Läget inför bortamatchen på Stora Valla
Jeppe Andersen tror inte gräsplanen nödvändigtvis blir en nackdel för Hammarby

Läget inför bortamatchen på Stora Valla

Omgång 4 av Allsvenskan. Årets andra bortamatch och vi går för vinst nummer fyra i ordning. Ska segertåget fortsätta eller kommer den välsignade nylagda planen att ställa till det för Hammarby?

Vintern är avklarad för den här gången och den riktiga vår-värmen kom som en käftsmäll i helgen som just var. Ikväll är det dags för Hammarby att spela sin första gräsmatch i årets Allsvenska när vi tar oss ann Degerfors IF. Och det är inte vilken gräsmatta som helst, det är en nylagd och dessutom välsignad gräsmatta. Biskop Sören Dalevi var förbi och bad till högre makter att planen ska bli spelklar och här är vi nu. Men om vi bortser från gräsmattan så ska vi kika mer på vad vi kan vänta oss ikväll vid 19.00 på Stora Valla.

Degerfors kommer till spel med tre raka förluster i ryggen. Man har förvisso haft rätt tufft motstånd i form av Djurgården, Häcken och Kalmar men värmlänningarna är långt ifrån nöjda med att stå på noll poäng hittills. Hittills har det sett virrigt och dåligt organiserat ut bakåt, för att stundtals se väldigt bra ut längre fram i banan. Och Degerfors saknar inte klass i anfallsvägen. Man besitter ett namnstarkt anfall i form av bland annat Hammarbybekantingen Nikola Durdic. Men också nyförvärven Diego Campos och Dijan Vukojevic. Den sistnämnde med 15 mål i Superettan förra säsongen och tränare Tobias Solberg tror verkligen på Dijan.

“–  Vi har många duktiga offensiva spelare som kan bidra och göra mål. Inte minst Dijan. Vi hoppas att han kan få ett stort genombrott i allsvenskan.” - Tobias Solberg till Fotbollskanalen,

Trots fina offensiva spelare är saknaden av anfallsesset Victor Edvardsen påtaglig. Man har kommit till fina lägen i samtliga matcher men tillsammans med en läckande defensiv är det någonting i avslutsväg som saknas. Med den nylagda gräsmattan och bra stöd i ryggen hoppas Degerfors IF kunna bryta förlust-raden och ta sin första seger ikväll. Degerfors wingback Joe Gyau säger såhär om vad som krävs för att lyckas i kvällens match mot Hammarby, till Degerfors egen hemsida:

"– Vi behöver vara fokuserade. Det kommer att bli en tuff match och alla måste vara vakna i 90 minuter. Vi behöver organisera oss bättre och hålla ihop, då tror jag att vi löser tre poäng imorgon. " 


Hur är fokuset i Stockholm då? Med 3 raka segrar ligger det en harmoni över Årsta i efterdyningarna av påskhelgen. Sen vi besegrade Mjällby med 2-0 på Tele2 arena i fredags har vi kunnat se damerna åka på förvisso en ny förlust, medan HTFF visade tecken på att A-lagsmoralen börjar läcka nedåt i leden. Man vände och vann underläge med 0-2 till 3-2. Detta trots att Svanberg fick syna det röda kortet redan efter 15 minuter. 

Spelartruppen på 18 man som släpptes innefattar inte nyförvärvet Bubacarr Trawally som ännu inte anses spelduglig. Inget att oroa sig för på kort sikt då offensiven fungerat väldigt bra i sässongsinledningen. När Williot Swedberg nu kommit igång efter en seg försäsong så ger nog Hammarby gärna den unge talangen all speltid man kan. Utmaningen kommer i det långa loppet att bli att få plats med alla offensiva spelare i en startelva. Inga frågetecken i truppen utöver det. Darijan Bojanic tillbaka efter en kortare skada förväntas vara tillbaka på mittfältet, frågan är på vems bekostnad. Men en stark insats av Jeppe Andersen som visat att han är en otroligt nyttig tvåvägsspelare med sitt slit över i stort sett hela planen, kan det bli svårt att välja. 

När Jeppe får ge sin egen syn på laget berättar han att han hoppas på att få spela så mycket som möjligt: 

"- Jag hoppas på o spela så mycket som möjligt, man vet att det är hård konkurrens på mitten. Det är många som gör det bra vilket gör att man måste vara vass, varje dag. Det försöker jag vara, sen får vi se hur mycket speltid det blir. "


Han påpekar också det nylagda gräset som väntar på Stora Valla och poängterar att detta kommer få spelet att gå långsammare än hemma på Tele2 arenas konstgräs. Inte nödvändigtvis en negativ sak då man snabbare kan komma upp i press menar Hammarbys mittfältare. Återstår att se om den välsignade gräsmattan kommer ställa till det för Hammarby eller om man efter kvällen står som ensam serieledare efter att Göteborg tappat poäng under onsdagens möte hemma mot Djurgården. 


Matchen blåses igång klockan 19.00. Huvuddomare är Kristoffer Karlsson. För alla som inte kan vara på plats på Stora Valla sänds matchen i Discovery+ med start 18.44
 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-04-21 14:07:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.
Bajenpanel inför returmötet med Benfica!