Linda Hedenljung prisad i Guldskölden 2020: ”Som att få vinna Jerringpriset”
Linda Hedenljung, Östersunds-Posten. Foto: Susanne Kvarnlöf.

Linda Hedenljung prisad i Guldskölden 2020: ”Som att få vinna Jerringpriset”

Linda Hedenljung prisas dubbelt av SvenskaFans besökare i Guldskölden 2020. Östersunds-Postens reporter föräras med priset som Årets lokalsportjournalist och Årets sportjobb för sin granskning av Östersunds FK. – Det känns som att få vinna Jerringpriset, säger hon.

Sedan 2014 har Linda Hedenljung granskat finansieringen bakom fotbollsklubben Östersunds FK:s framgångar. Under 2019 bevakade hon bland annat rättegången där klubbens tidigare ordförande Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse för bland annat bokföringsbrott och grov trolöshet mot huvudman. Domen, som är överklagad till hovrätten, gav stöd till de oegentligheter som pågått i klubben, som Hedenljung belyst under flera års granskningar för Östersunds-Postens räkning.

För sin granskande journalistik har Hedenljung prisats med Publicistklubbens stora pris, Per Wendel-priset och som Årets sportjournalist. Nu föräras hon även med priset som Årets lokalsportjournalist och Årets sportjobb i Guldskölden 2020.
– Wow! Det känns otroligt häftigt, säger hon.

– När jag blev nominerad kände jag: ”Herrejisses, vad är detta nu?”. Jag visste såklart vad Guldskölden är, men jag kände nästan att jag fick dåligt samvete gentemot mina fantastiska sportkollegor. Som att jag kommer in här och tar all uppmärksamhet. Men jag känner också att vi har hittat ett bra samarbete på vår redaktion, där jag inte alltid har byline men att jag finns med i kulisserna och hjälper sporten. Mitt jobb är att vara grävande journalist och det ska användas till att jag bidrar till olika avdelningar. Där känns det som att vi har lyckats bra. 

Tre stora jurypriser och nu även folkets röst i form av Guldskölden. Vad betyder det?
– Det känns fantastiskt, som att få vinna Jerringpriset. Det är läsarna och fansen som tar emot, läser och följer rapporteringen som man gör och nu väljer att hylla det. Det är en sak när kollegor uppskattar ens arbete – det här är fint på ett annat sätt. Man vill inte rangordna det, men jag är sjukt hedrad över att ta hem det här priset. Det är helt galet!

– Jag tänker också att det är ett kvitto på hur stort genomslag ÖFK har haft. Lite som laget som påminner om Åshöjdens BK men med en – just nu – kriminell twist på det. Kanske är det många som också förstår hur det är att verka i och arbeta på en liten ort som granskande journalist. Det är inte alltid helt lätt.

Vilka situationer kan man hamna i när man granskar något av stadens stolthet i en mindre stad?
– Hela Östersunds-Postens redaktion ligger vid den stora gågatan mitt i stan. När ÖFK:s framfart pågick som mest så gick folk runt med ÖFK-halsdukar och ÖFK-mössor överallt. Då känner man att folk tittar på en, på ett inte alltför uppskattande sätt, och att man är påpassad när man lämnar redaktionen. En gång var jag på ICA Maxi och skulle panta burkar med mina barn. Då var det en man med ÖFK-emblem som stod och stirrade på mig, hur länge som helst. Då känner man sig lite utsatt. Jag kan ta diskussionen, det är inga problem. Men jag vill inte göra det när jag är där med min familj.


ÖFK:s tidigare ordförande Daniel Kindberg

Varför är det viktigt att behålla den granskande journalistiken?
– Jag tycker att det handlar om vårt existensberättande. Det finns otroligt många duktiga krönikörer och bloggare på gratissajter som tycker till om matcher, värvningar och om huruvida det var offside eller inte. Som journalister har vi en annan uppgift. Vi tappar i olika utsträckning prenumerationer och annonsintäkter idag och måste ställa oss frågan: ”Vad kan vi ta betalt för? Vad gör oss unika?”. Som privatperson kanske man inte mäktar med att läsa 10 000 sidor handlingar för att reda ut vem som betalade säkerhetsvakter eller vem som betalade för ÖFK. För att medierna ska överleva så måste vi landa i frågorna om vad vi kan göra för journalistik som läsare uppskattar, som de inte kan få någon annanstans.

Linda Hedenljung skriver nu på en bok som ska knyta ihop hela historien om Östersunds FK. Parallellt med arbetet så väntar Hedenljung – som många andra – på att åtalet mot Daniel Kindberg ska tas upp i hovrätten.
– Status är att ingenting händer just nu. Det har varit en jättelång diskussion mellan försvar, åklagare och rådman om det ska tas upp i hovrätten. Nu, när det står klart, ska man utreda vilka personer som man ska förhöra igen och vilka vittnen man ska ha med. Sen ska man komma överens om hur många dagar som ska avsättas. Efter det spikar man ett datum som ser ut att bli någon gång i vår. Innan dess kommer också ett mutbrottsåtal i höst. Det händer flera saker som kommer att vara intressanta för min bok. Just nu är jag ganska lugn med att allting dröjer, även om det säkert är lite frustrerande för många parter.

Till sist – som vinnare i Årets sportjobb: vill du tipsa om någonting till alla som läser och följer sportjournalistik idag?
– Jag skulle vilja uppmana alla fundera om det finns någon tidning eller något magasin som du vill och kan stödja med en prenumeration, till exempel en lokaltidning hemma i byn. Jag vet att till exempel Offside gör bra fotbollsjournalistik som fokuserar på fördjupning. Och en liten uppmaning till alla om att inte hata journalister som granskar ditt favoritlag.
 
Här är alla vinnare i Guldskölden 2020.

Linus Sunnerviklinus.sunnervik@svenskafans.com2020-09-09 10:00:00
Author

Fler artiklar om SvenskaFans