Lagbanner

Krönika: Sverige och det förbannade kollektivet

En gästskribent på landslagssidan levererar en glödande hyllning till spontanfotbollen och individualisterna. Finns det för lite glädje i svensk fotboll?

Att Sverige inte tillhör världens bästa herrnationer i fotboll, det vet vi. Anledningarna till detta är många och skiljer sig beroende på vem man frågar. Jag har inget riktigt svar men borde inte Sverige någon gång också kunna få fram storstjärnor som Zidane, Ronaldo och Nesta? Detta är ju i och för sig att begära mycket men helt omöjligt kan det väl ändå inte vara? Visst får vi fram riktigt bra fotbollsspelare då och då men det är alldeles för sällan och när vi får det är han ofta alldeles för ensam.

Experter runt om i landet vill lyfta fram Sveriges defensiv och hur bra den är, och visst släpper vi in lite mål men har vi överhuvudtaget några naturliga ytterbackar av klass i dagsläget?

Jag är inte ute efter att gnälla på det spelarmaterial som Sverige har idag, vilket jag anser vara bra. Vi gjorde ju en riktigt bra VM-turnering men jag tycker alltid att man ska sträva efter att bli bättre och det tror jag att Sverige kan bli.

Som sagt så kan man räkna upp många anledningar till varför Sverige inte är världsbäst i fotboll. Folkmängden, kulturen, intresset. Ja det är många saker som är större i andra länder. Att brasilianska spelare besitter den bästa tekniken i världen är allmänt känt, men är det medfött med dem och kan inte Sverige få fram lika tekniska spelare?

Jag har några olika teorier till varför Sverige fortfarande är ett U-land i fotboll jämfört med de stora nationerna.

Vi har på något knepigt sätt inbillat oss redan i ung ålder att alla spelare är för dåliga individuellt och därför är kollektivet den enda chansen att vinna matcher. Visst, kollektivet är viktigt överallt, men ibland är det så förbannat uttjatat. Många allsvenska lag som tappar sina stjärnor utomlands hävdar till nästa säsong att de blivit mycket bättre för nu jobbar de som ett lag och styrkan är att de saknar stjärnspelare. Det är väl ingen styrka! Här finns det givetvis undantag men oftast vinner det lag som har de bästa spelarna. Malmö FF blir t ex inte bättre till nästa säsong om man ersätter Ijeh och Skoog med två reserver som passar jättebra in i gruppen, är jättetrevliga, jobbar kopiöst för laget och som kan ljuga och skvätta vatten tillsammans med de andra grabbarna i omklädningsrummet. MFF blir i detta fall ett klart sämre fotbollslag.

De flesta ungdomstränare i Sverige förespråkar i unga åldrar att alla barn ska få spela lika mycket. Det tycker jag är bra för man ska inte stänga ute någon redan vid sju-åtta års ålder. Dock måste ju det få finnas talanger, stjärnor här också. Bara för att en spelare har gjort två mål tycker jag inte att man ska byta ut honom för att någon annan också ska få göra mål. Låt honom göra tio mål till om han kan det. Jag vet inte hur det ser ut bland alla ungdomslag runt om i Sverige men det känns som om man är rädda för att få fram någon som höjer sig över mängden. Skillnaden är total i sydligare länder där man febrilt letar efter kommande storstjärnor.

Spelare som slår igenom i Brasilien, Spanien, Italien etc får uppmärksamhet. De särbehandlas redan i ung ålder av tränare och blir på så sätt divor men de blir ju också riktigt bra fotbollspelare. Fotboll är en lagsport men om Martin, 10, klarar av att dribbla bort hela motståndarlaget själv för att sedan göra mål så kan han väl få göra det några gånger per match. Samtidigt som det inte är kul för de andra att höra hur bra Martin är hela tiden så är det inte så kul för Martin att höra hur starkt laget är fast han vet om att det är han själv som är laget.

Jag tror att fotbollsglädjen är större i många andra länder än i Sverige. Det är denna glädje som gör att spelare utvecklar sin teknik och sitt spelsinne. Därför är spontanfotbollen oerhört viktig. Här vågar unga spelare prova på alla möjliga sorters finter och passningar som på så sätt utvecklar dem. Det spelas på tok för lite spontanfotboll bland de satsande ungdomarna i Sverige. Jag kan inte tänka mig att det är lika lätt att utveckla en teknik på träning som när man lattjar med sina kompisar. T ex så spelar säkert nästan alla brassar mycket mer spontanfotboll än vad vi i Sverige gör. I låg ålder gör många det i Sverige också men när spelarna blir äldre så är det alltid massa träningar och matcher att tänka på istället. De flesta verkar ha glömt bort varför de egentligen började spela fotboll. För att det är kul! Träningar med lag kan också vara kul men det går ju inte upp mot att stå i timmar och försöka härma Beckhamfrisparkar, att låta någon slå inlägg för att låtsas vara Bobo Vieri när man nickar in bollen eller att dra ihop ett gäng och spela en match där ena laget är AC Milan med de flygande holländarna och det andra är Sveriges bronsgäng från 94. Hur nu de skulle kunna mötas…

Detta är en av anledningarna till att tekniken är bättre hos brasilianare än hos svenskar. Sen ska sägas att förhållandena för spontanfotboll är mycket bättre i Brasilien än i Sverige. Man kan ju inte begära att ungdomar i Sverige ska dra ihop ett gäng för att åka ned till den lokala grusplanen i december månad samtidigt som det är tio minusgrader ute och de måste skotta planen först.

Att våga dribbla i match är också viktigt. Spelare som har talangen att kunna ”göra” sin motståndare måste kunna få chansen att misslyckas med detta ett antal gånger utan att få sig en avhyvling för detta. När Ronaldo gör mål genom att dribbla bort 3-4 man är det ingen som tänker på att han kanske misslyckats med 3-4 dragningar innan detta. Försöker man inte lyckas man inte, så enkelt är det.

Kanske är det därför vi inte får fram några bra ytterbackar i Sverige. De får aldrig riktigt chansen att spela riktigt ytterbacksspel och när de väl gör det och misslyckas defensivt så skickar tränaren in en mittback istället som kan tjonga iväg bollen långt in på motståndarens planhalva istället för att spela sig ur situationen.

Detta är bara vad jag tycker och det finns säkert många som inte delar dessa åsikter men helt klart är ändå att fler förslag på förbättringar inom svensk fotboll främjar utvecklingen.

karl_schriever@hotmail.com2002-09-28 23:59:00

Fler artiklar om Sverige