Intervju med Göran Rickmer
Vision eller målbild, finns det någon skillnad mellan klubbarnas och polismyndighetens nollvision?

Intervju med Göran Rickmer

Den allsvenska premiären står i startgroparna och supportrarna känner glädje att äntligen få gå på fotboll igen. För första gången sedan 2019 kommer vi få se en premiäromgång med fulla läktare på flera håll i landet. Glad stämning kommer skapas, inte bara upplevas. Stämning som av det stora kollektivet ses som positiv. När Polismyndigheten den 23 mars kommunicerade nya skärpta riktlinjer kring idrottsevenemang bestämde jag mig för att prata med den person i Stockholm med bäst koll på ämnet.

För en vecka sedan kunde flertalet nyhetssajter rapportera om en positivt viktad Mats Enquist gentemot kommunikationen mellan Sef (Svensk elitfotboll) och polismyndigheten. I ett försök att reda ut de nya riktlinjerna tog jag mig ned till Årsta IP för att prata supporterkultur och nollvison med Hammarbys evenemangsansvariga, Göran Rickmer.

“Polisen och fotbollen ser ett behov av att återskapa en väl fungerande dialog för att bryta den negativa trenden inför årets fotbollssäsong.” 

Dessa ord löd under myndighetens egen hemsida den 22 mars. Generalsekreterare för Sef, Mats Enquist, berättar för GP:

“Villkorstrappan, som den tillämpades, kommer nog inte att finnas kvar. Däremot finns Svea Rikes Lag och polisens skyldighet och rättighet att tillämpa olika villkor i samband med tillstånd kvar. Men sättet man tillämpade villkorstrappan tror jag inte kommer inte finnas kvar, nej”.


Relationen mellan polismyndighet och Allsvenska klubbarna har senaste åren inte varit optimal. Villkorstrappan blev ett, för supportrar och klubbar, vedertaget begrepp 2016. Det är en strategi för att få bort våld från fotbollsmatcher, pyroteknik från läktarna och göra evemangen till en säker och rolig plats för alla olika människor som besöker dem. När Polismyndigheten har pratat om en nollvision kring incidenter med fylla, slagsmål och olagliga företeelser på matcher är det ingen som säger emot. En vision är ett mål att sträva efter, en sk drömbild. Konflikten och den frostiga relationen som finns mellan myndigheten och supportrarna grundar sig i vilket tillvägagångssätt man valt för att närma sig denna vision. 

För att reda ut substansen i polismyndighetens uttalanden och prata med någon som är proffs inom ämnet supportrar, fotbollsmatcher, evenemang och säkerhet tog sig undertecknad ned till Årsta IP för att prata med Göran Rickmer. Som Evenemangs- och säkerhetsansvarig i Hammarby fotboll, och någon som brinner för supporterkulturen, har Göran mer koll på läget än många andra. 

Vad är det som ligger till grund för det stora engagemang du har i supporterrelaterade frågor kring fotbollsmatcher?

- När jag ibland tänker på att det jag gör, arbetet jag lägger ned och stödet jag bidrar med, kan inspirera andra människor att bli supportrar. Då ryser jag till. Jag har gått på fotboll sen 80-talet och vet att supporterkulturen skildrar samhället i stort. Alla möts på en och samma läktare. Att man gemensamt kan samlas och skapa någonting trots ålder, etnicitet, läggning eller ekonomiska förutsättningar.

Och att Hammarbys evenemangsansvariga brinner för det han jobbar med syns tydligt. Han har ständigt deltagit i debatter, poddar och diskussioner med polismyndighet om hur man kan jobba tillsammans. Trots ett fullspäckat schema med möten som duggar tätt, framförallt såhär nära inpå Allsvenskans premiär, så tar han sig ofta tiden att prata om supporterfrågor. 

Hur ser det dagliga arbetet ut?

- Det är mycket möten. Vi jobbar olika utifrån vilket evenemang det är givetvis. Är det herrarna som har premiär på Tele2 och vi vet att det planeras en march så blir det många möten kring alternativa resvägar. För gemene man men framförallt blåljuspersonalen. Vi arbetar mycket för att skapa en så bekväm upplevelse som möjligt för våra besökare och ger dem information som är långt utöver kraven på oss. Är det damerna som har match på kanalplan så har vi en annan bild av hur de brukar se ut där. Samma sak gäller handbollen. Vi har gjort några evenemang och vet hur det brukar se ut, men självklart tillkommer de ett gäng möten med polismyndigheten kring varje match. Det finns inte en färdig mall att applicera på varje evenemang. Är det en konsert så vet man att det handlar om ett eller ett par tre tillfällen. Sen är det slut. Vi har ju lyxen att ha återkommande besökare varje vecka.

Stor del av ditt arbete ligger i att skapa trygga evenemang som gör att supportrar just känner sig sugna på att komma tillbaka. Vad gör Hammarby fotboll för att mäta den upplevda trygghetskänslan hos de som faktiskt går på fotbollen?

- Vi tar hjälp utav externa aktörer som arbetar med att mäta den upplevda tryggheten på evenemang över hela världen, inte bara fotbollsmatcher. På den skalan ligger vi väldigt högt upp om vi kollar på många övriga klubbar i Allsvenskan. Också om man kollar på evenemang i helhet så ligger vi runt 9,6-9,7 på en 10-gradig skala. Det är evenemang som bör ha upplösts av det dåliga säkerhetsläget, om man istället ser till polismyndighetens skala.
 
Det för oss in på just polismyndigheten och Villkorstrappan. När jag frågar om synen på Mats Enquist uttalanden och optimism kring nuvarande kommunikation är Rickmer mer återhållsam i sin entusiasm. 

- Om polisen nu har ändrat sig och inte längre tror på kollektiv bestraffning utan kommer att göra allt för att jaga ner den enskilda person som begått brottet är det hur bra som helst. Men jag skulle vara galen om jag satt på kommunikationsavdelningen där borta. Betyder det här att polismyndigheten fram till nu trott på en kollektiv bestraffning och nu ändrar sig? 

Så att det skulle vara en förändringens vind på gång gällande villkorstrappan är inget du tror på?

- Såhär, villkorstrappan eller handboken är en tolkning som polismyndigheten gjort av lagar som är skrivna för 40-50 år sedan. Att världsbilden och samhället i stort, men också fotbollen och läktarkulturen har förändrats sedan dess är det inga tvivel om. När jag först tog över som evenemangsansvarig var mitt första beslut att ta bort de staket som vätte ut mot plan från läktaren. Reaktionerna var spridda, folk kommer ju storma planen sa folk till mig. Mitt resonemang var att människor växer med ansvar. Sen dess har vi, under en längre period, haft en positiv stadig kurva vad gäller minskad ordningsstörning på fotbollsmatcher.

Göran fortsätter:

- Vill man ändra på handboken hade man kunnat göra det över en natt. Men just nu har vi inget nytt att förhålla oss till. Polismyndigheten anser att vi som arrangör ska se till att det inte finns något våld eller störningar på läktaren. Sker det brott som strider mot polismyndighetens tolkning av lagen, så finns det en stor överhängande risk att kollektiva bestraffningar fortsätter.

Vad hade skett ifall ni kunde få tag på de individer som brutit mot lagen? Pyroteknik är trots allt olagligt utan tillstånd från just myndighet.

- Ponera att vi skulle ha vakter som står i klacken, en person tänder en bengal precis bredvid våra vakter och vi lyckas föra ut den här personen från arenan. Ärendet går till polismyndigheten som i sin tur skulle bryta mot lagen om de gav ut den här personens handlingar till oss. Det skulle innebära att de försöker bekämpa brott genom att begå ett nytt. Och det hoppas jag och vet att polisen aldrig skulle göra. 

Så vad kan ni göra? 

- Vi kan säga åt att alla med pyroteknik inte får komma in på arenan. Men det förs in på arenorna trots att man har sådana regler.  

Då hamnar vi åter i frågan om den nya kommuniken från polisen om att lägga större fokus på individer snarare än kollektivet vid bestraffning. Tror du inte att de kommer göra det?

- Jag vet om att resurserna inte är lika med oändliga. Det har gått ofantligt mycket pengar på andra fokusområden i Stockholm, där det absolut begås grövre brott. Så att det är där pengarna borde läggas tycker jag är rätt. Men det hade krävts väldigt stora resurser för att ändra om i strategin kring arbetssättet. Att de är ett arbetssätt som ska ersätta de kollektiva straffen när vi blir drabbade av publikneddragningar är inget vi fått något besked om. 

Att kommunikationen mellan Hammarby och polisen skulle vara dålig håller han inte med om. Tvärtom så har de möten väldigt regelbundet. Det som kan ifrågasättas är tillvägagångssättet. 

- När vi ser tillbaka på de senaste åren måste vi kunna se framstegen som görs. Att gå på fotboll i stora drag något av de säkraste man kan göra. Är man för full så avlägsnas man och uppstår bråk så stoppas det. Vi jobbar hårt och mycket för att alla ska känna sig välkomna att gå på fotboll. Och enligt de undersökningar vi har gjort, hur mycket dem nu är värda, så känner väldigt många sig bekväma med att gå på fotboll.

- När sedan polismyndigheten kommer och säger att det var ordningsstörning på tidigare matcher, så nu kommer ståplats att reduceras med 600 personer. Var är den siffran tagen ifrån? Det kommer från en tolkning som jurister gjort av lagar som i många delar av samhället är inaktuella. Det saknar en bevisgrund att stå på. Hade de kommit och visat att det här fungerar, då hade allt varit lättare. Men bevisen på motsatsen är större. Jag är för att sätta upp regler, men då behövs fakta på att det fungerar.


Vad kommer vara vägen fram?

- Visa oss istället hur vi ska gå tillväga. Jag tror på att låta kollektivet bestämma, inom ramarna från ett regelverk. Vi måste någonstans se den förbättring som har gjorts under en längre tid. Att vi har en gemensam nollvision måste innebära att om det sker förbättring under tid, så går vi mot drömbilden. Polismyndighetens vision är snarare ett nollmål. Straffa alla som vill gå på fotboll så länge de fortfarande begås lagbrott på arenorna. 

Nu är det lite mindre än 3 dygn kvar tills Allsvenskan 2022 drar igång. Några nya regler eller arbetssätt har inte presenterats för Hammarby. Kommer vi att få se en ny handbok från polismyndigheten? Att använda pyroteknik på läktaren är ett lagbrott, vare sig det bidrar till stämningen eller inte. Men hur kommer man att hantera om det sker, kommer polismyndigheten att gå längst fram i ledet för att identifiera och straffa individerna. Eller är det här ytterligare en omformulering som i slutändan maskerar att man håller på med kollektiv bestraffning. Det känns dumt att bekämpa ett brott, genom att begå ett nytt. 

Mattias Eckerman@Eckermanmattias2022-03-30 15:16:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Utvärdering och nästa steg för den sportsliga strategin!
Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 9
Inför: Hammarby möter Västerås i Allsvenskans sista omgång
Intervjuer efter Hammarby-MFF 2 november 
Spelarbetyg efter Hammarbys kryss mot Malmö