Långläsning: Det här är Lech Poznan
På torsdag går Djurgården in i slutspel i Europa Conference League för första gången. Men vilka är Lech Poznan – och vad ska blårandiga spelare och supportrar förvänta sig? Följ med Forum 1891 till polska rivieran och få reda på svaren.
Efter en smått sensationell sommar och höst ute i Europa är Djurgården nu framme i åttondelsfinal i Europa Conference League. På vägen mötte man hinder som kroatiska HNK Rijeka, APOEL från Cypern, den belgiska toppklubben Gent och många fler. Resultatet blev en klar gruppseger och miljoner in på kontot som redan skapat ekonomiska förutsättningar för att ta föreningen till nya höjder.
Det var därför med stor spänning som alla Djurgårdssupportrar följde lottningen för lite mer än en vecka sedan. I potten fanns bland annat giganter i form av Lazio och Fiorentina, en returmatch mot Gent – och mer gynnsamma motståndare som cypriotiska AEK Larnaca. Lotten föll till slut på Lech Poznan – en polsk motståndare som har kommit att bli lite av en svenskklubb med Jesper Karlström, Filip Dagerstål och Mikael Ishak som tongivande spelare. Sett till motstånd, resmål och antal biljetter var det en lottning som togs emot med öppna armar i Djurgårdsled.
Lech Poznans lott under lottningen i Schweiz den 24 februari i år.
Maciej Slominski bor idag i Sopot, på vad som går under namnet den polska rivieran, i norra Polen vid Gdanskbukten. Orten är känd för sina milslånga stränder och har därför blivit en populär sommardestination bland skandinaviska turister. Maciej är journalist på rikstäckande nyhetssajten Interia och har polsk fotboll som ett huvudfokus.
– Jag tror att båda sidor var ganska nöjda med lottningen. Den kunde ha varit bättre, den kunde ha varit sämre, säger Maciej Slominski till Forum 1891.
Jobbar likt Djurgården
Lech Poznan, från staden Poznan, bildades 1922 under namnet KS Lutnia Debiec – ett namn som har ändrats ett flertal gånger sedan dess. Under stora delar av 1900-talet var klubben starkt förknippad med Polens statliga järnvägsföretag. Det är av den anledningen som Lech Poznan ofta kallas för “Kolejorz” som är slang för “Järnvägsmännen” på polska. Men det är främst i mer modern tid som laget har tagit klivet till ett av Polens största.
– Det var först på 1980-talet som Lech Poznan växte ut som en storklubb inom polsk fotboll – men sedan har man ångat på. Det har blivit åtta ligatitlar sedan dess och särskilt under de senaste 15 åren har man varit Legia Warszawas huvudsakliga utmanare.
Inför EM 2012, som hölls i Polen och Ukraina, moderniserades klubbens arena vilket gjorde att även kapaciteten utökades. Den fylls ut när det vankas Europamatcher likt den mot DIF, men också i stormöten i den inhemska ligan. Lech Poznan mot Legia Warszawa är idag den största matchen hemma i Polen, detta mycket på grund av Wisla Krakows förfall.
Man har dock inte varit helt okontroversiell som klubb – något rivaliserande supportrar är snabba med att påpeka.
– Under 2006 gick Lech ihop med den mindre föreningen Amica Wronki. Rent tekniskt handlade det dock om att rädda elitlicensen, eftersom Lech var på väg i konkurs och i stället kunde utnyttja Amica Wronkis. Det var kanske inte helt “fair play”, men var nog ändå ett smart drag. Man lyckades förena den starka tradition och regionala fan base som Poznan redan hade med Amicas ekonomiska muskler, inklusive en modern träningsanläggning i Wronki.
Satsningen på ungdomsakademin har visat sig bli en stor succé. Laget har mycket gemensamt med DIF i att man idag har blivit en populär språngbräda för unga spelare som vill vidare ut i de större ligorna i Europa.
– Idag driver man en av landets främsta fotbollsakademier med 20-30 miljoner kronor i budget. Man har ett B-lag i tredjeligan och gör varje säsong ekonomisk vinst på sina spelarförsäljningar. En av de första stora försäljningarna var Robert Lewandowski även om han är från Warsaw. Sedan har man fostrat namn som Jan Bednarek (Southampton), Dawid Kownacki (Dusseldorf), Jakub Moder (Brighton), Jakub Kaminski (Wolfsburg), Bartosz Bereszynski (Napoli) och Krystian Bielik (Derby). Yttern Michal Skóras spås bli nästa stora försäljning.
“Inget motstånd i Europa är enkelt för polska klubbar”
I fjol blev Lech Poznan mästare, men i år har man inte kunnat upprepa den bedriften.
– Lech inledde säsongen med att tidigt i juli försöka kvala in till Champions League utan att lyckas. Man föll direkt mot Qarabag och Europaspelet skadade formen till ligastarten. Nye tränaren John van den Brom ska ha hängt löst, men klarade sig efter att ha levererat starka resultat i Europa och fått ordning på formen även i ligan. Det var nog ingen som trodde att det skulle sluta riktigt illa för Lech heller. De har nästa två spelartrupper med klasspelare och ska därför klara av att hantera både liga- och Europaspel.
På frågan om hur man ser på svenska lag i Polen och om Djurgården är en tuff motståndare är Maciej Slominski tydlig.
– Inget motstånd i Europa är enkelt för polska klubbar, skrattar Maciej. Nu för tiden lämnar spelare ligan redan i 17-årsåldern. Det är en anledning till att vi har fått se polska lag bli förnedrade av lag från till exempel Island och Luxemburg. Före dubbelmötet med Bodö/Glimt får man gå tillbaka till 1991 för att hitta exempel på avancemang för ett polskt lag i ett vårmöte. I Polen har man generellt sett respekt för svenska lag eftersom flera svenska importer har blivit stjärnor i Polen. Mikael Ishak och Jesper Karlström är två bra exempel.
Polackerna går in med en klar fördel till torsdagens match och efterföljande returmöte – man är mitt inne i brinnande säsong. Djurgården har som bekant precis avslutat en klassisk svensk försäsong och ett gruppspel i Svenska Cupen. Slominski lyfter fram en norrman i form som kan bli en joker i kommande matcher.
– Alla bedömare är överens om att titelracet redan är kört. Sannolikt kommer det i stället bli Raków Czestochowa som tar sin första titel. Men att gå långt i Europa och samtidigt fixa en tredjeplats i ligan skulle ändå göra säsongen till en framgång. Lech har förlorat två matcher på senare tid, men slog i fredags Lechia Gdansk med 5-0 så de bör komma in till torsdagens match i gott slag. Norrmannen Kristoff Velde blev inbytt sent och stod för två mål. Han var rätt upprörd över att inte få starta matchen men använde ilskan på helt rätt sätt.
“Polisinsatserna är rätt stränga här”
En stor snackis på förhand har handlat om supportrarna. Lech Poznan är känt för sina passionerade supportrar och olika ultras- respektive firmagrupper likt Djurgården. Stockholmarna kommer att resa ned i stora antal, samtidigt som Lech Poznan förväntas göra samma sak när de besöker Sverige. En mäktig inramning lär med andra ord vänta i båda matcherna.
– Vi kommer garanterat att bjudas på något specialtifo från klacken på kortsidan där ultrasupportrarna håller till i sina tre etage. Matchen är i princip slutsåld så stämningen lär bli fantastisk, även om Legia allmänt anses ha ännu starkare sång och läktarkultur.
Tifon och färgstarka läktare lär vänta från Djurgårdens och Lech Poznans supportrar.
De blårandiga som reser till Polen kommer med största sannolikhet få stifta bekantskap med den polska polisen.
– Polisinsatserna mot besökande bortasupportrarna är rätt stränga här. Man får inte se något av stan, man blir bara eskorterad till och från arenan. Handlar det om en högriskmatch kan man räkna med helikopterbevakning med mera. Jag vet inte vad man ska förvänta sig som DIF-supporter. Jag har svårt att tro att 2 000–3 000 personer kommer att hållas på till exempel ett enda torg, inte minst eftersom folk reser till Polen på olika sätt. Polisen kan knappast ha full kontroll på allt.
Trots detta finns risk för att det kan bli en del stökigheter kring arenan – något som har hänt förut när polska lag har deltagit i europeiska turneringar.
– När mitt lag Lechia Gdansk mötte Bröndby för några år sedan trodde alla på förhand att det skulle bli stökigt. Det visade sig dock att det fanns kopplingar mellan lagens firmor och i slutändan blev det lugnt och städat kring mötet här. Till sist blev det trubbel ändå när de båda lagens firmor i samband med bortamötet tillsammans gav sig på FC Köpenhamns supportrar. Min poäng här är väl att det skulle kunna bli stökigt för tillresta DIF-supportrar i Poznan – men det skulle lika gärna kunna bli en oförglömlig upplevelse. Poznan är kanske inte den mest spännande staden i Polen men självklart finns det platser som kan vara värda att besöka.
I Sverige är kampen mot VAR en het puck på läktarna. Sedan har relationen med polisen av och till varit rätt infekterad. Ekstraklasa var en av de första ligorna som införde VAR i Europa redan 2017. Idag finns inga större protester mot det och man stoltserar med att man har en av världens bästa domare i Szymon Marciniak som dömde vinterns VM-final mellan Argentina och Frankrike. I Polen tampas man i stället med andra problem mer åt det ekonomiska hållet.
– I princip alla matcher i de tre högsta serierna sänds numera på tv och detta ihop med en enorm brottsutredning har gjort att tidigare problem med korruption och spelskandaler nästan helt försvunnit. I min mening har man dock fortfarande en stor utmaning i tveksamma investerare. Det är kanske förvånande att till exempel allsvenska spelare får bättre betalt i Polen – och de förhållandevis höga lönerna kan locka till ljusskygga affärer. Ingen höjer på ögonbrynen när en klubb inte lyckats betala ut löner på tre månader. Samtidigt blir de välskötta klubbarna fler och fler. Fler äger sina träningsanläggningar och har en strukturerad organisation med välutbildad personal.
Slominski fortsätter:
– Man kan säga att polsk fotboll befinner sig i en övergångsperiod där man försöker hitta nya vägar framåt. Vi ser fler och fler agenter som företräder mycket unga spelare och lockar dem utomlands tidigt – och ofta kommer de tillbaka utan att ha lyckats. Den främsta utmaningen nu som jag ser det är att försöka använda pengarna klokare. Polen har ett geografiskt läge där man ser inflytande och goda idéer både från öst och väst. Vi har inga oligarker som i maffiastaten Ryssland, men utan offentliga medel skulle både fotboll och idrott i stort ha svårt att överleva. Fotbollen finansieras till stor del med skattemedel.
Då Karlis – nu “Szef”
Jesper Karlström lämnade Djurgården som en supporterfavorit efter flera framgångsrika säsonger i blårandigt. Flyttlasset gick som bekant till torsdagens motståndare där han har varit en given del av startelvan och imponerat – så pass mycket att han till och med fått ett eget smeknamn.
– Han kallas för “Szef” (“Bossen” på svenska) och jag tror att han trivs i Poznan. Han förlängde sitt kontrakt och blev uttagen till det svenska landslaget under sin tid i Lech – vad mer kan man tänkas vilja ha? Han är en mycket stabil sexa, en av de bästa i ligan. Lechs sociala media-team publicerade en video när spelarna reagerade på lottningen mot DIF – alla skrattade och pekade på Karlström direkt.
Jesper Karlström tidigare i Djurgården – numera i motståndarlaget
För ett par veckor sedan lades det ut en ny konstgräsplan på Tele2 Arena. Den tidigare berömda “balkongmattan” fick lämna plats för en betydligt mjukare variant. Det blev snabbt lite av en mediastorm när Djurgården spelade sin första träningsmatch på den nya mattan. Spelare beskrev hur bollen nästintill svävade ovanpå plaststråna och på TV-bilderna gick det att urskilja hur sanden stänkte när bollen studsade på planen. DIF hoppas att den något svårmanövrerade planen ska sätta käppar i hjulet för Lech Poznan. I Polen använder sig några klubbar av hybridgräs, men det förekommer inga konstgräsplaner i högstaligan. Faktum är att Lech Poznan har spelat på Tele2 Arena. 2020 vann man med klara 3–0 över Hammarby i kvalet till Europa League. Sedan kommer laget från en match på konstgräs när man ställdes mot norska Bodö/Glimt så sent som för mindre än en månad sedan.
Bollinnehav och svensk stjärnanfallare
Hemma i Polen står John van den Brom – som tog över efter att den tidigare tränaren Maciej Skorza lämnat av familjeskäl – för en fotboll som bygger på ett stort bollinnehav, mycket på grund av att de är stora favoriter i merparten av matcherna. I Europa har det dock sett annorlunda ut. Spelarna och tränaren har ofta blivit kritiserade i media – något man fick känna på efter den mer pragmatiska insatsen man stod för i 0–0-matchen mot Bodö/Glimt.
Mikael Ishak har växt ut till Lech Poznans bästa spelare och en av ligans största profiler.
Enligt Slominski finns det flera spelare som Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöfs spelartrupp måste se upp med om man ska lyckas ta sig vidare till en kvartsfinal.
– Håll ett öga på Mikael Ishak, då ordnar sig allt. Michal Skóras är en spännande spelare, speciellt när han spelar till höger tillsammans med Joel Pereira som är en offensiv ytterback från Portugal. Jag tycker också att mittlåset är stabilt med Antonio Milic och en annan svensk i Filip Dagerstål. Lech är bra på att hitta spelare på den skandinaviska marknaden, nu har de tre bra spelare. Tidigare hade de dansken Gytkjaer och finländarna Arajuuri och Hämäläinen.
Maciej Slominski tror slutligen på en tajt match mellan lagen.
– Det är 50/50, med en liten fördel för Lech eftersom de har spelat tävlingsmatcher i över en månad.
TV: Djurgårdens fantastiska resa fram till åttondelsfinal