Tele2 Arena, 2024-10-05 15:00

Hammarby - Halmstads BK
1 - 0

Liket lever!
Montader Madjed fick Halmstad på fall

Liket lever!

Liket lever var en punkgrupp från Göteborg där Freddie Wadling ingick. Jag funderade på rubrik till texten och en lång tid under matchen var jag på väg att välja "En inställd spelning är också en spelning" som Ulf Lundell lär ha sagt. Men… Det ordnade sig den här gången och nu är vi med igen även om vi kanske än så länge inte är med mer än som stapplande zombies.

Dessa dåliga förstahalvlekar
Visst kunde derbyt mot AIK slutat 0-0 men det kunde också slutat 3-0, så är det.
Jag tror många kände oss lite döda och begravda efter Guidettis sena mål men…

Våra prestationer pendlar inte bara mellan matcher utan även under matcher.
Egentligen var vi det bättre laget under den andra halvleken mot AIK även om inte mycket till farligheter skapades framåt.
Mot HBK var det samma sak igen.
Jag läser inte holländska fotbollsteoritidningar på flamländska som Billborn gör men jag tror mig ändå förstå att det har varit lite knepigt att hitta rätt taktiskt under de två senaste matchernas förstahalvlekar.

Under derbyt pressade AIK oss högt och spelade cyniskt på snabba kontringar med mycket löp och få pass samt på långa inkast.
Mot HBK var det också en överraskning hur de kom ut på planen.
5-3-2 sa grafiken innan men 3-4-3 såg det ut som, eller i försvarsposition kanske mer som 4-3-3 med utmärkte Boman försvarande lågt på kanten mot Touré. 
För Bajen trodde vissa på 4-2–3-1 uppställning men det var nog 3-2–4-1. Ja positioner är inte allt som Billborn brukar säga utan det är ju också hur de rör sig när laget har boll eller när det inte har boll. Hampus Skoglund fick i alla fall inte börja som högerback där han varit så många gånger tidigare under säsongen.

Jag vet inte varför Hammarby startade så här, kanske för att kunna trycka ned Halmstad och bli breda i sitt anfallspel?
Föll det väl ut? 
Nej det tycker jag inte och det verkade inte Kim Hellberg heller tycka i intervjuer efter matchen!
Han var missnöjd med matchcoachningen för de två senaste matchernas förstahalvlekar.

Halmstad bollklubb med Vinicius
Fofana och resten i backlinjen hade stora problem med HBK under första halvleken. De fick ta många defensiva löpningar och det kändes som att HBK synade Bajen och ställde sitt lag mer offensivt än förväntat för att pressa Bajens trebackslinje till misstag och för att ge dem problem med bollar bakom dem samt för att skapa numerärt jämnbördiga situationer.

HBK lyckades mycket bra med detta och hade nog minst tre chanser där de kunnat göra mål. Där och då borde Kim ha agerat snabbare med byten och taktikförändringar.
Hade vi släppt in mål i första  halvlek tror jag faktiskt inte vi vunnit matchen.
I den knäskadade Naeem Mohammeds frånvaro så tog Vinicius över kontringsspels-kappan på ett utmärkt sätt. Han satte Hammarby i många problem,  med det namnet har han ju en del att leva upp till och jag tror han är en man för framtiden.

Hahn räddar oss igen men Kim ser ändå förbättringspotential
Nu gjorde Hahn flera superingripanden och att han fick ett uns av negativ kritik efter matchen känns faktiskt inte rätt.
Kim ska ha eloge för att säga saker ärligt, för att rakt ut säga att komma topp tre betyder något, att det är något stort som Bajen sällen nått och att vi ska gå för det, men Hahn tycker jag inte han ska beklaga efter dagens insats även om det alltid finns delar av spelet att utveckla.

Hellbergs tal i intervjun på officiella om vad vi kämpar för och om hur klubben utvecklas är dock så viktigt inför avslutningen!
Vi zombie-fans är fortfarande lite stukade från derbyt men visade prov på kraft med en god uppslutning och bitvis riktigt stark energi på läktarna. Att Kim ber om fansens stöd och säger att det betyder mycket tycker jag är fint. Han tar med oss i besättningen ut på skakigt hav.

Förra säsongen med Martí gavs fjärde-platsen upp allt för tidigt och laguttagningen och matchcoachningen de sista matcherna kändes inte inriktad på att nå topp fyra. Steve Trawally fick komma in  flera gånger. Spelare som inte spelat knappt alls innan kom in och vi tappade övertag sent vid flera tillfällen och vips var fjärdeplatsen förlorad.
I år kommer vi gå för det men…
Det tog tid att skapa farligheter mot Halmstad men när de väl kom så var det genom Touré och till viss del genom Erabi. Även Besara hade några avslut men framför allt passningar av superhög kvalitet som skapade farligheter.

Madjed var annars den som hittade mest rätt med sitt spel i första halvlek och även under den andra.
Touré var helt ur matchen hela första halvlek vilket väl också hade med Boman i HBK’s insats att göra såväl som med att han endast är 18 år gammal. En glömmer liksom det ibland. Unga spelare har ofta perioder där de kommer ur matcher eller inte lyckas med det de brukar lyckas med men de blir sakta men säkert mer stabila i sitt levererande.

Andrahalvlekar funkar bättre efter taktikbyten i pausen
I andra kom dock Touré igång, Kim bytte in Vagic istället för Fofana och gick över till 4-2-3-1 som vi brukar spela. Boman byttes ut och resten är historia.
Bajen hade nu full kontroll och ständig bollåtervinning.
Touré hade kunnat göra två mål men i det andra läget passade han osjälviskt till Erabi. Var det bra eller dåligt för matchen och för framtiden? Det är svårt att sia om. Jag hade gärna sett honom skjuta istället. Han har ett bra avslut med båda fötter.
Det är en stor tillgång. 
Besara avslutade också flitigt med båda fötter under matchen. En annan spelare som kan den konsten är Deniz Gül och det var lite hissnande när han byttes in mot Manchester United tidigare under veckan.
Mästaren på avslut med båda fötter är kanske annars Matthew Le Tissier ” Le God” otroligt många snygga avslut i huvudtaget
Vissa spelare gör bara snygga mål.

Bajen hjärtar Södertälje!
Kennedy och Sulan firade på läktaren, Bajen fans ordnade party i Slakthusområdet efter matchen och Kennedy lanserade ett nytt öl. En vinst var viktigt för oss hammarbyare på alla sätt idag.

När en ser Kennedy och Suleyman Sleyman tillsammans på läktaren så tänker jag på södertäljesatsningen och inom mig känner jag -Kör bara, kör!
Vi har fantastiska representanter för södertäljefotbollen i och nära Hammarby . Låt oss skapa något av detta band. Södertälje ska så klart ha sina klubbar i toppen men relationerna till Bajen vill vi ska vara fortsatt starka, väldigt starka. Sätt stenarna i rullning!
Dags även att få klartecken för byggande av fler träningsplaner till Bajen på Gubbängsfältet eller var det blir!

Avslutningar av säsonger är en konstiga tider
Det är en konstig tid nu när vi också hejar på rödvita, geting-gulsvarta lag mm. Men å andra sidan är det inget nytt för vi vill ju alltid att DIF och AIK ska förlora nu vill vi det bara ännu mer.
Forza Bajen!

 

Elias Dahl2024-10-06 12:16:00
Author

Fler artiklar om Hammarby

Projektet Hammarby Fotboll - Nya tider, del 8
Inför Halmstad BK, första måstematchen av fem
Spelaromdömen för bortamötet med AIK
Spelar- och tränarbetyg efter BK Häcken på Nya Söderstadion
Jag tänker på två matcher, getingar, vårgröna blad och på ödet.