Krönika: "Trumman behövs på Sofialäktaren"
Sofialäktaren.

Krönika: "Trumman behövs på Sofialäktaren"

Sofialäktaren är den enda ståplatsläktaren bland de svenska storklubbarna som inte har en trumma. Trots tifoarrangemang som får medial uppmärksamhet världen över, samt en Sverigeledande ultraskultur, så finns ännu inte någon trumma - något som är grundläggande för många läktare runt om i Europa. Framöver anser Forum 1891:s krönikör Victor Tjärnsved att Sofialäktaren behöver trumman!

Den senaste tiden har det blossat upp en hetsig diskussion gällande en eventuell trummas införande på Sofialäktaren. I den ena ringhörnan står de som tycker att det behövs en förändring kring Djurgården läktarmässigt och i den andra ringhörnan står de som tycker att man ska bevara den trummfria läktaren. Båda ringhörnor slåss ihärdigt för sin åsikt, vilket har delat klubbens supportrar en aning. Diskussionen ser ut att bli en tolvrondig boxnings-fajt mellan två tungviktare där ingen av slagskämparna tycks vilja kasta in handduken. Oavsett resultat och oavsett vilken sida som lyckas knocka den andra så är en sak säker; trumman behövs på Sofialäktaren. 

Djurgårdens ståplatssektion är nämligen den enda av de svenska storlagen som inte har en trumma som styrs av ultrasgrupperingarna. Såväl de största antagonisterna som rivalerna utanför Stockholm använder sig av trumma för att synka, och liva upp, stämningen kring lagets matcher. Kring den frågan är Djurgården minst sagt ett unikum. Trots en ultraskultur, och en läktarkultur för den delen också, i världsklass så har en trumma hittills inte tagit plats på ståplatssektionen. Men det faktumet är det alltså många supportrar, tongivande som mindre tongivande, som vill ha en förändring på. I synnerhet Twitter, eller X som det numera heter, har blivit skådeplats för trummkonflikten och med min egna subjektiva uppfattning kring frågan i beaktande, så tycks pro-trumma-ringhörnan låta högst. 

Att frågan aktualiserats under den senaste tiden är inte heller chockerande. Sofialäktaren har nämligen tagit enorma kliv i sin egen utveckling och mycket har förändrats till det positiva sedan arenaflytten för tio år sedan. Numera är Sofialäktaren betydligt större än tidigare, fler personer har säsongskort där samtidigt som den generellt har blivit mer tongivande. Men detta har alltså, hittills, inte inneburit en trummrevolution. Expansionen av Sofia har däremot också inneburit en sämre förmåga för synkronisering - dels inom ståplats, dels tillsammans med övrig publik, i synnerhet aktiv sittplats. Djurgården har en otrolig höjd i form av ljudtoppar och en kuliss som är svår att matcha. Men bottnarna är dock alldeles för låga och troligtvis faller mycket på otakt och osynk. Trumman hade troligtvis löst detta problem i stor utsträckning och inneburit en bättre kontinuerlig läktarinsats. 

Motståndet till trumman ligger troligtvis, baserat på vad jag själv hört, djupt förankrat i traditioner. Djurgården har alltid varit en stark maktspelare i svensk supporterkultur - detta utan trumma. Många äldre, som ser annorlunda än de yngre på utvecklingen, tycker att Djurgårdens USP är det faktum att ingen trumma existerar. Men frågan jag ställer mig är; hur unikt är det att ständigt sjunga i otakt?

Beslutet ligger troligtvis även i ultrasgrupperingarnas händer. Noterbart är att ett par representanter från UCS pratade om trumman i DIFpodden och framförde sina pro-trumma-åsikter. Samtliga som deltog i det populära avsnittet av den populära podden var positiva till trumma och diskuterade fritt hur det kan bidra positivt till läktarkulturen. För att sammanfatta samtalet i podden så ansåg de att man måste våga hämta inspiration för att nå nya höjder i läktarkulturen. Detta var bland annat inspirerat från sydeuropeisk ultraskultur. 

Det är givetvis fritt fram att framföra sin åsikt gällande trummans varande eller icke-varande, men har man lämnat Sofialäktaren till förmån för aktiv sittplats på grund av bekvämlighet, ska man nog lugna sig med sin svansföring. Det är Sofialäktaren, och i synnerhet ultrasgrupperingarna, som är kärnan kring vår supporterkultur - vilka har tolkningsföreträde framför supportrarna som enbart sjunger vid ett par tillfällen per match. Med det sagt behövs en förändring för fortsatt utveckling. Det behövs en trumma på Sofialäktaren!

Vad tycker du om trumma på Sofialäktaren? Kommentera gärna men tänk på att hålla en god ton. 

Victor Tjärnsvedvictor.tjarnsved@gmail.comTwitter: Vtjarnsved2023-10-06 10:44:00
Author

Fler artiklar om Djurgården