Lagerlöf tycker rotationen varit nödvändig: “Det beror helt på vilka spelare man har”

Lagerlöf tycker rotationen varit nödvändig: “Det beror helt på vilka spelare man har”

Tre poäng på tre matcher. De regerande mästarna har fått en tuff start på säsongen och nu väntar en måstematch mot Kalmar. Thomas Lagerlöf menar att laget måste höja sig på flera plan. – Det är för mycket som är “nästan bra”, säger Lagerlöf till Forum 1891 efter onsdagens träning.

Ett par dagar har gått sedan Blårändernas tunga 0-3-förlust mot Norrköping. Djurgården har inte fått den start på säsongen som man hade önskat och tränarduon Kim Bergstrand & Thomas Lagerlöf har en del att fundera över.
– Den korta analysen är att det är lite för mycket “nästan”. Spelmässigt är Norrköpingsmatchen förmodligen vår bästa hittills, men det räcker inte när vi möter ett bättre lag. I stunder är passningsspelet bra, och i stunder är försvarsspelet bra. Det saknas lite i alla delar av spelet. Inget är katastrof men inget är heller där uppe där vi vill vara, säger Lagerlöf och fortsätter.
– Vi visste på förhand, både i fjol och i år, att om vi ska spela man-man över hela planen skulle vi definitivt inte vara med och slåss i dom övre delarna av tabellen, eller i alla fall inte vinna något SM-guld. Vår styrka är kollektivet och att allting sitter ihop hela tiden. 

Mot Norrköping valde Bergstrand och Lagerlöf att bänka anfallaren Emir Kujovic och istället satsa på Edward Chilufya som spjutspets. Lagerlöf menar att “Chili” kan komma att användas i den positionen igen i fortsättningen.
– Han är definitivt ett alternativ. Vi saknar lite fart när han inte är på plan. Sedan handlar det om vad man tror det blir för matchbild så det gäller att hitta en balans. Det beror lite på form och vilka som är friska. På träning är han nästan alltid bättre när han får spela centralt.

Djurgården har hittills gjort flera förändringar i startelvan inför varje match. Ingen lagdel har sett densamma ut i någon av matcherna. Enligt Lagerlöf har det medfört något bra.
– Det positiva med den här starten är att vi inte åkt på några allvarliga skador. Alla spelare har fått känna på hur det känns och vi har inte dragit på oss några överbelastningsskador. 
Ni har lite annorlunda strategi än Norrköping som endast bytt en spelare i startelvan på tre matcher. Tror du er strategi är mer långsiktig?
– Jag tror det helt beror på vilka spelare man har. Dom har väldigt mycket fler yngre spelare. Och hade vi haft Christoffer Nyman hade vi nog matchat honom 90 minuter varje vecka också, på samma sätt som vi gör med Ulvestad och Witry. Så jag tror det helt har att göra med spelarmaterialet. Sedan måste man i samråd med det medicinska teamet besluta hur mycket de kan spela. Vi monitorear spelare, så man kan se under matchen. Mot Örebro hade Bärkroth över 20 sprints redan efter 55 minuter så då tänkte vi: “Här ryker det snart om han fortsätter”. Medan mot Norrköping hade han bara 8 sprints så då kunde han spela vidare.

Sedan Bergstrand & Lagerlöf tog över Djurgården har laget för det mesta spelat med en 4-2-3-1-uppställning, bortsett från en kortare period förra året då man spelade med tre mittbackar. I år har det fortsatt på samma inslagna väg med en ensam anfallare på topp.
– Vi funderar alltid över olika sätt att formera laget. Men det är inte formationen som är problemet hos oss nu. Det är alla delar av spelet som behöver gå upp lite till.
Är det några specifika delar du tänker på?
– Nej, det är som jag sa innan, allting är “okej”. Sist var i och för sig inläggsspelet fullständigt katastrof.
Tycker du det beror på det tekniska utförandet eller i vilket läge inläggen slås?
– Det handlar lite om beslutsfattning där vi sätter in bollen i fel läge. Men även när vi får riktigt bra lägen så slår vi bollen vid fötterna på första mittback, då kommer det aldrig bli mål. Generellt sätt är anfallsspelet, genombrottsspelet och uppbyggnadsspelet “nästan bra”. Det är för mycket som är “nästan bra”. Formation är inte så intressant ur sättet vi spelar för vi spelar likadant oavsett, säger Lagerlöf.

Ett av få nyförvärv som gjordes inför säsongen var zambiern Emmanuel Banda. Mittfältaren har dock inte varit med i matchtruppen i någon av de tre inledande omgångarna. 
– Just nu har han en bit kvar eftersom vi väljer andra spelare före, säger Lagerlöf. 
Vad tycker du han behöver utveckla?
– Inte slå bort bollen hela tiden. Han gör briljanta saker i vissa stunder, men man kan inte hålla på och tappa bollen för mycket i fel läge för då blir man sönderkontrad. Det gäller att hålla ihop spelet.

Under guldåret åkte Djurgården endast på fyra förluster i Allsvenskan. Nu har laget redan åkt på två stycken på tre matcher.
– Det är klart man inte mår bra av att förlora. Men så är livet ibland. Det här kommer bli en väldigt speciell säsong, det kommer vara massor av utmaningar att hantera. Vi hade ingen föreställning om att det skulle flyta på som förra året, säger Lagerlöf innan han fortsätter.
– Förra året spelade vi katastrofalt långa stunder hela våren men lyckades ändå vinna fotbollsmatcher, så det är mycket sånt som skiljer. Det behövs någon målvaktsräddning här och där eller någon individuell prestation som öppnar upp något framåt när det inte riktigt funkar. Det hade vi mycket förra året de matcherna det inte funkade. 
Apropå målvaktsfrågan, är Bråtveit nära att starta nästa match eller vill ni köra vidare med samma målvakt i form av Vaiho?
– Vi har ingen uttalad förstamålvakt, det vore inte rätt mot någon. Däremot är det kanske inte så att man byter målvakt efter 60 minuter som man byter utespelare. Så det är en annan typ av konkurrens. Men det är klart att PK har alla möjligheter att visa varje dag att han är bättre än Tommie, så det är hans uppgift. Sedan är det upp till oss i ledarteamet att göra ett val till slut, säger Lagerlöf. 

I den fjärde omgången väntar Kalmar på hemmaplan. Bortalaget har inlett säsongen starkt sett till förutsättningarna och Djurgården är i stort behov av tre poäng.
– Spelmässigt tycker jag vi blivit bättre och bättre för varje match. Kan vi göra som mot Norrköping att vi lyckas höja allting ett litet litet snäpp så är jag i alla fall nöjd med spelet. Sedan gäller det att vi får resultatet med oss också.
Vad vill du se för matchbild på söndag?
– Dom har väl spelat fembackslinje första matcherna så det gäller att hantera det. Det gäller att få lite intensitet i matchen även om det är svårare när man inte har någon publik. Vi behöver klara av att driva tempot och så gäller det att hitta rätt i presspelet så de inte får stå och rulla för mycket i backlinjen. I anfallsspelet är det viktigt att inte rulla framför dom hela tiden, så vi får se till att vi har ett hot bakom dom, avslutar Lagerlöf.

Nils Rahm@theBrillz2020-06-26 18:20:00
Author

Fler artiklar om Djurgården