Lagbanner
Landslagschefen: Inte aktuellt med en stor generationsväxling
Landslagschefen Lars Richt (till höger på bilden) anser inte att någon stor generationsväxling behövs i landslaget.

Landslagschefen: Inte aktuellt med en stor generationsväxling

Landslagets avdelningschef Lars Richt säger i en intervju till SvenskaFans att han inte ser att någon generationsväxling i landslaget är på gång. Dessutom menar Richt att Lars Lagerbäcks spelidé är framgångskonceptet för landslaget.

Lars Richt har länge varit ett aktat namn inom svenskfotboll men kring hans egna spelarkarriär har varit lite mer anonymt. När jag frågar han om den så skrattar han och säger:
- Ja, du det var ju längesedan. Jag startade i en liten klubb som hette Rimforsa, där började jag som 14 åring och spelade mellan 69-75, på de åren gick vi från division sex till division tre. 76 gick jag till BK Derby som spelade i division två (dagens superetta RED Anm.), där spelade jag mellan 76-78. Det sista året jag var där så skulle Derby slåss ihop med en annan Linköpings klubb, men denna fusion sprack och detta innebar att många spelare försvann. Jag själv flyttade tillbaka till Rimforsa några månader men flyttade ganska snabbt till Sandviken och där spelade jag från 79 till 82. Sandviken spelade i division två vi var nära att gå upp i allsvenskan ett år, men vi hade behövt vinna men spelade 2-2 mot Djurgården. Efter 82 fick jag en tjänst på Östergötlands idrottsförbund och då flyttade jag hem till Rimforsa igen.

Richt spelade en säsong i allsvenskan med Derby (1977), men efter 1982 så blev det en successiv nedtrappning på fotbollen.1990 flyttar Richt till Stockholm, i tron om att han ska jobba för Hammarby men istället så kontaktade Svenska Fotbollsförbundet Richt, som minns:

- 1990 så fick jag en tjänst på Svenska Fotbollsförbundet, men först hade jag en tjänst i Hammarby som kanslichef för hela föreningen, men samtidigt fick jag ett erbjudande att jobba med EM 92 och det var ju också ganska attraktivt. Så formellt hade jag tjänstledigt i Hammarby i två år för att jobba med EM. Jag fick förnyat förtroende att fortsätta på Svenska Fotbollsförbundet så jag började aldrig i Hammarby. Efter EM så gjorde vi om vår marknadsavdelning som bestod av en person 93 och då tillkom jag och en annan kollega och vi omarbeta den avdelning, där var jag ett par år. Sen fick vi ju Dam-VM 95 och det var jag ansvarig för det och sen gick jag tillbaka till marknadssidan 96 där jag jobbade fram 98 då jag fick en tjänst som ansvarig för fotbollsavdelningen, där efterträdde jag ”Laban” Andersson.

Vilka ansvarsområden har du som chef för landslagsavdelningen?
- Från och med i år har vi organiserat om, från 1998 var ansvaret alla landslag, ungdom och seniorlandslag samt all tränarutbildningar och all fotbollsutveckling, det som sker på plan brukar vi beskriva det som. Det var en ganska omfattande organisations där de anställda nästan utgjorde 40-45 procent hela förbundet. Detta är nu ändrat till en ”ren” landslagsavdelning, så mitt ansvar är alla landslag och att se till den verksamheten fungerar. Det gäller dock framför allt seniorlandslagen, ungdomslandslagen kallar vi också spelarutbildning så en del av det ingår i fotbollsavdelningen och det sköter dom.

Om vi övergår till att prata lite om landslaget, vad tycker du om januariturnéerna som landslaget gör?
- Ja, de är oerhört viktiga, för många av spelarna är den första kontakten med A-landslaget och sättet att spela, sättet att leva och lära känna en landslagsledning är ju ohört viktigt. Jag skulle vilja säga att dessa turnéer är nästa ovärderliga. Det är ett bra sätt att pröva lite nya spelare och dom får också känna hur det är på den högsta nivån.

Sverige är klart för sitt femte raka slutspel, hur kan svenskfotboll fortsätt att utveckla sig?
- Den viktigaste utvecklingen för svenskfotboll är inom klubbfotbollen, vi komma längre i de internationella cuperna för att utvecklas ordentligt. För att göra det så tror ju jag på en långsiktighet, att vi tränar våra unga spelare på ett ännu bättre sätt än vad vi gör idag. För det krävs det i vårt nordliga land bl.a. mer inomhushallar för att vi ska träna på ett bra sätt året runt. Men också innehållet i träningen, det är ju också A och O. Där har ju vi utvecklat vår tränare utbildning nu, så jag tror att våra tränare kommer att bli ännu bättre utbildade. Det är ju våra verktyg, vi har ju inte så mycket andra alternativ än att se till att våra tränare är så bra utbildade som möjligt. Bra träning ska ju ske så långt ner i åldrarna som möjligt också och det är ju en problematik när vi är så ofantligt stora. Fortfarande lever vi ju med föräldratränare i dom yngsta åldrarna, skulle vi kunna utbilda dom lite mer än vad vi gör idag så kommer det också att innebära en bättre kvalitet.

Hur utvecklas svenskfotboll genom att ha samma förbundskapten i så många år?
- Så länge det fungerar och det ger resultat så tycker jag det är legitimt. Jag tror ju på kontinuitet och jag är ju rätt färgad, jag har ju varit med hela vägen med Lasse och Tommy och nu med Lasse och Roland så jag tror ju på det sättet dom jobbar på och den inriktningen de har på sitt spelsätt. Jag menar, vi kan inte spela på samma sätt som Spanien, vi har inte samma teknik på spelarna. Vi måste bygga vårt spel på laget mycket mer än andra lag och det är för mig en framgångsfaktor. Vi har ett spelsätt som alla är trygga med och det är uppenbarligen framgångsrikt.

Övervägde ni några andra namn innan Lagerbäck skrev på för en förlängning?
- Det är ju inte en fråga som jag var direkt delaktig i men man överväger alltid andra namn, men det var ingen svår beslutsprocess som jag ser det. Vi var överens tämligen omgående.

Vad tycker du om Sveriges EM-lottning?
- När man är ett bland 16 lag så är det klart att det är tuff konkurrens. Vi har i vår grupp Spanien som allmänt ses som ett oerhört bra lag, det gör dom alltid. Grekland som är regerande mästare och Ryssland som är ett stort land som kanske inte har visat så bra resultat de senaste åren, men de är alltid med i diskussionen att kvalificera sig. Medias syn är ju att EM-gruppen med Frankrike, Italien, Holland och Rumänien är den svåraste, men det finns ingen lätt grupp. Vi måste ha tre riktigt bra dagar för att lyckas. Man kan alltid säga att Österrike är lågt rankat, men dom har hemmaplan, vi spelade mot Belgien när dom hade hemmaplan i EM 2000 och det var ingen lätt match som du kanske minns.

Tror du Sverige kan ta det sista steget och gå långt under sommarens EM?
- Vi hoppas ju det, men det är ju samma sak där vem får vi möta och har vi en riktigt bra dag. Jag menar att har vi en bra dag så kan vi överraska eller slå vem som helst. Men det gäller att vi hittar toppformen och att det sker på de allra flesta spelarna och det är inte så enkelt. Men vi åker ju inte dit utan att ha ambitionerna att gå så långt som möjligt. 

Tror du det behövs en generationsväxling för att Sverige ska ta sig till VM 2010?
- Det kommer alltid någon eller några nya spelare och några kommer att försvinna, så är det alltid. Vi är i en svår VM-kval grupp, men jag tror ju på sättet vi jobbar om det är en 36-åring som platsar så ska han självklart vara med. Det kommer säkerligen att försvinna några spelare efter EM och då måste det komma in nya spelare. Men någon stor generationsväxling ser inte jag utan då får vi ännu svårare. Nu har vi ett ganska ålderstiget lag och att det är klart att någon gräns finns det till slut, till att det blir för många över 30. Men jag tror att vi klarar ett kval till.

Andreas Johanssonlinus.sunnervik@svenskafans.com2008-01-25 12:00:00
Author

Fler artiklar om Sverige