Sverige tog en enkel trea

Estland var inga problem för vårt blågula landslag.

Sverige mötte Estland under söndagskvällen i Nations League. Förbundskaptenen Jon Dahl Tomasson gjorde fyra förändringar jämfört med matchen mot Azerbajdzjan i torsdags. Gabriel Gudmundsson, Anton Salétros, Niclas Eliasson och Ken Sema ersatte Linus Wahlqvist Egnell, Ludwig Augustinsson, Mattias Svanberg och Anthony Elanga.

Sverige fick en superchans direkt när Viktor Gyökeres hittade fram i straffområdet och han la bollen precis utanför mål. Strax efter det kombinerade Dejan Kulusevski och Niclas Eliasson sig in i straffområdet och den sistnämnde avslutade och bollen gick till en resultatlös hörna. Precis efter det testade Niclas Eliasson ett skott igen, dock inte på mål. Efter en kvart så slarvade Isak Hien och tappade bollen till Vlasiy Sinyavskiy som missade målet med sitt avslut. Tio minuter senare avlossade Dejan Kulusevski ett skott, men Estlands målvakt Karl Hein stod i vägen för det. Yasin Yari distansskottade någon minut senare och det gick till en hörna. På den sköt Dejan Kulusevski bollen rakt på mål. Det första målet i matchen kom efter en halvtimme. Dejan Kulusevski kom på kanten. Han passade in till Anton Salétros som misslyckades med ett skott, istället kom bollen fram till Ken Sema som drog till. Karl Hein räddade, men på returen var Viktor Gyökeres framme och slog in bollen in i nät. Tio minuter senare utökade Alexander Isak Sveriges ledning. Efter en tilltrasslad situation så fick han f oten på bollen och vackert in i mål. Fyra minuter därefter kom också trean. Dejan Kulusevski hittade fram till en fri Viktor Gyökeres som enkelt placerade in bollen. Precis innan paus hade Sverige två jättechanser. En gång sköt Gabriel Gudmundsson ifrån distans och den andra gången avlossade Alexander Isak bollen strax över ribban.

Sverige började den andra halvleken som man slutade den första – med en målchans. Niclas Eliasson utmanade och sköt utanför. Kevor Palumets fick dagens första varning efter en ful tackling i den 50:e minuten. Några minuter senare försökte Vlasiy Sinyavskiy göra mål ifrån en snäv vinkel, men nepp. Det blev ingenting med det. Estland fick ett friläge efter en timmes spel. Alex Tamm fick dock inte förbi bollen bakom väggen Viktor Johansson. Kevor Palumets fick syna det röda kortet någon minut senare. Samtidigt så gjorde Sverige ett dubbelbyte. Ken Sema och Yasin Ayari gick ut till förmån för Sebastian Nanasi och Jens Cajuste. Inhopparen Cajuste fick iväg ett dunderskott efter en stund på planen. Karl Hein fick tag i skottet. Gabriel Gudmundsson ville också testa ifrån distans en minut senare. Estlandsmålvakten stod återigen rätt. I minut 79 blev båda Sveriges anfallare utbytta. Viktor Gyökeres och Alexander Isak ersattes av Anthony Elanga och Gustaf Nilsson. Tre minuter senare avlossade Jens Cajuste bollen utanför. Två minuter därefter kom Lucas Bergvall in istället för Anton Salétros. Strax efter bytet sköt Niclas Eliasson ett inlägg som var nära att gå in i mål.

En enkel trepoängare till Sverige. Nästa samling är i oktober och då ställs Sverige mot Slovakien och Estland.

Den andra matchen i gruppen var mellan Slovakien och Azerbajdzjan. Det blev 2-0 till hemmalaget.

Sverige – Estland: 3-0 (3-0).
Målskyttar: 1-0 – Viktor Gyökeres (30). 2-0 – Alexander Isak (40). 3-0 – Viktor Gyökeres (44).