Sverige vann i Nations League

Alexander Isak och Viktor Gyökeres visade vägen.

Sverige åkte till Azerbajdzjan för att spela Jon Dahl Tomassons första tävlingslandskamp. Det handlade om Nations League och Sverige hade en del skrällar i startelvan. Viktor Johansson stod i målet, i backlinjen fanns Alex Douglas med för första gången och på mittfältet spelade Yasin Ayari. Lagkapten för dagen var Dejan Kulusevski.

Azerbajdzjan fick ett jätteläge direkt. Abbas Huseynov fick bollen i straffområdet och avlossade ett skott. Bollen räddades på mållinjen av Viktor Johansson. Han visade att han hade fina reflexer. Strax efter det hade Sverige sitt första avslut. Alexander Isak hittade fram till Dejan Kulusevski som fick bollen i magen och utanför mål. På en hörna efter tio minuter så passade Mattias Svanberg in bollen i straffområdet. Viktor Gyökeres nickade över. Därefter kom Anthony Elanga upp i offensiven, han vek in sig i straffområdet och drog iväg ett avslut som gick till en hörna. Sveriges första läge på mål kom efter 20 minuter. Viktor Gyökeres sköt dock ett riktigt kasst skott. En minut senare kom ett skott från Mattias Svanberg. Även där var Mehti Dzhenetov på rätt plats. Och precis efter kom ett drömläge för Alexander Isak. Han nickade bollen på mål efter en hörna, men en spelare ifrån Azerbajdzjan räddade. Ett distansförsök ifrån hemmalaget kom efter 25 minuter. Ramil Sheydaev drog till ett skott som Viktor Johansson plockade. Anthony Elanga hittade in till Viktor Gyökeres i anfallet efter, men vår starka anfallare fick inte nicken på mål. Det sista som absolut hände i den första akten var att Azerbajdzjan fick en straff när Isak Hien kapade ner en spelare fult. Ramil Sheydaev slog den, men Viktor Johansson räddade med en fin räddning. Mållöst i paus.

I halvtid kom Sveriges första byte. Ken Sema kom in när Anthony Elanga gick ut. Inhopparen fick ett fint läge direkt när han kom på sin kant. Bollen gick tätt utanför. Ett tag efter det nickade Viktor Gyökeres bollen, men inte heller den gick på mål. Aleksey Isaev hade ett tungt distansskott efter en timmes spel. Viktor Johansson räddade till en hörna. På hörnan fick Azerbajdzjan ett fint läge, men återigen stod vår gigant som spelar i Stoke rätt. Linus Wahlqvist Egnell blev varnad någon minut senare när han rev ner en motståndare. Alexander Isak sköt ett hårt skott som gick till hörna efter 62 minuter. Sedan skarvnickade Isak in hörnan mot mål, men bollen räddades på den berömda mållinjen. Två minuter senare gick Mattias Svanberg ut och in kom Anton Salétros. Ytterligare en minut senare kom det där förlösande 1-0-målet. Dejan Kulusevski hittade Viktor Gyökeres som fanns på kanten. Anfallaren utmanade och passade in till Alexander Isak som la in bollen i öppen kasse. I den 71:a minuten kom tvåan. Viktor Gyökeres passade fram till Alexander Isak som kom helt fri framför mål och stjärnan gjorde absolut inget misstag. Det skedde ett trippelbyte efter målet. Carl Starfelt, Lucas Bergvall, Jens Cajuste ersatte Alex Douglas, Yasin Ayari och Linus Wahlqvist Egnell. Alexander Isak drogs ner av Azerbajdzjans målvakt efter 80 minuter och Sverige tilldelades en straff. Viktor Gyökeres hade inga problem med att sätta dit den ifrån elva meter. Precis efter det reducerade Azerbajdzjan. Tural Bayramov slog in ett inlägg som Renat Dadashov nickade in säkert. Anton Salétros fick ett gult kort på tilläggstid. I slutet av matchen hade Azerbajdzjan både ett skott i ribban och i stolpen, men det blev inget av det och Sverige vann med 3-1.

En härlig start i Nations League!

Azerbajdzjan – Sverige: 1-3 (0-0).
Målskyttar: 0-1 – Alexander Isak (65). 0-2 – Alexander Isak (71). 0-3 – Viktor Gyökeres (80). 1-3 – Renat Dadashov (82).