Lucas Bergvall inför derbyt: ”Det är slaget om Stockholm”
Lucas Bergvall efter fredagens träning på Kaknäs IP.

Lucas Bergvall inför derbyt: ”Det är slaget om Stockholm”

Lucas Bergvall är namnet på scouternas läppar, personen som media vill prata med och spelaren som alla kids vill ha en autograf av. Trots uppmärksamheten som den blott 17-årige mittfältaren får så har han fortfarande fötterna på jorden. Forum 1891 fick en pratstund med talangen inför derbyt mot AIK.


Djurgården gör sig redo för sitt tredje derby detta år när man under söndagen reser till Solna för att göra upp med AIK i ett stekhett rivalmöte. Forum 1891 tog sig ut till Kaknäs för att bevaka fredagens träning och fick sig en pratstund med mittfältstalangen Lucas Bergvall. 17-åringen är tillbaka i såväl träning som matchspel efter en tids skadefrånvaro och är positiv efter träningspasset. 

– Det känns bra, det var bra intensitet på träningen. Det känns som att vi har kommit tillbaka lite också efter senaste matchen och laddar fullt inför söndagen. 

Djurgården fick se sig besegrade förra veckan mot IFK Värnamo, hemma på Tele2 Arena. En tung förlust, och en rejäl käpp i hjulen i kampen om Europaplatserna. Men Bergvall tycker inte att det varit svårt att ladda om under den gångna veckan.

– Det var såklart lite tufft att torska hemma på Tele2. Men det är inte mycket vi kan göra åt det i efterhand. Nu ska vi åka till Friends och göra det bästa vi kan. 

Bergvall tvingades till operation efter en knäskada och har således varit borta från matchtruppen i över en månad. Själv säger han att han är fullt återställd nu. 

– Jag började ju träna förra veckan och det känns som att jag kommit tillbaka i form. Jag känner mig mer och mer tillbaka ju fler träningar jag har fått, så det känns bra. 

Trots sin unga ålder har han snabbt slagit sig in i matchtruppen, och till viss del även startelvan. Senaste derbyt, i vinstmatchen mot just AIK, spelade han från start och han medger att det är en speciell känsla att spela derbyn. 

– Det är en helt otrolig match att få uppleva och något som man drömt om sedan man var liten. Det är mycket mer än bara en match, det är slaget om Stockholm, berättar han. 

Märker man av pressen och trycket från supportrarna i derbyn, till skillnad från andra matcher?
– Ja, det skulle jag kanske säga. Jag vet inte riktigt, det är alltid riktigt bra tryck men kanske lite extra på derbyn, säger han. 

Bergvall uttrycker inte direkt någon form av nervositet i sitt spel på plan. Att han är junior och nykomling i Allsvenskan till trots - så tar han ändå för sig i sina prestationer på plan. Han säger att det blir lite extra spänning men tycker inte att det påverkar honom särskilt mycket. 

– Jag startade ju förra derbyt och det var absolut en ovanlig nervositet. Men när man väl går ut på planen så släpper det. Det är nervöst innan men sen under matchen så går det bra. 

Han är medveten om Djurgårdens derbyfacit, som förvisso blivit bättre de senaste åren, men som har mer att önska från supportrarna. Och Bergvall är fullt inriktad på att fortsätta på vinnarspåret efter derbysegern i slutet av maj. 

– Det är alltid en ny match med nya spelare, nytt lag och nya förutsättningar. Vi ser att det är en ny match. Nu vann vi ju senast och det är bara att fortsätta på det spåret och göra så bra vi kan för att komma därifrån med en vinst. 

AIK har det tufft och befinner sig i botten av Allsvenskan. Vilka punkter trycker ni på inför matchen?
– Inget speciellt skulle jag säga vad jag vet just nu, det kanske kommer något i morgon. Men, spela som förra matchen där vi har övertaget tycker jag. Om vi kommer till fler lägen än vad de gör och sätter dit bollen så tror jag det kommer gå bra, säger han. 

Bergvall startade som sagt på mittfältet i det senaste derbyt, men konkurrensen är hård och med tanke på skadan han precis rehabat sig från är det mycket som tyder på att han får inleda på bänken. 

– Det är såklart tufft på varje träning med många bra spelare. Jag försöker bara träna på och göra det bästa jag kan så är det upp till Kim och Tolle sedan att avgöra, säger han om konkurrenssituationen. 

Djurgården går för vinst och för att haka på i toppen samtidigt som man önskar sätta AIK i en ännu svårare sits i bottenstriden. Matchstart är söndag kl 15.00 och DIF har nästan sålt slut sina tre etage på den södra kortsidan. 

Victor Tjärnsvedvictor.tjarnsved@gmail.comTwitter: Vtjarnsved2023-09-22 14:57:00
Author

Fler artiklar om Djurgården