Landslagsstjärnornas framtid efter EM – vilka kommer byta klubb?
Vi har granskat samtliga EM-aktuella svenska landslagsspelare och kollat efter vilka som kan tänkas skifta klubb under sommarfönstret.
Under gårdagen presenterade Janne Andersson vilka spelare han ämnar använda sig av under sommarens uppskjutna EM-turnering som går av stapeln i Rom om mindre än en månads tid.
» Här är den svenska truppen till sommarens EM-slutspel
Sammanlagt handlar det om 26 spelare och det bjöds inte på några större överraskningar – även om det fanns en del kritiska röster gentemot valet att ta med Andreas Granqvist och Martin Olsson. Att inte heller Jesper Karlsson fick chansen trots sin fina säsong väckte reaktioner. Dock kom både Jordan Larsson och Jens Cajuste med, som är två oerhört spännande spelare med en lovande framtid.
Vi ska i den här artikeln inte fokusera på själva trupputtagningen, utan i stället på vad som kan tänkas hända med spelarna efter sommarens mästerskap. En del har redan framtiden utstakad för sig medan andra sitter på utgående kontrakt och är därmed högaktuella för ett klubbskifte.
Undertecknad har granskat hela truppen – spelare för spelare – och tagit reda på hur framtidsutsikterna ser ut efter att EM är till ända. Siffran som anges inom parentes bredvid klubben är den nuvarande kontraktslängden.
Målvakter:
Robin Olsen – Everton (2021)
Under den sista dagen av fjolårets sommarfönster blev Olsen till mångas stora förvåning klar för spel med Everton då hans hopplösa situation i Roma inte hade förändrats. Ett låneavtal över den nuvarande säsongen undertecknades och sammanlagt har det så här långt blivit elva framträdanden med varierande resultat. Sannolikheten för att samarbetet kommer fortsätta är inte stor, utan burväktaren väntas återvända till Roma där han fortfarande står under kontrakt fram till och med 2023. Insatserna under EM lär ha stor inverkan på hans framtid, men oavsett hur bra han än gör det är ett klubbskifte förmodligen att vänta.
Kristoffer Nordfeldt – Genclerbirligi (2021)
Förutom ett par tillfällen där han dragits med skadebekymmer samt när han åkte på en släng av coronaviruset har Nordfeldt varit given mellan stolparna för Genclerbirligi. Han kunde dock inte förhindra klubben från att degraderas och med ett utgående kontrakt är känslan att han till nästa säsong kommer representera en annan förening. Tidigare har han kopplats samman med allsvenskan, men det lär även finnas intresse från utlandet.
Karl-Johan Johnsson – FC Köpenhamn (2023)
Under hela grundserien var han förstavalet i den danska huvudstadsklubben, men under slutspelet har Johnsson suttit fast på bänken utan så mycket som en minuts speltid. Den nuvarande situationen är allt annat än optimal och att spendera nästa säsong på bänken kan inte vara ett alternativ. Så om tränare Jess Thorup har för avsikt att fortsätta satsa på norrmannen Sten Grytebust även framöver kommer Johnsson nog vara öppen för ett miljöombyte i sommar.
Försvarare:
Mikael Lustig – AIK (2021)
Förra sommaren tog Lustig beslutet att vända hem till Sverige och skrev på för AIK efter att ha kört fast i belgiska Gent. I ”Gnaget” har han föga överraskande varit given i försvaret och är en av klubbens viktigaste spelare. Att han skulle ge sig i kast med en ny sejour utomlands känns inte troligt, utan precis allt talar för att han blir kvar i AIK.
Victor Nilsson Lindelöf – Manchester United (2024)
Ena veckan hyllas han till skyarna för att veckan därefter sågas längs med fotknölarna. Det är dock ingen ovanlig företeelse när det kommer till brittisk press som bevakar storklubbarna, där en saftig rubrik är det viktigaste. Ole Gunnar Solskjaer verkar dock tillfreds med sin svenske mittback och med tanke på kontraktslängden samt rådande världsläge ska det mycket till för att vi ska se 26-åringen någon annanstans än i Manchester United till nästa säsong.
Andreas Granqvist – Helsingborg (2021)
Det blir ett sista mästerskap för ”Granen”, även om det inte lär bli något framträdande på planen. Karriären lider mot sitt slut och kroppen har börjat säga ifrån på allvar då han den senaste tiden dragits med krämpor. Helsingborg är defintivt sista destinationen och när det är slut på att spela fotboll kommer han helt och hållet ägna sig åt rollen som sportchef i den skånska klubben.
Martin Olsson – BK Häcken (2022)
Många var det som höjde på ögonbrynen när Olsson förra året bestämde sig för att skriva på för Helsingborg. Förvåningen minskade inte när han blev kvar säsongen ut då han tidigare sagt att han inte stängt dörren för utlandet, men då han inför den nuvarande säsongen kritade på för Häcken verkar det som att hans plan är att bli kvar i Sverige.
Ludwig Augustinsson – Werder Bremen (2022)
Efter fyra långa år i Werder Bremen måste Augustinsson nästan känna att det är hög tid att ta nästa steg i karriären. Den tyska klubben har ännu en kämpig säsong bakom sig och riskerar med en omgång kvar att åka ur Bundesliga – vilket inte är första gången under vänsterbackens tid i föreningen. Då kontraktet löper ut om ett år känns han högaktuell för en flytt även om det i dagsläget inte finns några konkreta rykten.
Filip Helander – Rangers (2023)
Skåningen har varit med om en storartad säsong med sitt Rangers, som kammade hem ligan utan att förlora en enda match. Tränare Steven Gerrard har roterat flitigt bland sina spelare, men Helander har fått en hel del speltid och varit en viktig pjäs i defensiven. Den skotska klubben vill naturligtvis helst av allt behålla sin mittback, men det ska enligt brittisk media finnas intresse från Premier League och vid rädd anbud lär man vara beredda att sälja.
Emil Krafth – Newcastle United (2023)
Att Newcastle för snart två år sedan skulle välja att kontraktera Krafth hade man inte förväntat sig. Så blev det dock och svensken har haft svårt för att befästa sin plats i startelvan, även om han ständigt varit aktuell för spel. Intresset för hans tjänster är förmodligen begränsat, så det mest troliga är att han blir kvar i Newcastle en säsong till innan han tar sitt pick och pack och drar vidare.
Pontus Jansson – Brentford (2022)
Inte helt överraskande är det med kaptensbindeln runt armen han leder sitt Brentford, som är i full färd med att försöka kvala sig upp till Premier League. Skulle man lyckas ta steget upp till den engelska fotbollens finrum lär Jansson belönas med ett nytt kontrakt. Men om man inte når dit är frågan vad som händer i sommar då avtalet inte sträcker sig mer än en säsong till. Ett spelår bestående av många skador riskerar innebära att han inte står lika högt i kurs på marknaden som han gjorde för ett par år sedan.
Marcus Danielson – Dalian Professional (2022)
Djurgården sitter förmodligen bara och väntar på att Danielson ska tröttna på tillvaron i Kina och återvända hem till Sverige. Försvarsgeneralens utlandsäventyr blev inte helt som han hade tänkt sig i och med pandemin, men säger sig ha blivit stärkt av den jobbiga perioden. Skulle han vara en startspelare under EM och göra det bra är det inte omöjligt att han säljs, men i så fall till en större europeisk liga och inte till Djurgården – som nog får fortsätta vänta på sin före detta lagkapten.
Mittfältare:
Sebastian Larsson – AIK (2021)
Sedan snart tre år tillbaka är Larsson en del av AIK och med tanke på att han är 35 år gammal lär han fortsätta vara det fram till det att kroppen säger ifrån och han tackar för sig. Så något klubbskifte under sommaren är inte att vänta för veteranen.
Albin Ekdal – Sampdoria (2022)
Det känns som att han spelat fotboll utomlands i en halv evighet, men det är också en bra bit över ett decennium sedan han lämnade Sverige för att bli proffs i Juventus. Ekdal är dock inte mer än 31 år gammal och bör ha åtminstone ett par år till utomlands i sig innan han väljer att vända hem – där spel i favoritlaget Djurgården står högt i kurs. Vi får se om han hinner med en klubb till dessförinnan, kontraktet med Sampdoria löper ut om ett år och om det inte förlängs kan det mycket väl bli så att han byter klubb efter EM.
Emil Forsberg – RB Leipzig (2025)
Forsbergs framtid var länge ett hett diskussionsämne då han själv var tydlig med att om inte hans kontrakt – som löpte ut 2022 – förlängdes innan sommarens begynnelse skulle han börja se sig om efter andra alternativ. Men så i förra veckan stod det klart att parterna kommit överens om ett nytt avtal som sträcker sig fram till 2025 och mittfältaren fortsätter således sin resa med Leipzig som redan varat i över sex års tid.
Gustav Svensson – Guangzhou City (2021)
Egentligen hade han vid det här laget velat vara en del av IFK Göteborg, men fick nobben när han hörde av sig till klubben för att ställa sig till deras förfogande. Detta eftersom deras mittfältsbesättning är minst sagt fullbelamrad och därför valde han i stället att återvända till Guangzhou City som han representerade innan sejouren i Seattle. Om det blir någon flytt redan i sommar är osäkert, men till vintern kommer han säkerligen göra ett nytt försök med ”Blåvitt”.
Ken Sema – Watford (2023)
Watford blev efter en lyckosam säsong klara för spel i Premier League från och med nästa säsong och Sema har spelat en viktig roll ute på kanten. Så vi kan nog räkna med att klubben planerar med honom framöver och att han inte kommer vara till salu under den närmsta framtiden.
Viktor Claesson – Krasnodar (2022)
Här har vi en spelare i landslaget som av någon outgrundlig anledning ofta känns bortglömd. Claesson har dock varit högst delaktig i att Sverige lyckades ta sig till EM och väntas få en hel del speltid – precis som han har för vana att få i Krasnodar. Över fyra år har nu hunnit passera sedan hans flytt till Ryssland och kanske är det så att han hoppas få testa sina vingar någon annanstans till nästa säsong. Den återstående längden på kontraktet skvallrar åtminstone om att det mycket väl kan vara så.
Mattias Svanberg – Bologna (2023)
Trots att han knappt är ordinarie i Bologna florerar det med jämna mellanrum rykten om att större klubbar håller ögonen på honom. Både Inter och Milan har det tidigare pratats om och nyligen hette det att Leicester förbereder sig för att buda på 22-åringen medan Southampton funderar på att göra ett försök. Vad som är sant och inte är naturligtvis svårt att veta, men om vi ska tro på uppgifterna är en övergång allt annat än uteslutet.
Kristoffer Olsson – Krasnodar (2023)
Lönekuvertet finns det inte mycket att klaga över, men frågan är hur länge till Olsson är motiverad att spela sin fotboll i Ryssland. För nog drömmer han alltid om en större utmaning i en mer attraktiv liga. Gör han succé under EM kommer han förmodligen inte vara främmande för att ta nästa steg i karriären, sedan vilken nivå han är anpassad för är oklart – men det får i så fall tiden utvisa.
Dejan Kulusevski – Juventus (2025)
Det råder delade meningar huruvida Kulusevski är tillräckligt bra för att spela i Juventus, men svensken har den här säsongen fått rikligt med speltid även om poängskörden varit skral. Då Andrea Pirlo hänger minst sagt löst som tränare lär Kulusevskis framtid avgöras beroende på vem som kommer leda klubben nästa säsong. Dock väntas det inte handla om en försäljning vid ett klubbskifte, utan snarare en utlåning för att få regelbunden speltid och fortsätta ta kliv framåt i utvecklingen.
Jens Cajuste – Midtjylland (2023)
Mittfältaren har en aktningsvärd säsong bakom sig där hans utvecklingskurva skjutit i höjden. Borussia Mönchengladbach, Monaco och Lille har alla nyligen kopplats samman med hans namn och Midtjylland lär under sommaren få ett och annat samtal som handlar om Cajuste. Det återstår att se hur pass aktuell han är för speltid under EM, men oavsett känns en övergång till en större klubb inte långt borta.
Anfallare:
Marcus Berg – Krasnodar (2021)
Sedan tidigare i våras står det klart att Berg i sommar återvänder hem till sitt älskade IFK Göteborg efter en lång karriär som utlandsproffs. Av allt att döma blir det 34-åringens sista anhalt i karriären innan det blivit dags att lägga skorna på hyllan.
Alexander Isak – Real Sociedad (2024)
Stjärnskottet har en habil säsong bakom sig där han varit Real Sociedads bäste målskytt, som under hela säsongens gång varit en del av tabellens toppskikt. De senaste veckorna har både Barcelona och Roma kopplats samman med honom, men frågan är hur stor sanning det är som ligger bakom ryktena. Det mest troliga är att han blir kvar ett år till i San Sebastián och skulle han fortsätta leverera även nästa säsong kan en övergång nog vara högaktuell.
Robin Quaison – Mainz 05 (2021)
Efter fjolårets succéfyllda säsong har Quaison haft ett desto mer mödosamt år bakom sig där han inte lyckats komma upp i samma nivå, även om han nyligen blev Mainz främste målskytt genom tiderna i Bundesliga efter sin fullträff mot Dortmund. Kontraktet löper ut om drygt en månads tid och 27-åringen har sagt sig vara öppen för att testa på egentligen vad som helst. Roma och Galatasaray är två klubbar som omnämnts, men även Al-Ettifaq hemmahörande i Saudiarabien. Förmodligen tar han ett beslut om sin framtid först efter EM, där han har möjligheten att stärka sina aktier och därmed få upp antalet intressenter.
Jordan Larsson – Spartak Moskva (2023)
Så blev det ändå så att Larsson fick en plats i EM-truppen och det har han gjort sig förtjänt av sett till vad han den här säsongen åstadkommit för Spartak Moskva. Svensken har fortsatt ta kliv framåt i utvecklingen och noterats för 15 fullträffar i ligaspelet. Tidigare i våras florerade det rykten som placerade honom i Dortmund och spekulationerna lär fortsätta framöver, speciellt om han gör ett bra mästerskap. Den ryska huvudstadsklubben sägs vara villiga att släppa sin anfallare för ungefär 150 miljoner kronor.
* * *
Vilka spelare tror du är aktuella för ett klubbskifte under sommarens övergångsfönster? Lämna gärna en kommentar nedanför, men kom ihåg att hålla god ton.