Piast Gliwice - MKS Pogon Szczecin0 - 0
Slovakien - Sverige: Oavgjort i händelsefattig tillställning
Sverige och Slovakien träningsspelade på tisdagskvällen i en match som liksom mötet mot Irland slutade mållös. I en händelsefattig tillställning ställdes ytterligare frågetecken framför det svenska anfallsspelet.
Efter fredagens minst sagt nedslående match mot Irland begav sig Sverige till Zilina för match mot Slovakien. Erik Hamrén hade låtit en del av de mest rutinerade rävarna återvända till sina respektive lag efter matchen senast och ställde upp med en på många sätt intressant startelva, som på pappret såg ut att innehålla dubbla vänstersidor. Behrang Safari och Alexander Kacaniclic, som startade på vänsterflanken senast, fick ta klivet över på andra kanten och ersattes av Oscar Wendt och Erkan Zengin. Efter bortfall från samtliga tre (Isaksson, Wiland och Hansson) framför honom i målvaktskön fick Heerenveens Kristoffer Nordfeldt chansen i sin blott andra landskamp. Den svenska startelvan i sin helhet:
Nordfeldt
Safari, Antonsson, Olsson, Wendt
Svensson, Holmén
Kacaniclic, Toivonen, Zengin
Hysén
Slovakien startade med förväntad startelva:
Perniš
Pauschek, Škrtel, Cišovský, Cech
Lásik, Guldan
Hamšík, Hološko, Bakoš
Duriš
Första halvlek
Beskådade av en tyst och gles hemmapublik började matchen i ett förvånansvärt högt tempo och med en attityd från bägge lagen som inte skvallrade om att detta var en obetydlig träningsmatch. Framförallt var det Slovakien som tog vinning av matchbilden och hotade den svenska backlinjen. Däremot dröjde det innan de riktigt stora chanserna uppenbarade sig.
Det är först efter 22 spelade minuter som det hettar till ordentligt. Hamsik visade varför han toppar Serie A:s assistliga när han slår ett ypperligt inlägg efter hörna till Bakoš som stod omarkerad vid bortre stolpe. Endast en strålande räddning från Kristoffer Nordfeldt hindrade Slovakien från att ta ledningen. Strax därefter fick Slovakien ett liknande läge när ytterback Cech smugit sig fram till ett ypperligt nickläge. Denna gången passerade bollen strax utanför Nordfeldts vänstra stolpe.
Efter en en knapp halvtimmes spel kommer det första svenska skottet mot mål. Efter att Hysén och Zengin tagit sig fram på vänsterkanten får Kacaniclic skottläge vid straffområdeslinjen. Skottet är bra och passerar strax över det högra krysset, men andrakeeper Perniš i det slovakiska målet verkar ha situationen under kontroll.
Den första halvleken går på poäng till Slovakien. Svenskarna har klara svårigheter att skapa några farligheter och anfallen mynnar ofta ut i en felslagen och för svår passning. Ambitionerna i djupled lyser med tydlig frånvaro och det finns fog att ifrågasätta om Tobias Hyséns ens deltog i matchen. Detta ska inte han beskyllas för, faktum är att bollen sällan nådde hans regioner. Inte för att Slovakien gör en jättehalvlek, förutom nämnda nickar från Bakoš och Cech skapade inte heller slovakerna några chanser värda namnet, däremot lyckades de till skillnad från Sverige i alla fall tidvis skapa tryck mot motståndarmålet.
Andra halvlek
Erik Hamrén valde som väntat att göra ett antal byten i halvlek. Ut gick Jonas Olsson och in klev Nürnberg-backen Per Nilsson. Dessutom ersatte CSKA-duon Elm och Wernbloom de defensiva mittfältarna Holmén och Svensson.
Tio minuter in i andra halvlek är Kristoffer Nordfeldt utanför sitt straffområdet och vandrar och bjuder slovakerna på ett ypperligt frisparksläge. Nyinbytta Kucka slår dock frisparken stenhårt i muren och returen plockas enkelt av Nordfeldt.
Med en halvtimme kvar äntrar Jimmy Durmaz och Erton Fejzullahu den tungsprungna planen efter att Alexander Kacaniclic och Tobias Hysén spungit slut på krafterna. Direkt gräver Fejzullahu fram bollen till Ola Toivonen som får till ett lurigt och lågt skott som tvingar Perniš att sträcka ut ordentligt för första gången för kvällen.
Efter 68 minuter tvingas Nordfeldt till ännu en jätteräddning. Det är återigen Bakoš som håller sig framme. Denna gången kommer han helt fri i straffområdet och får till ett bra avslut, men får återigen se Nordfeldt som sin överman.
I den 90:e minuten får Sverige från ingenstans sin absolut bästa möjlighet (i förvisso patetisk konkurrens) till att avgöra. Jimmy Durmaz löper smart in i straffområdet, tar emot en ypperligt slagen djupledsboll och avslutar på halvvolley. Perniš kommer dock snabbt ut och avstyr läget.
Fler chanser får varken hemma- eller bortalag och den österrikiska domaren kan blåsa av efter 90 minuter som varit i det närmaste plågsamt intetsägande för såväl den objektiva som den subjektiva åskådaren.
Reflektioner från matchen
Sverige gör definitivt inte någon bra match. 0-0-matchen från i fredags följs upp av ytterligare en mållös och nedslående insats. Det konstruktiva anfallsspelet är fullständigt obefintligt och Sverige kan på de här två landskamperna räkna samman de sammanlagda målchanserna på ena handens fingrar. Erik Hamrén har mycket att fundera på tills nästa landslagssamling om Sverige ska ha fortsatt chans till VM-spel nästa sommar.
Det är inte helt lätt att hitta ljuspunkter från den här tillställningen, men där fanns ett fåtal.
Anders Svensson visar i sin 139:e (!) landskamp att uttrycker ”gammal är äldst” i det här sammanhanget är helt korrekt. Under sina 45 minuter är han den enda svenska spelaren som behärskade den minst sagt undermåliga planen. Han låg som vanligt helt rätt i position, spelade lugnt och sansat och slog bort få om ens någon passning. Ett föredöme för de många spelare som konsekvent överspelade situationerna.
Bortsett från en del snedträffar och den märkliga turen på fel sida straffområdeslinjen gör Kristoffer Nordfeldt en väldigt bra insats. Två alldeles strålande räddningar kryddas med ett i övrigt stabilt och bestämt målvaktsagerande. Konkurrenssituationen bakom Isaksson ser bättre ut än på många år.
Dessutom väljer jag också att framhålla Erkan Zengins insats. Hans insatser ute på vänsterkanten ledde sällan till några konkreta farligheter, men många anfall tog sin utgångspunkt från hans fötter. Han var ofta spelbar, rörde sig över stora ytor och visade tydligt att han är i landslagstruppen för att stanna. Däremot kan man ställa högre krav på passningsprocenten.
I övrigt finns det inte Hamrén mycket att ta med sig från den här matchen. Nästa match spelas den 7:e juni då Österrike står för motståndet i Wien. Tills dess måste (måste!) Hamrén ha klurat ut en matchplan som bättre utvinner de offensiva spelarnas kvaliteter, annars är risken stor att vi tappar ytterligare mark i toppen av Grupp C.
Mitt i det svenska mörkret kommer det oavgjorda resultatet mellan Irland och Österrike som ett väldigt stort plåster på såren. Tack för det!