Djurgården - IFK Norrköping
2 - 2

Kryss efter kraftig speldominans mot Norrköping
Gustaf Wikheim och Elias Andersson i jakt efter bollen mot Norrköping.

Efter att inledningsvis irrat runt i såväl som tabell som prestationer hade Djurgården allt mer säkert hittat vinnarspåret i takt med sommarens antågande. Mot IFK Norrköping ledde dock inte det massiva spelövertaget till mer än en ynka poäng. Forum 1891 rapporterar från matchen.

Med tolv spelade matcher i ryggen ställdes Djurgården mot IFK Norrköping på Tele2 Arena för sin trettonde i Allsvenskan 2023. Dagens möte skulle bli det sista innan ett knappt månadslångt uppehåll i serien, samtidigt som DIF hade möjlighet att slå rekord i raka hemmavinster. Blåränderna stod inför mötet på 20 inspelade poäng, motsvarande 1,66 poäng per match. I januari hade det kanske inte varit lika muntert för det, men efter den svaga inledningen av säsongen har laget verkligen spelat upp sig och tagit en hel del viktiga poäng. För gästernas del kommer man till matchen med tre raka förluster, samtidigt som man vid vinst skulle gå upp på samma poäng som DIF.

Relativt ofarlig hemmadominans
Djurgården skulle komma till start med ett lag där mycket förblivit oförändrat över de senaste omgångarna. Jacob Widell Zetterström startade i mål, med Marcus Danielson och Jesper Löfgren framför sig på mittbackspositionerna. Lagets startande ytterbackar var Elias Andersson och Piotr Johansson. Rasmus Schüller startade i den defensiva mittfältspositionen samtidigt som Besard Sabovic ersatte Magnus Eriksson på samma mittfält. Unge Lucas Bergvall fick fortsatt förtroende till start i en offensiv mittfältsroll, precis som rutinerade Haris Radetinac på högeryttern. De båda norrmännen Gustaf Wikheim och Oliver Berg startade till vänster, respektive centralt i anfallet.

Redan från början av matchen tog hemmalaget kommandot mot Norrköping som inte alls kunde matcha Djurgårdens passningstempo. Det dröjde väl över fem minuter innan östgötarna kan sägas ha producerat ett riktigt anfall, vilket talar för hur spelmässigt överlägset hemmalaget var i matchens inledning. Blåränderna skapade i sin tur inte några riktigt farliga lägen, men man utmanade hela tiden motståndarförsvaret och verkade tydligt närma sig ett ledningsmål. Under en kortare period började Peking ta sig längre upp i plan, vilket resulterade i ett tungt avslut som blockerades innan det hann bli riktigt farligt.

Oväntade kallduschar
Trots att Norrköping visserligen hade varit uppe på offensiv planhalva hade Djurgården som sagt suttit i förarsätet hela matchen. Därför var det förvånande att det var bortalaget som tog ledningen efter en hörna i den 27:e minuten. Pekings danska lån Victor Lind hittade, efter en kort hörna, till Marco Lund i den bortre delen av straffområdet. Lund nickade tursamt ner bollen på sina egna fötter, varpå den passerade Widell Zetterström och Djurgårdens mållinje. Även efter målet oroade bortalaget DIF med kontringar på snabba yttrar. Blåränderna själva fortsatte på inslagen väg då de rullade bollen runt Norrköpingsförsvaret i väntan på rätt läge.

I den 34:e minuten skulle ett ytterligare mål tillfalla gästerna. Denna gång kom läget efter en kontring där båda DIF-mittbackarna såg sega ut i duellen mot Andri Gudjohnsen. Widell Zetterström valde då att komma ut och glidtackla bort bollen, en rensning som landade hos Jacob Ortmark i Norrköping. Närmare halvplan än DIF-målet slog dansken till bollen över samtliga Djurgårdsförsvarare i en tom bur till 2-0. En kort stund därefter, i den 39:e minuten, skulle även reduceringen komma. Andersson slog en frispark från högerkanten som träffade tidigare nämnda Gudjohnsen i bortalaget. Touchen var precis och bollen letade sig in i mål invid den bortre stolproten.

Tidig kvittering i andra halvlek
Djurgården var fortsatt speldominerande genom hela den första halvleken och efter sitt reduceringsmål började man också komma allt mer frekvent till avslut. Man gick tydligare framåt än tidigare under halvleken, samtidigt som kombinationsspelet verkade fungera bättre. Trots det stora spelövertaget skapade Norrköping klart bättre lägen framåt och hemmalaget såg uddlöst ut på ett sätt som påminde om säsongsinledningen. För att vinna skulle Blåränderna behöva kliva upp tydligt i nivå under den andra halvleken.

Inför den andra halvleken stod Djurgården för två byten. Bergvall gick ut, varpå Berg tog den mer offensiva mittfältspositonen och Joel Asoro kom in från bänken för att spela centralt i anfallet. Oskar Fallenius ersatte även Radetinac på högeryttern. Snart därpå, i den 48:e minuten, fick Djurgården en hörna som Berg slog in i boxen. I duell mot Norrköpingspelare nådde Danielson högst på bollen och kunde nicka in den förbi Oscar Jansson i gästernas mål för en kvittering. Några minuter senare fick också Fallenius ett superläge att ta ledningen i matchen då Wikheim hittade honom med ett inspel från vänsterkanten. Fallenius hade all tid i världen att avsluta men skottet gick en bit utanför.

Blårandig lägeskavalkad
Djurgården fortsatte därefter att skapa lägen på liknande vis då man försökte ta sig runt motståndarförsvaret längs kanterna för att sedan hitta lagkamraterna inne i boxen. Spelövertaget var fortsatt blårandigt men den spets som saknades i första halvan av matchen verkade ha infunnit sig under halvtidsvilan. Detsamma gäller tuffheten i duellspelet, vilket kanske låg till grund för de stora ytorna som öppnades för Norrköping under den första halvleken. När man i den andra halvleken, från Djurgårdens håll, gick hårdare in i duellerna kapade man även gästernas tillgång till de situationer där man skapat sina lägen. Under de dryga tio minuterna som följde kvitteringsmålet ska även nämnas att Djurgården borde ha fått åtminstone en straff med sig.

Fallenius skapade en hel del farligheter från sin högerkant, inte minst tillsammans med Asoro då de båda innebar ett helt nytt hot mot Peking med sin snabbhet. Detta verkade ha uppfattats även av Norrköpings tränarteam då man framåt matchens avslutande halvtimme lade ett klart större fokus på defensiven. Samtidigt som Norrköping låg väldigt bra i positonerna, och tvingade Blåränderna till att spela runt bollen länge innan man kunde ta sig framåt, lyckades hemmalaget ändå komma till läge efter läge. Ledningsmålet hängde än en gång i luften och i den 71:a minuten skulle Wikheim tvingas till byte. In kom istället Victor Edvardsen som också skulle spela längs vänsterkanten för dagen.

Fint spel trots uddlös avslutning
Efter flera starka brytningar av Schüller, vilka innebar att Djurgården kunde fortsätta sitt anfall flera gånger om, hittade Berg ut till Fallenius med en vacker lobbpass. Fallenius, som var i stort sett fri med målvakten tvingade fram denne till en stark räddning med ett avslut mot första stolpen. Trots att hemmalaget kom till allt bättre chanser började också Norrköping skapa lägen och arbeta sig tillbaka in i matchen. Efter Fallenius läge hade bortalaget bland annat ett skott i stolpen samtidigt som man klarade av att etablera sig allt mer på DIF:s planhalva. Huruvida det rörde sig om ett allt mer tröttkört DIF var svårt att sia om, men alla kontringar och högintensiva anfall verkade ha tagit ut sin rätt framåt slutet av matchen.

Fallenius skulle återigen komma att verkligen testa Jansson i Pekingmålet, denna gång på ett halvvolleyskott som trots en vacker reflexräddning hamnade precis på fel sida av stolpen. Hemmalaget fortsatte att trycka på för ett ledningsmål och kom nära, bland annat efter en hörna i den 89:e minuten då Danielson nickade tätt över mål. Frustrationen över att inte komma till skott hos Blåränderna gjorde sig allt mer påmind desto längre in i matchen det bar. På samma gång var Norrköping långt ifrån ofarliga då man ständigt försöka kontra mot hemmalaget, även om man gärna tog sin goda tid när bollen var död.

För att göra ett sista försök att ta ledningen i matchen valde tränarduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf att ersätta Schüller med fyrtornet, tillika anfallaren, Jacob Bergström. Nyförvärvet inför säsongen fick bara knappa fem minuter av tilläggstid på sig att göra skillnad, men det var åtminstone en signal från tränarstaben i DIF att man ville satsa framåt. Under dessa minuter hade Blåränderna bollen i stort sett hela tiden även om det konstant togs en touch för mycket när skottlägena väl uppenbarade sig. Trots en spelmässigt överlägsen match lyckades DIF till sist bara få med sig ett kryss från matchen. För Djurgården väntade nu sommarledighet och en chans att ladda batterierna inför Allsvenskans avslutande 17 omgångar.