedan Kim Källström.

Till att börja med: Vad är en bra värvning? Är det en spelare som kommer billigt och säljs dyrt? En spelare som har bra statistik? Eller är det en spelare når de högsta topparna?

Fredrik Ulvestads styrka från dag ett var jämnheten.

Under tre hela säsonger kan jag inte minnas en enda match när han, oavsett motstånd eller resultat, fick underkänt. Allra oftast var han undantaget som fick godkänt. Spelaren som gjorde en bra insats när resten av laget såg ut som ett par koner.

I mitt huvud finns tre tydliga minnen av Ulvestads tid i Djurgården. Det första kom redan i debuten 2018. Ett par tusen oxtokiga stockholmare hade tagit tåget upp till Jämtland för en ovanligt kall allsvensk premiär. Dagarna fram till matchen hade det snöat så mycket att bortaläktaren snarare liknade en snödriva med räcken.

I 1–0-vinsten (där matchhjälten var en annan debutant i form av Marcus Danielson) dammsög Ulvestad mittfältet och gav inte Östersund något utrymme alls. Efter matchen fick han högsta betyg av Sportbladets Simon Bank och smeknamnet ”Pac-Man”.

Nästa minne kommer från en betydligt varmare dag på Stockholmsarenan några veckor senare. Efter en spelmässigt strålande insats krönte Ulvestad insatsen med en magnifik Amartey-löpning från egen planhalva (med boll!) och serverade Ring som definitivt kunde avgöra cupfinalen 2018.

Mitt allra sista minne kommer från guldmatchen 2019. Djurgården har, på något sätt, vänt på matchen från underläge 0–2 till 2–2. Nu handlar det bara om att inte släppa in något mer mål så är guldet blårandigt. Ett av de största hoten stavades Sead Haksabanovic som var glödhet. Han hade redan gjort ett mål och jagade sitt andra för dagen. Då klev Ulvestad och tog karriärens tydligaste varning genom att omfamna Peking-spelaren som var på god väg mot Djurgårdsmålet.

Är Ulvestad den bästa värvningen sedan Kim Källström? Symboliskt nog var det för Kim-pengarna (Källström betalade tillbaka halva sign on-bonusen när han la av i förtid) som Ulvestad värvades. Då, 2018, en anonym värvning från bänken i England.

Nu, 2020, lämnar han visserligen som Bosman – men åren med Fredrik Ulvestad i Djurgården vill jag för allt i världen inte vara utan.

Tack för allt, Pac-Man!







 

Gustaf Nilsson2020-12-03 19:17:00

Fler artiklar om Djurgården