Tio år sedan succésommaren – en hommage till Marcus Berg
Marcus Berg står tio år efter sitt explosionsartade genombrott i landslagsdressen inför slutet av sin landslagskarriär och det har nu blivit dags att hylla honom.
I naturfagra Värmland föddes och växte Marcus Berg upp tillsammans med sin mamma, pappa och storebror Jonathan. Bröderna introducerades omgående till fotbollen och det skulle snabbt visa sig att de båda hade stor talang för sporten.
IFK Göteborg var en av klubbarna som fått nys om bröderna Bergs begåvning och lockade över dem båda med ett års mellanrum. Den ett år yngre Marcus var den som skulle lyckas bäst hos Blåvitt och det dröjde inte länge förrän han debuterat i Allsvenskan och även noterats för sin första fullträff.
Utlandsproffs och skyttekung
Säsongen 2007 fick han sitt stora genombrott och erkännande då han fullkomligt sprutade in mål under våren – vilket fick intresset för honom att skjuta i höjden. IFK Göteborg gjorde ett tappert försök att behålla honom säsongen ut, men lyckades inte övertyga den då 20-årige Berg om att stanna kvar på svensk mark. I stället tecknade han ett avtal med den holländska klubben FC Groningen värt ett flertal miljoner kronor per år och inledde därmed sitt äventyr som utlandsproffs.
Sin ringa ålder och erfarenhet till trots var succén omgående ett faktum. Redan i sin tredje match, borta mot Ajax, hittade han nätet två gånger om och presenterade sig därmed på allvar för sin nya klubb. Målen fortsatte dugga tätt under hans två år i Holland och svensken ansågs vara en av ligans hetaste spelare. I och med sina bedrifter hade han även blivit uttagen i landslaget och gjorde sitt första mål i sin sjunde landskamp.
2009 hade det blivit dags för Sverige att arrangera U21-EM och det var en trupp innehållandes många intressanta namn som förbundskapten Jörgen Lennartsson hade till sitt förfogande. Den klart starkast lysande stjärnan var Marcus Berg – vars namn börjat sprida sig i fotbollsvärlden efter hans framgångar med klubblaget.
Pang, pang, pang. Berg hade inlett mästerskapet med ett hattrick i öppningsmatchen mot Vitryssland och ytterligare fyra mål hann det bli innan Sverige föll på straffsparkar i semifinalen mot England och tvingades ta adjö av turneringen. Aldrig tidigare hade en spelare noterats för lika många fullträffar och rekordet står sig än i dag – även om det under den senaste upplagan tangerades av tyske Luca Waldschmidt.
Som om det inte vore nog att vinna skytteligan och slå målrekordet utsågs även Berg till mästerskapets bästa spelare. En utmärkelse som bland annat Andrea Pirlo, Luis Figo och Laurent Blanc tidigare tilldelats.
Dystra och mörka år i Hamburg
Mindre än två år efter att Berg lämnat Sverige för att påbörja sitt utlandsäventyr betraktades han nu som en av världens hetaste målsprutor. Bayern München, Chelsea och Tottenham var bara några av klubbarna som uppgavs vara på jakt efter hans signatur och svensk media svämmade över av flyttrykten. I slutändan blev det Hamburger SV som vann dragkampen om svensken – som blev föreningens dyraste spelarköp någonsin.
Intresset för rekordnyförvärvet var enormt i Hamburg och inför hemmapremiären mot Borussia Dortmund var det många av klubbens supportrar som valt att trycka hans namn på ryggen av sina matchtröjor.
Drygt 20 minuter återstod av matchen när Berg – till publikens stående ovationer – fick hoppa in och därmed göra sitt första framträdande för sin nya klubb. Tre minuter senare utbröt ett öronbedövande jubel inne på Volksparkstadion efter att nätet rasslat till bakom Roman Weidenfeller. Vem det var som hade hittat nätet? Marcus Berg.
Tiden i Hamburg skulle dock inte bli som han hade hoppats på. Den förväntade målskörden uteblev och tålamodet visade sig vara minst sagt skralt. Redan året efter sin ankomst till Tyskland återvände han till Holland. Anfallsbesättningen hade utökats och HSV beslöt sig för att låna ut sin svensk till PSV Eindhoven i hopp om att han skulle få en nytändning, för att sedan komma tillbaka till Hamburg som den målmaskin han från första början var tilltänkt att vara.
Sejouren i PSV Eindhoven kan enklast beskrivas som slätstruken och hans aktier hade inte direkt förstärkts i Hamburg. Ändock stannade han kvar i klubben ytterligare två säsonger där speltiden var undermålig och likaså hans prestationer. Inte blev det bättre av att han gång på gång råkade ut för besvärligare skador som höll honom borta från fotbollen under längre perioder.
Återuppståndelsen på grekisk mark
Sammanlagt blev det fyra år i Hamburg – varav ett spenderades i Eindhoven – innan det hade blivit dags att vända blad och inleda nästa kapitel i karriären. Tre mål hade det totalt blivit under sina två sista säsonger på tysk mark och intresset för honom var i princip obefintligt, då han dessutom förlorat sin plats i det svenska landslaget.
Plötsligt började det dock spridas rykten om att Grekland skulle bli hans nästa destination och det visade sig också mycket riktigt stämma. Panathinaikos hade inte gett upp hoppet om anfallaren och kontrakterade honom över de kommande fyra åren. I den grekiska värmen tinade svensken upp från den frysbox han under en längre tid befunnit sig i och dunkade in sitt första mål i premiären. Inte mindre än 23 fullträffar och tio framspelningar blev det under den första säsongen och det kunde konstateras att målsprutan Marcus Berg nu hade återuppstått.
Succén i Grekland skapade ringar på vattnet då han välkomnades tillbaka till landslaget och livet som fotbollsspelare var plötsligt åter roligt att leva. Hela familjen trivdes med tillvaron i Aten och Marcus fortsatte säsong efter säsong att ösa in mål och avgudades av fansen till den grekiska storklubben.
Guldgrävning i Förenade Arabemiraten
Ledsamt nog skulle kapitlet i Grekland inte få ett lyckligt slut. Efter fyra år kände Berg att han uträttat sitt i Panathinaikos och inledde förhandlingar med Al Ain från Förenade Arabemiraten bakom ryggen på den grekiska föreningen – vilket fick dem att gå i taket när de fick nys om tilltaget. Till slut fick han dock sin vilja igenom och tog med sig familjen till ännu varmare breddgrader.
Givetvis lockade det skyhöga arvodet – men i en intervju med Aftonbladet påstod han att det även fanns en sportslig utmaning som kittlade. Någon vidare utmaning att anpassa sig till den nya klubben och livet utanför fotbollen verkade det dock inte vara för honom. Likt tiden i Grekland fortsatte han att var och varannan match skriva in sig i målprotokollet och prisades rikligt för sina många beundransvärda prestationer.
Strax före att det svenska landslaget skulle bege sig till Ryssland för att spela VM meddelade Berg att hans tid i Al Ain var till ända efter två framgångsrika år – där han dessutom fått fylla på tillgångarna på bankkontot ordentligt.
Landslagets stora hackkyckling
På tal om landslaget är hans tid där en historia för sig. Under sina tuffa år i Hamburg var det ytterst sällan han blev uttagen, men i och med sin pånyttfödelse i Panathinaikos återfick han förtroendet. Under EM i Frankrike startade han två av tre matcher, men utan att göra något väsen av sig. Trots det betraktades han som given i startelvan när Janne Andersson tog över som förbundskapten och har varit det sedan dess. Särskilt många mål har det dock inte blivit och framför allt under fjolårets VM i Ryssland var kritiken stor gentemot Berg och hans oförmåga att hitta nätet.
Ändock har Janne Andersson varit fast besluten om att spela med Berg från start och i de senaste landskamperna har det gett utdelning. I EM-kvalmötet mot Spanien på Friends Arena bröt 33-åringen sin måltorka och var ytterst nära att bli stor matchhjälte. Hjälte skulle han däremot få bli exakt en månad senare när han spelade huvudrollen i vinsten över Rumänien – som innebar att Sverige kvalificerade sig för EM-slutspelet kommande sommar.
Några dagar innan den avgörande matchen lät Berg meddela att hans tid i landslaget är förbi efter det annalkande mästerskapet. I stället vill han framöver spendera mer tid tillsammans med sin fru och sina tre barn. Nyligen köpte han en lyxvilla vid kusten strax utanför favoritstaden Göteborg – där han och familjen väntas slå sig till ro när karriären är över.
Drömmen om att få sluta cirkeln
Dock väntas han inte sluta spela fotboll bara för att han väljer att tacka för sig i landslaget. Sedan i somras håller han till i ryska Krasnodar och står under kontrakt säsongen ut. Vad som sker därefter är det ännu ingen som vet, men det har länge tisslats och tasslats om att en efterlängtad återkomst till IFK Göteborg kan bli till verklighet. Det är inte direkt någon hemlighet att Berg tillsammans med vännerna Oscar Wendt, Pontus Wernbloom och Gustav Svensson planerat för att avsluta karriären i Blåvitt. Den stora frågan är bara när det kommer att ske.
Den som lever får helt enkelt se. Oavsett när, var och hur det blivit dags för Marcus Berg att lägga skorna på hyllan har han en spektakulär karriär att blicka tillbaka på. Han lyckades aldrig bli den superstjärna han spåddes bli efter succésommaren för tio år sedan – men har trots det oerhört mycket att känna glädje och stolthet över. Fast än att han vid ett flertal tillfällen haft det kämpigt och fått utstå hård kritik har han aldrig låtit det slå ner honom, utan har i stället knutit nävarna, blickat framåt och fortsatt kämpa.
Personligen är mitt starkaste minne av honom när jag för sex år sedan träffade honom i Hamburg för att göra en längre intervju. Det var mitt under en av hans hårda perioder då han nyligen skadat sig illa, vilket gjorde att han tog sig fram med hjälp av kryckor. Ändå gjorde han ett fantastiskt gott intryck och de två timmarna vi spenderade tillsammans räckte gott och väl för att jag skulle bli varse om vilken godhjärtad och sympatisk människa han är.
I sommar gör han sitt sista framträdande i landslagsdressen och jag hoppas innerligt han får ett propert och minnesvärt avsked som tack för alla sina insatser. Det har han gjort sig förtjänt av.