Lagbanner

Lundblad: Nu börjar festen

Gustav Lundblad kommenterar EM.

Om vi delar in vår tillvaro i 24 delar så är den bästa av dessa delar ständigt återkommande, vartannat år. Mästerskapsmånaden är här igen och det är dags att leva i EM-brus i tre och en halv vecka.
 
Den här gången reser tre storfavoriter till Ukraina och Polen tillsammans en hel håv lag som mest vill ha revansch.
 
Spanien, Holland och Tyskland har efter EM-medaljerna sist utkristalliserat sig som kontinentens klart främst landslag. Här finns en stor del av de riktigt stora offensiva stjärnorna i turneringen, de bästa mittfälten, stabila försvarslinjer och en väldokumenterad organisation. Få tror att mästarna inte kommer att finnas bland dessa tre.
 
De andra europeiska toppnationerna har mindre trevliga närtidsminnen. Italien och Frankrike dunderfloppade i Sydafrika senast och var svaga även i alperna för fyra år sedan. England var inte ens med där och rasade ur VM efter ett par pinsamt svaga insatser. Sedan dess har Frankrike och Laurent Blanc byggt nytt, men Italien och England lever ständigt med kaoset nära inpå. I det förra fallet med en spelskandal som briserat precis innan turneringsstart och som dessutom involverar spelare i truppen, vilket inte var fallet 1982 och 2006 då man lyckades resa sig ur liknande situationer till VM-guld. I Englands fall har året hittills bjudit på rasistbråk, en avhoppad förbundskapten och ett hav av skador. Plus Rio Ferdinands bisarra petning och Wayne Rooneys avstängning i de bägge inledande matcherna.
 
Portugal har Cristiano Ronaldo men slutade på nytt tvåa i sin kvalgrupp bakom Danmark. De tre semifinalplatserna 2000, 2004 och 2006 känns en bit bort i avsaknad av fler matchvinnartyper än Ronaldo.
 
Värdnationerna Ukraina och Polen har haft ett par tunga år av förberedelser, men där de senare tycks ha lyckats få ordning på saker och ting på slutet så har Ukrainas Oleg Blokhin desto mer att fundera över inför måndagens premiär mot Sverige i Kiev. Skador och dåliga resultat, dopingsrykten och matförgiftningar – man kan ha roligare uppladdningar inför de största dagarna i sitt lands fotbollshistoria än vad 36-årige Andrei Shevchenko med vänner haft.
 
Kroatien, Tjeckien och Sverige var under 00-talet kanske de mest framgångsrika ”smånationerna” i Europa. Alla missade VM 2010 och känns inte lika starka som för ett par år sedan. Detta gäller även Ryssland, EM-semifinalisterna 2008 som nu kommer till spel med en mycket hög medelålder och en Andrei Arsjavin i tveksamt slag. Grekland, 2004 års mästare, har gjort sig av med Otto Rehhagel sedan ett ganska svagt VM. Man har dock den defensiva organisationen intakt – men inte så mycket mer.
 
Danmarks gamla garde var en bevikelse i Sydafrika men Morten Olsen har nu äntligen lyckats bygga ett nytt lag, som imponerade stort i den senare delen av kvalet. Tillsammans med grekerna och Irland, som skrällde sig till EM med Giovanni Trapattonis defensiv, är man dock de minst betrodda lagen i turneringen – på grund av alla mardrömslottningars moder.
 
Detta är förutsättningarna för den fest där vi så innerligt hoppas på nya varianter av semifinalen mot Västtyskland-58, Ralf Edströms volleyskott-74, Brolins mål mot England-92, Kennets 2-2 -94, Anders Svenssons frispark -02 och Zlatans klack i Portugal-04. Nya varianter av van Bastens drömmål -88, danskarnas sagolika triumf -92, Baggios sena formtopp-94, Zidanes finalshower -98 och -00, Charisteas-04, turkarnas galna vändningar -08 och så vidare.
 
Men hur går det då? Så här tror jag:
 
Grupp A:
Inför lottningen i vintras skrev jag här på sajten om en möjlig drömlottning för Sverige. Den löd: Polen, Tjeckien och Ryssland. Den fick Grekland. Räcker det? Kanske. Grekland har som sagt organisationen, men det gäller att någon av de gamla anfallsstjärnorna kliver fram och visar Charisteas-form á la 2004 om det ska bli avancemang. Kostas Katsouranis och Giorgos Karagounis är knappast lika bra som förr. Polen har hemmaplan och om de pallar trycket som detta innebär bör de kunna fixa avancemang med hjälp av stjärntrion från Borussia Dortmund. Förbundskapten Smuda verkar ha fått snurr på grejorna efter en trevande inledning. Ryssland var sensationen för fyra år sedan och har den bästa truppen i gruppen. Tjeckien har Tomas Rosicky och Petr Cech, men utöver den Londonbaserade duon ser det tunt ut.
 
Tips:

  1. Polen
  2. Ryssland
  3. Grekland
  4. Tjeckien
 
Grupp B:
Dödens grupp, kallas detta. Och det får man väl hålla med om. Tyskland och Holland har de starkaste lagen och bör mala sig vidare med sin offensiva spetskompetens. Ronaldo kanske har något annat att säga och Portugal var ju faktiskt riktigt bra mot slutet av kvalet, men jag tror inte att det räcker. Trots portugisernas form föll man i Köpenhamn mot ett ytterst starkt Danmark (1-2) i höstas och i vilken annan grupp som helst hade jag trott på avancemang för bröderna på andra sidan sundet. Men trots att jag tror att spelare som William Kvist, Christian Eriksen och, faktiskt, Nicklas Bendtner kommer att överraska många så räcker det rimligen inte.
 
  1. Tyskland
  2. Holland
  3. Portugal
  4. Danmark
 
Grupp C:
Italiens lag ser hyperintressant ut på pappret, landets klart bästa sedan 2006. Men de har sin spelskandal och hur det påverkar är mycket svårt att förutse. Spanien klara gruppfavoriter. Kroatien har Luka Modric och kan de nå något som påminner om 2008 års nivå utmanar de om en kvartsfinalbiljett. Irland kommer att spela defensivt och kan säkert avgöra gruppen med att stjäla någon poäng här eller där. Men avancemang lär det inte räcka till för Traps manskap.
 
  1. Spanien
  2. Italien
  3. Kroatien
  4. Irland
 
Grupp D:
Frankrike är stor gruppfavorit i min bok. Laurent Blanc förfogar över ett talangfullt nytt franskt landslag som levererat ruskigt starka resultat det senaste åren. England är kraftigt försvagat och får jobba hårt för att klara andraplatsen i gruppen, framför allt som lagets enda riktigt högklassige forward Wayne Rooney missar de två första matcherna. Förste utmanare är Sverige, men defensiven gör att det känns väl optimistiskt att tro på avancemang. Ukraina? Har svårt att se att de kan ta sig ur sitt risiga läge, och i nuvarande sitaution riskerar hemmaplan bli en hämsko.

  1. Frankrike
  2. England
  3. Sverige
  4. Ukraina

Sedan?
Spanien är fortfarande bäst i världen, även utan David Villa. Visst ser Tyskland starkt ut, men det finns ingen anledning att byta vinnartips. Jag tippar inte emot ett lag med ett mittfält där Xavi, Busquets och Iniesta får sällskap av David Silva och Xabi Alonso. Man slår Tyskland eller Holland i finalen och antingen Bastian Schweinsteiger/Phillip Lahm eller Arjen Robben får fortsätta att vänja sig vid finalförluster.

Gustav Lundbladinfo@gustavlundblad.com2012-06-08 17:48:00
Author

Fler artiklar om Sverige