Kujovic om den svaga inledningen: "Alla måste ta ansvar"

Kujovic om den svaga inledningen: "Alla måste ta ansvar"

Han vann skytteligan när Norrköping tog SM-guld 2015 och han spelade en avgörande roll när Djurgården blev svenska mästare förra året. Nu har Emir Kujovic och Blåränderna fått en tuff start på årets säsong. - Det får inte bli en vana att förlora för då blir det jobbigt, säger Kujovic till Forum 1891 efter onsdagens träning.

Djurgården hade inte förlorat två raka matcher sedan augusti 2018. Men i söndags åkte laget på andra nederlaget på raken efter att Norrköping vunnit med hela 3-0. Emir Kujovic fick inleda matchen på bänken, något som överraskade anfallaren. 
– Vi fick reda på det dagen innan matchen. Det var inget jag visste om att jag skulle börja på bänken, men tränarna hade väl en taktisk plan att köra med en annan forward. 
Vad fick du för förklaring?
– Jag fick ingen förklaring, faktiskt. Det var som det var. Jag vet inte vad jag ska säga, det är bara acceptera, säger Kujovic.  

Bergstrand och Lagerlöf har valt att köra vidare på den inslagna vägen från guldsäsongen med att köra en 4-2-3-1-liknande uppställning. Förra året var Buya Turay förstavalet på topp och i år är det Kujovic tur. Två raka motsatser till anfallstyper men båda har fått spela på samma position i B&L:s Djurgården. För Emir Kujovic spelar det ingen roll vilken formation laget spelar.
– Det är en sifferlek. Det viktigaste är att man är så många som möjligt där uppe. Även om man är två forwards kan man ändå bli isolerad, säger han och fortsätter.
– Det handlar mer om laget som helhet att man anfaller tillsammans och hjälper varandra för då blir det jobbigare för motståndarna och lättare för oss. Jag kan spela både som ensam forward och tillsammans med någon annan. 

Den nyss fyllda 32-åringen har erfarenhet av två SM-guld och spel ute i Europa. Anfallaren känner att han har ett extra stort ansvar gentemot de yngre spelarna i truppen. 
– Jag är en av de äldre i laget och har varit med om mycket. Men jag känner alltid ansvar oavsett om vi vinner eller förlorar matcher. Det är en roll jag tycker om. På planen försöker jag såklart visa vägen, utanför planen snackar jag med de yngre spelarna och ger dom råd och såna grejer. Samtidigt måste alla ta ansvar, för det är ju en lagsport. 
Har du pratat något extra med Oscar Pettersson?
– Ja jag har faktiskt gjort det. Han är en jävligt bra kille till att börja med. Alltid träningsvillig och positiv. Han har sett bra ut på försäsongen så vi är inte så förvånade att det gått ganska bra för honom. Han förtjänade att få göra mål i första matchen för den tid han lagt ner på att träna. Men han är fortfarande ung så det kan gå upp och ner, jag har själv varit där. Så jag har snackat med honom att han alltid ska träna och vara konsekvent oavsett motgångar och medgångar. Sen ger jag lite tips och såna grejer. Det är en bra kille.

Efter tre matcher har Djurgården gjort lika många mål. Till skillnad från förra året är anfallsspelet inte lika vasst och defensiven går inte att känna igen. 
– Vi måste göra flera grejer bättre. Vi måste försvara bättre, inte bjuda motståndarna på onödiga situationer och lägen. Sedan måste vi såklart vara giftigare framåt och skapa fler chanser, säger Kujovic. 
Ibland känns det som att det slås för lite inlägg, är det något ni i laget pratar om?
– Nja, det är klart vi pratar lite grann. Alla i laget vet ju vad jag är bra på. Jag tror det handlar mer om att vi tagit felbeslut. Vi har slagit in inlägg när vi bara haft en spelare i boxen och sedan när vi haft bra lägen så har vi inte slagit in den direkt. Det handlar mer om tajming.
Det blev endast fyra förluster under 2019 och nu har ni redan två, hur har det påverkat er mentalt?
– Det har inte gjort så mycket, jag har inte märkt av något. Vi har haft tre matcher på en vecka så det har gått väldigt snabbt. Men det är klart att vi inte vill förlora, det är ingen bra känsla. Vi har en ny chans nu på söndag mot Kalmar så då får vi inte göra om samma misstag och försöka prestera bättre. Det får inte bli en vana att förlora för då blir det jobbigt, avslutar Kujovic.


 

Nils Rahm@theBrillz2020-06-24 18:57:00
Author

Fler artiklar om Djurgården