Linderoth: "Jag har jobbat med fotboll hela mitt liv och har fortfarande inte något facit på hur fotboll ska spelas"

Linderoth: "Jag har jobbat med fotboll hela mitt liv och har fortfarande inte något facit på hur fotboll ska spelas"

I helgen skulle SAIK haft en träningsmatch mot en kommande motståndare i serien, men på grund av sjukdomar i motståndarlaget, Örgryte IS så blev matchen inställd och istället blev det ett kortare "träningsläger" i Göteborg. Vi har fått några ord med Tobias Linderoth som kommenterar insatsen i fjol, vad han tror om säsongen och vi försöker även prata framtid då han sitter på ett utgående kontrakt.

Tobias, du har gjort stor succé i Skövde AIK sedan du kom hit. Hur är din upplevelse av er resa hittills? 
-  Jag har trivts sedan första dagen jag kom till Skövde vi har haft två väldigt roliga år hittills. Det är kul att jobba med den spelartruppen vi har. Ödmjuka och ambitiösa spelare! 

Du kom från IF Elfsborg där du varit ungdomstränare. Hur stor skillnad är det från det uppdraget jämfört det du gör i SAIK i dag? 
- Jag jobbade med fotboll på heltid i Elfsborg och det som tränare i tio år. Från U17-A-lag, så fick mycket erfarenhet av det. Skillnaden med att jobba med Skövde AIK är ju att det är en mindre klubb med mycket mindre resurser, men jag trivs väldigt bra med att vara i Skövde där vi hela tiden får försöka maximera med det vi har.

Kontraktet du skrev på från början var på två år och då med start i Divison 1, men där blev det som sagt succé direkt. Nu har du förlängt över 2023 och vi har läst och hört om andra klubbar som sägs varit intresserade av dig. Finns det någon sanning i dessa rykten och vad blev avgörande för att det skulle bli (minst) ett år till i Skövde? 
- Jag har fått lite förfrågningar under åren, men jag trivs som sagt väldigt bra i Skövde. Vi har härliga utmaningar inför varje säsong som gör att jag utvecklas som tränare också.

Hur ser du på din framtid i Skövde? 
- Jag har inte tänkt så mycket framtid ännu utan mina tankar ligger på den här säsongen och på Skövde AIK. 

Efter första året i Superettan där det till slut blev en femte plats och bara fyra poäng upp till allsvensk kvalpalts lyftes det en hel del kritik mot spelstilen. Du har sagt att "bra fotboll är en fotboll som får dig att vinna matcher". Kommer vi få se en liknande spelstil i år som i fjol? 
- Vi gjorde en väldigt bra säsong i fjol. Vi jobbar stenhårt för att göra en så bra säsong som möjligt även i år såklart. Vi försöker spela på det sättet som passar Skövde AIK. Jag har jobbat med fotboll hela mitt liv och har fortfarande inte något facit på hur fotboll ska spelas. Vi utvecklas hela tiden och försöker bli bättre på allt vi gör.

Det är mindre än en månad kvar till seriepremiär. Vad kommer bli den största skillnaden på årets säsong jämfört med förra året? 
-  Vi har erfarenhet av Superettan inför denna säsong och truppen har byggts om. Vi tycker att vi har fått in intressanta spelare, så jobbet med att försöka etablera SAIK i Superettan fortsätter.

Ni var nykomlingar i serien i fjol och hade ingen direkt press på er då, men med tanke på prestationen är det många som torde vara optimistiska inför denna säsong också. Vad är din känsla, kan det bli toppstrid även i år? 
- Det är klart att det blir högre förväntningarna när man gör det bra, men vi måste vara ödmjuka precis som vi var när vi gick in i säsongen förra året. Vi har några spelare ut och några spelare in, så vi bygger ett nytt lag. Resursmässigt så är vi fortfarande en liten klubb som gör ett jättejobb med att växa både på men även utanför planen. Så för oss är det bara hårt jobb som gäller. Vi kommer jobba hårt för att vinna de matcher vi spelar.

Slutligen, spelartruppen - status där, är du nöjd eller har du och sportchef Åstemo dialog om fler nyförvärv för att spetsa truppen ytterligare?
- Vi tappade duktiga spelare och vi vet att om vi gör det bra så blir våra spelare attraktiva för andra klubbar, vilket visade sig efter förra säsongen. Vi har fått in intressanta nyförvärv och spelare som vi tycker passar in i Skövde AIK. Vi har en ständig dialog om spelare så vi får se om vi har möjlighet att ta in fler spelare.

Johan Videll@johan_videll2023-03-12 21:57:54
Author

Fler artiklar om Skövde AIK