Leif Engqvist svarar på läsarnas frågor: "Det finns bara en Zlatan. Varje spelare måste hitta sin egen identitet"

Leif Engqvist svarar på läsarnas frågor: "Det finns bara en Zlatan. Varje spelare måste hitta sin egen identitet"

Malmö FF:s lagledare och U21-tränare Leif Engqvist svarar idag på de frågor som ni läsare skickat in till honom.

Som ett led i Himmelrikets serie den Himmelsblå Framtiden gav vi er läsare för ett tag sedan chansen att skicka in frågor tilll MFF:s lagledare och U21-tränare Leif Engqvist. Dryga 30-talet frågor inkom till redaktionen som efter en mindre gallring tog dessa vidare till Leif. Idag presenterar vi hans svar på de frågor ni skickade in.

*****


MFF har ju blivit fruktansvärt bra på ungdomar. Vad är det MFF gör så mycket bättre som de flesta andra lag i allsvenskan inte förstår? Det måste ju vara svårt att hålla taktiken hemlig. Eller är det bara så att de andra lagen inte bryr sig om ungdomssatsningar (med några få undantag)?
Morgan Homsö


 
Leif:  Vi har varit bra på ungdomar i många år. Det finns ingen speciell hemlighet bakom detta. Det kan vara så att de ledare/tränare som finns och har funnits i klubben har hög kompetens och ett stort engagemang som smittar av sig. En viktig bit är att ställa krav på varandra. Det är också så att fler unga spelare som är duktiga gärna söker sig till MFF:s ungdomslag, eftersom dom vet att det oftast går bra rent resultat- och utvecklingsmässigt.  

 


*****

I A-laget har MFF i princip 2 spelare per position. Men inför nästa säsong är jag särskilt intresserad av de platser där en av spelarna börjat komma upp i åren. Jag tänker då på vänstermitt, vänsterback, högerback och även mittback. Vilka unga spelare ser du som främsta kandidater till att spela till sig ett a-lags kontrakt på dessa 4 positioner.
Kristoffer


Leif: Det finns några spelare av de yngre som skulle kunna bli uppflyttade till A-truppen. Det är inte viktigt för oss hur gamla spelarna är utan vad dom presterar på o utanför plan som är viktigast.

 

*****

I tv programmet "I Zlatans fotspår" valdes några (9st) av de största pojkfotbollstalangerna i Malmöregionen. Min fråga är: Borde det inte vara smart att värva dem till MFF innan några andra klubbar värvar dem?
Erik

Leif:
Nu är det så att inga spelare som redan fanns i MFF fick bli utvalda, vilket innebär att våra spelare just då var bättre.

 

*****


Jag undrar om du ser någon som inom 2 år kommer att vara helt ordinarie i A-laget, kanske även en nyckelspelare?
Jimmy

Leif:
Inte ens jag kan förutse vad som ska ske om 2 år, men det finns spelare från våra yngre lag som definitivt har stora chanser att ta klivet upp i A-truppen.

 

*****

Om MFF möter ett lag som spelar med hög press så spar det ofta problem. Företeelsen är ju inte ny i fotbollsvärlden. Man ser hur andra storlag får problem. Kan man möta detta effektivt enbart med det som i slutändan är individuellt skickligare spelare än motståndarna, och med god organisation, eller finns det andra "nycklar"?
Sven Liljegren

Leif:
Jag är helt övertygad att om du som lag/spelare har en större individuell skicklighet, så kan vi lösa upp en hög press från motståndarna. Det handlar om att våga hålla i bollen med ett bra passningsspel, om du ideligen ska slå längre bollar så menar jag att risken att tappa bollen till motståndarna är betydligt högre. Man kan bygga sin spelide på att vinna 1:a eller 2:a bollar, men jag är övertygad att om vi vill ha mycket publik, så är det inte den spelidén som vi ska välja.

*****

Ställde en fråga till John Phillips förra året som nog passar dig bättre. Den svenska försäsongen är som bekant väldigt lång. Detta samtidigt som de flesta andra europeiska ligorna är inne i en tät spelperiod. Jag funderar på varför man inte provar en ny filosofi och exempelvis skickar iväg spelare i december till någon samarbetsklubb i exempelvis engelska League 1-2 eller annan lämplig nivå, där spelare i behov av matchtempo och erfarenhet kan bygga upp detta i riktiga tävlingsmatcher inför en storpublik och återkomma med självförtroende i början av mars. Bradford City hade till exempel 11 400 åskådare i snitt i Englands fjärde division! Lite skillnad mot att bli utlånad till Lilla Torg eller Lunds BK. Vore inte detta ett lämpligt alternativ till försäsongen, om än bara de åren vi inte spelar gruppspel i Europa och för de spelare som har skicklighet men relativt få proffsmatcher, såsom Garaca, Jansson, Sudic och Alex Nilsson?
Johannes

Leif: 
Idén är god, men det finns en del saker som just nu inte gör att det går. Den viktigaste anledningen är att spelarna själva inte vill. Om vi vill ut i Europa så måste vi ha en bred trupp och som du sett under hösten så har dessa spelarna också spelat A matcher och gjort det bra dessutom.

 

*****

Vem är den bästa junior du någonsin stött på?
Pierre

Leif:
Jag hoppas att det inte inträffat ännu.

 

****

När man som ung spelare först får chansen i A-laget några matcher, och sen bänkas eller till och med är utanför truppen, hur går du som ledare till väga då för att stötta den här spelaren? Jag inbillar mig att det är lätt för en 17-18-åring att tro att nu ligger vägen utstakad för att bli nästa Zlatan.
Björn Nilsson

Leif:
Det är en process som pågår hela tiden att berätta för de spelare som vi känner ligger nära debut i vårt A-lag. Bara för att dom är med och spelar en eller ett par matcher, så finns hela tiden konkurrensen med de övriga spelarna, det är just detta som gör att ett lag/trupp blir bättre. Det är ganska enkelt att förklara att det bara finns en Zlatan och det kommer aldrig att finnas fler. Det är viktigt att varje spelare hittar sin egen identitet.

 

****

Finns där några faror att som riktigt ung spelare bli framsläppt för tidigt, eller är det alltid av godo?
Björn Nilsson

Leif: 
Jag ser bara att det är positivt. Vem vill inte spela i ett längden vinnande lag som Malmö FF.


*****

Vad tror du är de största skillnaderna att komma till MFF som en ung lovande spelare nu jämfört med när du kom till MFF?
Peter

Leif:
Du har chansen att träna oftare, större konkurrens och bättre miljö


*****

Jag har funderat mycket över målvaktssituationen. Då tänker jag inte på Johan Dahlin utan på Dusan och Dejan som får samsas om att stå i U21-laget. Hur ser du på detta. En ung spelare som Dejan måste ju få spela matcher kontinuerligt för att utvecklas.
Lars

Leif:
Ja det gör vi också.

 

*****

Vilken är din MFF-elva genom tiderna, inklusive tränare.
Adam

Leif:

Jan Möller
Magnus Andersson, Kent Jönsson, Roger Ljung, Torbjörn Persson,
Anders Palmer, Jonas Thern, Ingemar Erlandsson, Joakim Nilsson
Martin Dahlin, Mats Magnusson

*****

Vilket är ditt bästa minne som spelare respektive ledare?
Marcel

Leif: 
Som spelare är mitt bästa minne när jag nickade in en hörna på Inter (Walter Zenga) på San Siro 1989. Som ledare är det varje gång när en spelare från våra egna led lyckas med något bra i vårt A-lag som till exempel Agon Mehmeti, Alex Nilsson, Dardan Rexhepi med flera.

*****

Kan du beskriva vad arbetet som lagledare innebär?

Jens

Leif:
Som lagledare i Malmö FF fixar du alla resor till o från matcher. All administration runt just A-laget med stor hjälp av Anne-Maj Jansson. Innan matcher lämnar jag laguppställningen till domarna samt kontrollerar att det är rätt uppgifter efter matchen som till exempel varningar med mera.

 *****

Hur kommer det sig att du blev tränare, hur ser din tränarkarriär ut och vad har du för utbildning?
Jens

Leif:
Att jag blev tränare är ganska enkelt att förklara, det är ett sätt att fortfarande få syssla med det som är roligast. Just nu utbildar jag mig för sista steget som just nu finns och förhoppningsvis får jag min PRO licens nästa år.

*****

Vad gör du på fritiden?
Linda

Leif:
På fritiden försöker jag fixa med vårt hus samt följa barnens fritidsaktiviter.

*****

För oss som inte sett dig spela, vilken spelare i dagens MFF påminner mest om spelaren Leif Engqvist. Varför?
Per

Leif:
Jag var en hårt jobbande mittfältare i första hand. Jag lyckades göra cirka 60 mål på runt 360 matcher i Allsvenskan, vilket jag är ganska nöjd med. Som jag nämnde tidigare så finns det bara en av varje sort.

*****

Malmö FF:s ungdomsverksamhet är fantastisk. Men det finns inget som inte kan bli ännu bättre. Vad/vilka bitar anser du kan förbättras ännu mer?
Patrik

Leif:
Det finns jättemycket att bli bättre på. Jag tror att vi har kommit långt redan när det gäller till exempel samarbetet med skolorna. Vi har en bra miljö där spelarna kan utvecklas. 

*****

Det förekommer att spelare försvinner till utlandet som ungdomsproffs i ung ålder. Hur arbetar Malmö FF för att dessa ska stanna.
Jonas

Leif:
Vi vill så klart att dom ska stanna hos oss, men ibland går inte det och det kan i förlängningen kanske gynna oss, när spelarna en dag återvänder till oss. Vi försöker hålla kontakten med en del spelare som vill flytta utomlands. Vi kan idag inte konkurrera med att betala spelarna samma lön här hemma som de kan få i vissa andra klubbar utomlands.

*****

Finns det en röd tråd så U21-lag och ungdomslag spelar på samma sätt som A-laget gör?
Macke

Leif:
Ja vi försöker spela på samma sätt som A laget gör.
 
*****

Fyra omgångar kvar och MFF är med i guldracet. Det skrivs och pratas mycket om faran att Malmö FF:s många unga spelare inte ska klara pressen. Vad tror du, är det en risk? Hur arbetar man för att minska pressen på dem?
Ville

Leif:
Vi tar en match i taget och detta pratar vi om i stort sett varje dag. Ser vi att någon spelare eller för den delen ledare eller andra anställda i klubben redan tror att vi ska vinna så tonar vi ner detta snack så fort vi kan. Att det finns en viss press är bara bra för då presterar du bättre. Vi har även en idrottspsykolog som då o då pratar med oss och spelarna. 

*****

Himmelriket tackar Leif för att han ställde upp och svarade på frågorna. Vi vill även uppmana er läsare att lämna förslag på vem ni vill ställa frågor till i nästa omgång av Fråga MFF. Det går utmärkt att göra det i kommentatorsfältet nedan och kan vara allt från ledare, spelare eller annan person i föreningen.

Helen Johansson2010-10-09 13:16:00
Author

Fler artiklar om Malmö FF