Lottningen klar – här är grupp F i Europa Conference League
Magnus Eriksson och publiken på Tele2 Arena ser fram emot sex högintressanta matcher mot europeiskt motstånd i höst.

Lottningen klar – här är grupp F i Europa Conference League

Under fredagseftermiddagen lottades alla åtta grupper i UEFA Europa Conference League. Här är Blårändernas motståndare.

Djurgården prickade formen lagom till att Europakvalet inleddes i slutet av juli. Stockholmarna gick in i den andra kvalomgången i UEFA:s relativt nya klubblagsturnering – och första motståndare var kroatiska HNK Rijeka. Där fick man en mardrömsstart med underläge efter mindre än en kvart spelad och många supportrar såg nog framför sig ännu ett misslyckat europeiskt äventyr.

Sällsynt stark upplaga
Men Djurgården 2022 har visat sig vara en av de starkaste upplagorna i klubbens historia. 1–0-underläge blev till seger 1–2 framför omkring 400 djurgårdare som hade tagit sig ned till de varmare breddgraderna. Returmötet hemma på Tele2 Arena blev en ensidig föreställning då Djurgården enkelt tog sig vidare efter 2–0 (4–1 totalt). 

En vecka senare väntade en tuff bortaresa till Rumänien för match mot Sepsi OSK – en klubb som bland annat har stöttats ekonomiskt av den ungerske premiärministern Viktor Orbán. Men DIF vann både det mötet och returen hemma med 3–1 – mycket tack vare Joel Asoros fyra mål. 

Till gruppspel – trots tavlor
I playoffspelet, det sista steget innan ett eventuellt gruppspel, fick Djurgården lite av en drömlottning i form av cypriotiska APOEL – en klubb på tydlig nedgång. Till skillnad från de två tidigare matcherna inledde Blåränderna detta möte på hemmaplan. Inne på ett kokande Tele2 sjöngs de blårandiga spelarna fram till en klar 3–0-seger. Det blev dock dramatiskt och nervöst nere på Cypern. Jacob Widell Zetterström hade inte sin bästa dag på jobbet när han stod för två målvaktstavlor inom loppet av 23 minuter. Laget redde trots detta ut stormen och lyckades säkra avancemang till höstens gruppspel – det första i klubbens långa historia. 

Djurgården befann sig i den lägst rankade potten (fjärde potten) och ställs nu mot Gent (Belgien), Molde (Norge) och Shamrock Rovers (Irland). Matcherna kommer att spelas på torsdagar på datumen: 8 september, 15 september, 6 oktober, 13 oktober, 27 oktober och 3 november.

Gent, som kommer från staden med samma namn, åkte ut i playoffmatchen till Europa League mot Omonia Nicosia. Klubben befinner sig på en sjundeplats i den belgiska ligan efter fyra spelade omgångar. Molde har gjort en imponerande säsong så här långt och leder i skrivande stund Eliteserien – före bland annat Bodö Glimt. Shamrock Rovers toppar även de sin liga och det är en resa som lockar för många djurgårdare. För 20 år sedan ställdes lagen mot varandra – något som väcker många minnen i djurgårdsled.

Finalen spelas den 7 juni i Prag och AS Roma är regerande mästare. 

***

Vad tycker du om lottningen och Djurgårdens motståndare? Diskutera gärna i kommentarsfältet, men tänk på att hålla en god ton!

Adam Lannebo adam.lannebo@gmail.com@AdamLannebo2022-08-26 15:03:00
Author

Fler artiklar om Djurgården